News

Komentari 16

Hranj je trebao s Banožićem ići na Kosovo: Kupili su mu kartu, no on ipak nije otišao na put

Hranj je trebao s Banožićem ići na Kosovo: Kupili su mu kartu, no on ipak nije otišao na put

Hranj je nedavno ministra Banožića optužio da ga “strateški zlostavlja”, dok je Banožić od njega tražio da podnese ostavku. Upravo zbog svega navedenog nagađa se da je Hranj izbjegao put na Kosovo

Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu Kosovu. Posjetio je sjedište NATO operacije KFOR te se susreo s 130 hrvatskih vojnika koji su smješteni u Campu Villagio kod Peći. 

Iako ovaj posjet ima i svoju vojnu komponentu, u hrvatskom izaslanstvu nema predstavnika Glavnog stožera što je jako neuobičajena situacija. Naime, u takvim prilikama u izaslanstvu ministra uvijek je i načelnik Glavnog stožera ili neki drugi visoko rangirani časnik. 

U Ministarstvu obrane službeno su odgovorili za Jutarnji list da je “u planu programa službenog posjeta ministra obrane Republici Kosovu odmah bilo predviđeno, a potom i potvrđeno iz Kabineta načelnika Glavnog stožera, da će načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj biti u izaslanstvu ministra obrane u službenom posjetu Republici Kosovu. Za službeni posjet ministra obrane kupljene su avionske karte za izaslanstvo koje uključuje i avionsku kartu za admirala Roberta Hranja”. 

Nakon što su avionske karte kupljene došlo je do naglog preokreta. U MORH-u tvrde kako je tada iz Kabineta načelnika Glavnog stožera stigla obavijest kako admiral Hranj iz osobnih razloga nije u mogućnosti sudjelovati u planiranom posjetu te je zatražio i korištenje godišnjeg odmora.

Iz Kabineta načelnika predložili su da na Kosovo kao zamjena otputuje zamjenik načelnika general Siniša Jurkovića. No, u MORH-u tvrde kako zamjena nije bila moguća. “Zbog nemogućnosti prenošenja avionske karte na drugu osobu i zbog kratkih rokova vezanih uz aktivnosti i organizaciju službenog putovanja u Republiku Kosovo nije bila moguća izmjena sastava izaslanstva”, stoji u odgovoru Ministarstva obrane.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, admiral Hranj zaista je na godišnjem odmoru i to već tjedan dana. Naime, predsjednik Zoran Milanović je prošlog petka objašnjavajući zbog čega na proslavi dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nema Hranja kazao da je “načelnik nekoliko dana na godišnjem odmoru”.

Podsjetimo, Hranj je nedavno optužio Banožića da ga "strateški zlostavlja", a Banožić je od Hranja tražio da podnese ostavku. U tijeku je i inspekcijski nadzor zapovjedi admirala Hranja oko korištenja vojnih sredstava za potrebe Ureda predsjednika, a taj nadzor je zatražio sa ministar. 

Načelnikov povratak na posao očekuje se u danima prije Božića kada u službeni posjet Kosovu odlazi predsjednik Zoran Milanović. 

Najčitaniji članci