Obavijesti

News

Komentari 10

Horor u hidroelektrani: 'Ledena voda nas je skoro odnijela tada'

Horor u hidroelektrani: 'Ledena voda nas je skoro odnijela tada'
3

JEDVA SE SPASIO Hidrogeolog Mladen Garašić bio je ‘90-ih s kolegom u nadzoru obnove dovodnog tunela HE Dubrovnik. Trebao je biti suh, ali je te večeri padala obilna kiša...

VIDEO

Kolega i ja zamalo smo stradali kad smo ‘90-ih bili u inženjerskom pregledu dovodnog tunela P-1 u Hidroelektrani Dubrovnik. Iako nije bio u funkciji, u jednom trenu osjetili smo jak vjetar u njemu.

Tijelo trećeg radnika bilo je u tunelu: Napokon su ga pronašli
Tijelo trećeg radnika bilo je u tunelu: Napokon su ga pronašli

Počeo je tako priču dr. sc. Mladen Garašić, umirovljeni profesor Sveučilišta u Zagrebu i jedan od najistaknutijih hidrogeologa i speleologa u Hrvatskoj i svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:00

U karijeri objavio je oko 350 znanstvenih i stručnih članaka iz svog područja te sudjelovao u nadzoru i izradi elaborata za mnoge građevine, pa i za HE Dubrovnik.

Tu noć padala je kiša 

- Radovi su se obavljali isključivo tijekom noći u dogovorenih 15 dana, kad je kompletno zaustavljeno protjecanje vode kroz tunel. Iako je njegov promjer oko šest metara, nismo mogli koristiti automobile zbog prepreka i skela koje su bile unutra. Pješice je trebalo proći 15 kilometara tunela, utvrditi stanje betonske obloge i naći eventualne deformacije – prisjetio se profesor Garašić posla. U tunel su ulazili svake noći i posao radili od najdalje točke. Nasreću, svaki put su imali sve manje hoda i tako su se približavali tlačnoj komori elektrane.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

02:51

- Jedne noći s obilnom kišom trebalo je ući nekoliko kilometara i snimiti oštećenja. Iako sam ulazio u taj tunel nekoliko dana zaredom, tog dana bio sam nemiran. Kao iskusni speleolog i poznavatelj hidrogeološke problematike u kršu, bio sam i skeptičan zbog obilne kiše na površini – ispričao je profesor. Znao je da cijev do tada gubila dio vode, pa je isto toliko moglo u nju i ući. Ipak, ona bi pristizala postupno te bi kolega i on imali dovoljno vremena za evakuaciju. Upravo u takvim “crnim razmišljanjima” osjetili su naglo strujanje zraka u tunelu.

Stradali dok su kopali 

- Prije pregleda rekli su nam da je posao bezopasan jer je dotok vode sigurno spriječen na ulaznoj građevini u BiH. Jedini logički zaključak za nastanak takvog strujanja je bio da je voda krenula prema nama i da gura zrak pred sobom u tunelu - prisjetio se profesor te opasne situacije. Iako je kolega prvo mislio da se paničari bez razloga, krenuo je trčati za njim. Izlaz prema vertikalnom šahtu, gdje voda dolazi do turbina elektrane, bio je daleko. Jedini spas bio im je u izlaznom pomoćnom tunelu blizu tlačne komore.

Prazne tunel HE Dubrovnik: 'Ulazimo, sve ćemo pretražiti'
Prazne tunel HE Dubrovnik: 'Ulazimo, sve ćemo pretražiti'

- Taj vjetar osjetili smo nekoliko kilometra prije nadolaska vode. Uspjeli smo doći do izlaza pomoćnog tunela, ali se hermetička vrata nisu mogla brzo zatvoriti do kraja. Odustali smo od zatvaranja i izvukli smo se brzo na površinu. Nakon nekoliko minuta voda je došla silnom brzinom, i to ne samo prema vertikalnom šahtu već i na pomoćni tunel čija vrata nisu bila zatvorena. Izletjela je i udarila u parkirani automobil, koji je gurnula preko ograde stotinjak metara niz padinu na magistralnu cestu - prisjetio se profesor Garašić. Bilo je očito da je protok vode u tunelu bio daleko veći od očekivanog.

Nažalost, kaže stručnjak, radnici HEP-a u četvrtak nisu imali sreće kao on.

Auto je bio smrskan 

- Radnici su skočili u vodu u odvodnom tunelu. Ondje protječe između 45 i 90 kubnih metara vode u sekundi, čija je temperatura oko 9 Celzijevih stupnjeva. Promjer te cijevi je oko šest metara, pa čak i kad ona ne bi bila skroz potopljena, vjerojatnost da se dopliva do izlaza tunela je mala - pojašnjava Garašić. Odvodni tunel dug je više od 510 metara. To nije prirodno korito vodotoka i u njemu se stvaraju jake vodene struje. Iako ne zna gdje je izbio požar i što je sve gorjelo, prema informacijama iz medija zaključuje da je gorjelo i u prilaznom tunelu kojim su svaki dan išli na posao. On je duži od 520 metara.

Na terenu vatrogasci, policija, HGSS... Traže trećeg nestalog
Na terenu vatrogasci, policija, HGSS... Traže trećeg nestalog

- Na 375. metru od ulaza s površine u njemu se s jugoistočne strane nalaze metalna vrata. Tu je ulaz u kavernu, podzemnu špilju, i možda su neki ondje mogli potražiti spas od vatre, dima i otrovnih plinova. No sve su to, nažalost, pretpostavke - priča Garašić.

Problem kaverni i odvodnih tunela (P1 i P2) ove elektrane jest da se djelomično nalaze ispod razine mora, kaže profesor Garašić.

HEP: Kontrole hidroelektrane kod Dubrovnika bile su redovne
HEP: Kontrole hidroelektrane kod Dubrovnika bile su redovne

Probleme im stvaraju podzemne vode koje se kreću prema obližnjem izvorištu Robinson na obali. Kao najgoru nesreću ondje spomenuo je stradanje osmorice radnika 1962. koji su gradili drugi odvodni tunel Plat 2. Taj tunel nikad nije dovršen, a radovi su stali kad su došli do otprilike 350. metra dužine.

'To jutro sam mu poslala SMS, nije se javio. Onda smo saznali'
'To jutro sam mu poslala SMS, nije se javio. Onda smo saznali'

- Kopali su tunel i nisu znali da se ispred njih nalazi kaverna koja je bila ispunjena podzemnom vodom pod tlakom. Probili su stijenu i voda je nahrupila velikom silinom u iskopani tunel. Cijeli incident je u to vrijeme zataškan - prisjetio se Garašić i dodao kako je tek jedan od radnika, s kojima se susreo prije 20 godina, znao za tu groznu priču.

Tijelo trećeg radnika pronašli u nedjelju 

Tijelo trećeg nestalog radnika, Davora Pozniaka, pronašle su nadležne službe u nedjelju oko 18 sati. Kraj je to četverodnevne potrage u kojoj su sudjelovali spasioci, ali i obitelj i prijatelji radnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa