News

Komentari 0

Hong Kong: Prvi parlamentarni izbori nakon gušenja prosvjeda

Hong Kong: Prvi parlamentarni izbori nakon gušenja prosvjeda

Prvi parlamentarni izbori od gušenja prodemokratskog pokreta u Hong Kongu otvoreni su u nedjelju, a Peking je poručio da želi da samo 'patrioti' upravljaju Hong Kongom

Promatrači očekuju relativno nizak odaziv, jer su zbog miješanja Pekinga mnogi stanovnici odustali od nade da će biti demokratskih promjena. Birališta će biti otvorena do navečer.

Nacionalni narodni kongres (NPC), kinesko zakonodavno tijelo bez stvarne moći, dalo je propekinškom odboru moć da postavi više gradskih zastupnika, smanjivši ulogu javnosti u parlamentu.

Kritičari kažu da je korak dodatno smanjio prostor građanskih sloboda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji kojoj je garantirana određena razina autonomije od Pekinga od trenutka kad je predana 1997. godine, pa do 2047. godine.

Nakon masovnih prosvjeda u Hong Kongu u ljeto 2019. godine, glasači u studenom te godine izabrali su listu prodemokratskih kandidata tijekom izbora za okružna vijeća kao šamar Pekingu. Središnja vlada u Pekingu tražila je način da osigura da se to više ne dogodi tako što je izmijenila izborni sustav.

Prema novim pravilima, prvi put će biti dopušteno samo "patriotima" da se kandidiraju za izbore.

Parlament će biti povećan sa 79 na 90 mjesta, no samo 20 od ukupnog broja mjesta izravno će birati stanovništvo. Prethodno je izravno birano 35 mjesta. Većina mjesta u zakonodavstvu Hong Konga rezervirana je za predstavnike interesnih grupa koje su naklonjene Pekingu.

- Reforma izbornog sustava Hong Konga koju je inicirao Peking takva je da je gotovo nemoguće da kritičari sudjeluju u politici Hong Konga kao članovi parlamenta - rekla je Katja Drinhausen s Mercator instituta za kineske studije (MERICS) u Berlinu.

Kontroverzni Zakon o sigurnosti izglasan je u specijalnoj kineskoj administrativnoj regiji prije godinu i pol dana, što je doprinijelo u zaustavljanju masovnih dugotrajnih prosvjeda za više demokracije.

Mnogi borci za građanska prava, prosvjedni čelnici i političari završili su u zatvoru, dok su ostali aktivisti pobjegli u inozemstvo kako bi izbjegli progon vlasti.

Od 1. srpnja 1997. godine, specijalna administrativna regija Hong Kong ponovno je pripala Kini i njome se trebalo upravljati posebno, po principu "jedna zemlja, dva sustava". U primopredaji Britanaca Kinezima, sedam milijuna stanovnika Hong Konga dobilo je obećanje da će moći uživati "visoku razinu autonomije" i mnoge političke slobode u trajanju 50 godina, do 2047. godine.

No otkad je izglasan Zakon o sigurnosti, mnogi otad govore samo o "jednoj zemlji, jednom sustavu".

Najčitaniji članci