Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
174 komentara

'Hrvatska bi trebala pristati na arbitražu, inače ćemo tužiti...'

Slovenski premijer poduzet će "pravne korake" pred Europskom Komisijom, a ukoliko ne reagira, podići će tužbu protiv Hrvatske i pred sudom EU-a u Luxemburgu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Najbolje bi bilo da Hrvatska pristane na provedbu", kazao je Cerar, nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjske poslove na kojoj je s više ministara zastupnicima objašnjavao što njegova vlada čini na provedbi odluke arbitara koju Hrvatska ne priznaje.

savudrija GRANIČNI SPOR Ministarstvo: Ako nas Slovenci tuže, znat ćemo im odgovoriti

Što se tiče mogućeg posredovanja Europske komisije u arbitražnom sporu, Cerar je kazao da očekuje kako bi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ili prvi potpredsjednik Frans Timmermans mogli hrvatskoj strani ponuditi "neke konkretne mogućnosti koje bi vodile u provedbu", te da vjeruje kako će o tim mogućnostima biti informiran sljedećih dana, kad ta inicijativa bude "do neke mjere dovršena" na razini Komisije.

Cerar je u tom svjetlu doživio i jučerašnju najavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će sredinom idućeg mjeseca Junckeru i kolegiju Komisije pojasniti hrvatsku poziciju glede arbitraže, te očekuje da će Komisija djelovati na hrvatsku stranu u smislu prihvaćanja arbitražnog rješenja.
Slovenski je premijer kazao da je zadovoljan najavom Plenkovićeva najavljenog odlaska u Bruxelles i susreta Junckera s hrvatskim premijerom. MARIJANA PETIR: 'Slovenija krši međunarodno pravo, istina je na našoj strani'

"Taj sastanak vidim kao vrlo važan čin jer je i dalje od vrlo velike važnosti da Komisija pokuša nagovoriti Plenkovića i Hrvatsku na stajalište Komisije koje je identično slovenskoj poziciji, a to je da arbitražnu presudu treba provesti", kazao je slovenski premijer novinarima nakon sastanka.

Presidential candidate Borut Pahor answers questions from the media during the presidential election outside a polling station in Sempeter pri Novi Gorici SUSRET U BRUXELLESU Slovenci zadovoljni: Juncker i Pahor razgovarali o arbitraži

Cerar je kazao da je u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude arbitara spreman protiv nje poduzeti pravne korake, najprije dostaviti Komisiji materijal o hrvatskom kršenju arbitražne presude i incidentima u Savudrijskoj vali, a onda ako Komisija ne reagira nakon tri mjeseca protiv Hrvatske podići i tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.


Potvrdio je i izjavu svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude Slovenija prije kraja idućeg mjeseca Komisiju predati elemente za tužbu protiv Hrvatske na sudu EU-a.
Slovenski su diplomatski izvori prilikom posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora ovog tjedna Bruxellesu i njegova razgovora s Junckerom najavljivali da će Juncker u Europsku komisiju pozvati Cerara i Plenkovića na sastanak na kojemu bi Komisija kao posrednik djelovala da se spor riješi.
Slovenski radio u petak je naveo da Cerar poziv za dolazak u Bruxelles po njihovim informacijama još nije primio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message