News

Komentari 4

Kina: Američka demokracija je 'oružje za masovno uništenje'

Kina: Američka demokracija je 'oružje za masovno uništenje'

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog samita i ljutito je odgovorila optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da izaziva ideološke podjele iz doba hladnog rata

Kina je u subotu američku demokraciju nazvala "oružjem za masovno uništenje", nakon samita za demokraciju koji je SAD organizirao kako bi ojačao istomišljenike u suočenju s autokratskim režimima.

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog samita - zajedno sa zemljama među kojima su Rusija i Mađarska - i ljutito je odgovorila optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da izaziva ideološke podjele iz doba hladnog rata.

"'Demokracija' je odavno 'oružje za masovno uništenje' koje SAD koristi za upletanje u druge države", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u online priopćenju, koje je također optužilo SAD da su "potaknule 'obojene revolucije'" u inozemstvu.

Ministarstvo je također tvrdilo da je samit organizirao SAD kako bi "povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizirao i naoružavao demokraciju... (i) poticao podjele i sukobe".

Umjesto toga, Peking je obećao da će se "odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokracija".

Uoči samita, Kina je pojačala propagandni napad kritizirajući američku demokraciju kao korumpiranu i neuspješnu.

Umjesto toga, iznijela je vlastitu verziju "pučke demokracije" u bijeloj knjizi objavljenoj prošli tjedan čiji je cilj ojačati legitimitet sve autoritarnije vladajuće Komunističke partije pod predsjednikom Xi Jinpingom.

Iako je SAD u više navrata nijekao da će biti još jednog hladnog rata s Kinom, napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva zadnjih su godina porasle zbog više pitanja, među kojima su trgovina, tehnološko natjecanje, ljudska prava, Xinjiang i Tajvan.

Američko ministarstvo financija u petak je sankcioniralo dvojicu visokih kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiangu i stavilo kinesku tvrtku za nadzor umjetne inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja cilja na ujgursku manjinu.

Tajvan, demokratski samoupravni otok na koji pravo polaže Kina, pozvan je na američki samit u jasnom preziru prema svom većem susjedu.

No, usred Bidenova samita Peking je dobio poticaj kada je Nikaragva odustala od prethodnog diplomatskog saveza s Tajvanom, rekavši da priznaje samo Kinu.

Ta objava ostavlja Tajvan sa samo 14 diplomatskih saveznika. Kao odgovor, američki State Department pozvao je "sve zemlje koje poštuju demokratske institucije" da "prošire angažman" s otokom.

Najčitaniji članci