Obavijesti

News

Komentari 96

'To jutro sam mu poslala SMS, nije se javio. Onda smo saznali'

'To jutro sam mu poslala SMS, nije se javio. Onda smo saznali'
2

Otišla sam na Hitnu, zvala njegovu majku, došao je i moj brat. Ali nitko mi nije znao reći ni što se dogodilo ni gdje je Mato, ni meni ni njegovima, ispričala je djevojka čiji je dečko stradao u HE Dubrovnik

VIDEO

Strašan je ovo osjećaj, a ne mogu niti zamisliti kako je njegovoj majci, obitelji. I danas čekam da pošalje poruku, da se javi, ili ga krenem zvati i onda shvatim da ga više nema, kroz suze nam govori Marija Puškarić (33), djevojka stradalog djelatnika HE Dubrovnik Mate Maškarića (35).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:20

Poznavali su se 11 godina, a u vezi su bili sedam mjeseci. Posljednja dva bili su nerazdvojni, kao da su shvatili kako su jedno u drugom pronašli srodne duše.

HEP: Kontrole hidroelektrane kod Dubrovnika bile su redovne
HEP: Kontrole hidroelektrane kod Dubrovnika bile su redovne

- Nikad se ne bih odlučila istupiti u medijima da nije bilo podrške njegovih prijatelja. Rekli su mi da trebam reći kakav je čovjek bio, dobar momak i ljudsko biće, neka se zna. Uvijek je bio spreman šaliti se i pomoći, kome god je trebalo. U crkvi smo jednom ostavili zavjete, a on je dodao: ‘Hajduk živi vječno’. Bio je veliki navijač. A nije bio od samohvale niti je bio ‘šminker’ - kaže Marija.

Upravo ga je ona u to nesretno i tragično jutro u četvrtak ispratila na posao.

Tuga za radnicima: 'Sve je bilo OK i onda mi te nesreća uzela'
Tuga za radnicima: 'Sve je bilo OK  i onda mi te nesreća uzela'

- Pozdravili smo se kad je krenuo. Malo kasnije smo se čuli porukama, a oko 9.15 sati poslala sam mu zadnju poruku. Nije bio aktivan, nije ju vidio, pretpostavila sam da radi. A onda smo nakon 20 minuta doznali za tragediju... Otišla sam na Hitnu, zvala njegovu majku, došao je i moj brat. Ali nitko mi nije znao reći ni što se dogodilo ni gdje je Mato, ni meni ni njegovima. To je bilo možda i najgore u tim trenucima. Nemate pojma što se događa, a svašta se piše, svašta govori. Otišla sam se s njegovom majkom pomoliti u crkvu sv. Mihajla, jedino smo to mogli - ispričala je Marija.

Želi otići iz Dubrovnika 

Najgore je, kaže, što su upravo noć prije tragedije razgovarali hoće li promijeniti posao. U HEP-u je radio više od deset godina i rekao joj je kako nije više sretan. Postalo mu je dosadno i rekao joj je kako bi konačno želio raditi bez noćnih smjena.

Nesretni radnici imali su izbor: Požar ili skok u vodenu bujicu
Nesretni radnici imali su izbor: Požar ili skok u vodenu bujicu

- Kazala sam samo kako sam zabrinuta zbog zračenja u centrali, kako mislim da to nije zdravo, ali i da će imati moju podršku što god odlučio - prepričava nam Marija u šoku zbog tragedije. Namjerava nakon pogreba otići u Slavoniju kod rodbine. Ne može ostati u Dubrovniku jer su sjećanja prejaka.

- Zauvijek će mi ostati u srcu. Prije Nove godine otišli smo na putovanje u Ljubljanu, Budimpeštu, Bratislavu, Osijek, zato sam i stavila fotografije na Facebook jer ih nije imao puno, da ostane u našim sjećanjima i kroz te slike. Bio je prekrasan mladić, imali smo planove kao valjda i svi mladi parovi. A sad je sve to prekinuto - kaže Marija. Naglasila je dvije stvari koje je shvatila u ovoj teškoj situaciji.

'Cijelo vrijeme smo se nadali da ćemo otvoriti vrata i naći ih'
'Cijelo vrijeme smo se nadali da ćemo otvoriti vrata i naći ih'

- Mogu samo reći da smo mi ljudi ponekad glupi, brinemo se oko gluposti. Zamaramo se nebitnim stvarima i tek kad se dogodi ovakvo zlo, shvatimo što je život. I drugo, da je prije mjesec-dva odlučio promijeniti posao, jer nije bio zadovoljan, možda bi sad bio živ. Da svi budemo malo spremniji mijenjati život kad nismo zadovoljni, kad nam posao ili nešto drugo postane navika, pa čak i opterećenje - kaže Marija.

Trećeg radnika i dalje traže 

Podsjetimo, Matino tijelo pronašli su prvo u odvodnom kanalu HE Dubrovnik. Nakon njega u moru su našli kolegu Ivicu Zvrku, a za Davorom Pozniakom i dalje tragaju. Sumnjaju da je i on skočio u odvodni kanal i završio u moru. Zato ga traže brodovima te iz zraka.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku objavilo je kako su u petak, uz asistenciju policajaca i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, proveli očevid. Ipak, istraga i dalje traje te uzrok požara i tragedije još nije poznat. Neslužbeno, nagađaju da ih je izazvao tehnički kvar. 

Tijelo drugog radnika našli na obali, traga se za još jednim
Tijelo drugog radnika našli na obali, traga se za još jednim

Prema posljednjim informacijama iz Opće bolnice Dubrovnik, u subotu su na kućnu njegu poslali pet ozlijeđenih radnika koji su se u požaru nadisali otrovnih plinova. Šesti je ostao na promatranju, no liječnici vjeruju kako bi i on uskoro trebao biti pušten.

Tijekom cijele subote u potragu za nestalim Pozniakom bili su policajci, vatrogasci, Civilna zaštita i Hrvatska gorska služba spašavanja. Pretražili su obalu od Plata prema Cavtatu oko poluotoka Sustjepan i Rat. Dio njih bio je u suhim ronilačkim odjelima u moru jer nisu mogli hodati zbog oštrih stijena na obali.

'I mještani nam mogu pomoći u potrazi' 

Potraga se planirala proširiti i na obližnje otoke Mrkan i Bobaru, a kako bi ga čim prije našli, nebom lete spasilački dronovi i policijski helikopter. Unatoč žestokom vjetru i hladnoći, angažirani su i psi.

- Mještani nam mogu pokazati određena mjesta do kojih se može prići, jer na dijelu obale ne može se prići pješke. Ako dopuste vremenski uvjeti, pripadnici HGSS-a će u ‘suhim’ odijelima i kajacima pretražiti litice na otočićima Mrkan i Bobara. Zbog bure nismo mogli ranije angažirati helikopter, a ne znam koliko će još moći biti u zraku. Imamo svesrdnu pomoć HEP-a i zaposlenika HE Plat - izjavio je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević za DuList.

U tunelu užasa: GSS je 2012. spasio radnike hidroelektrane
U tunelu užasa: GSS je 2012. spasio radnike hidroelektrane

Osim spasilačkih službi, u potrazi za Pozniakom priključili su se prijatelji, obitelj i mještani. Samostalno su se organizirali kako bi pomogli riješiti agoniju koja traje od četvrtka.

Velika tragedija u Hidroelektrani pogodila je i dubrovačkog biskupa Matu Uzinića. U ime Dubrovačke biskupije i svoje jučer je izrazio sućut obiteljima stradalih radnika. Za njih bi u nedjelju trebao služiti misu u 18 sati u dubrovačkoj katedrali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa