Obavijesti

News

Komentari 10

Hrvatska je ranjiva, ugroženo je oko 15 % kopnenog teritorija

Hrvatska je ranjiva, ugroženo je oko 15 % kopnenog teritorija

Apsolutne sigurnosti od pojave poplava nema. Nije ih moguće u potpunosti spriječiti, ali se razvojem sustava obrane rizici od poplava mogu smanjiti. Što Hrvatska radi po tom pitanju?

VIDEO

Zbog klimatskih promjena rizik od poplava posljednjih 20 godina dodatno se povećao. Zbog velikih gradova i vrijednih dobara na potencijalno ugroženi područjima te dijelom zbog nedovoljno izgrađenih zaštitnih sustava, Hrvatska je prilično ranjiva, kažu u Hrvatskim vodama. Ističu da apsolutne sigurnosti nema. 

U Hrvatskoj poplave potencijalno ugrožavaju 15 posto kopnenog teritorija. Veći dio je zaštićen, ali različitim razinama sigurnosti, napominju u Hrvatskim vodama.

 

- Zagreb sa svojim sustavom podsljemenskih retencija za zaštitu od bujičnih potoka s Medvednice te sa širokom savskom inundacijom i visokim nasipima zaštićen je od pojave 1000-godišnje velike vode, dok već nizvodno od Zagreba mnoga područja imaju nižu razinu sigurnosti od potrebne - navode iz Hrvatskih voda.

No stručnjaci su ranije upozorili da se u Zagrebu vrlo teško mogu spriječiti urbane poplave. Suštinski nemamo sustave oborinske odvodnje za potrebe urbane odvodnje u gradovima. U Hrvatskim vodama napominju kako je od većih gradova od poplava nedovoljno zaštićen Karlovac, a visok rizik predstavljaju četiri rijeke kojima je okružen, odnosno ugrožavaju ga u slučaju svojevrsnog preklapanja svih četiriju vodnih valova istovremeno. Najugroženija su i područja na ušćima velikih pritoka u rijeku Savu, odnosno Sisak zbog Kupe, Jasenovac zbog Une, Davor zbog Vrbasa, Slavonski Šamac zbog Bosne.

Bagerima izvlačili ljude: 'Morali smo bježati kroz prozor. Voda nam je već bila do struka...'
Bagerima izvlačili ljude: 'Morali smo bježati kroz prozor. Voda nam je već bila do struka...'

U posljednje vrijeme ugrožen je i Ogulin od rijeke Gornje Dobre zbog ograničenog kapaciteta Đulina ponora, a tu je i područje oko Kosinja u Ličko-senjskoj županiji kad uslijed topljenja velikih količina snijega s Velebita ili velikih oborina te ograničenih kapaciteta ponora rijeke Like vrlo brzo dolazi do plavljenja prvo poljoprivrednih površina, a ubrzo zatim budu ugrožene i prometnice te stambeni objekti na tom području. No u svibnju 2014. prilikom poplave Županjske Posavine popustili su savski nasipi na dijelu koje se smatralo najsigurnijim i najmanje rizičnim. U Hrvatskim vodama kažu kontinuirano unaprjeđuju sustav zaštite od poplava, a pokrenute su opsežne aktivnosti za rješavanje navedenih kritičnih točaka kako bi se zaštitili ljudi, ali i njihova imovina.

U Seoni ima urušenih kuća, u Zoljanu potopljeno više ulica: 'Voda je ljudima odnijela stoku'
U Seoni ima urušenih kuća, u Zoljanu potopljeno više ulica: 'Voda je ljudima odnijela stoku'

Pokrenuti su projekti rekonstrukcije i ojačanja lijevoobalnih savskih nasipa na području Županjske Posavine, odnosno od državne granice s Republikom Srbijom do Stare Gradiške (više od 369 milijuna kuna), izgradnja kompletnog sustava obrane od poplava na širem karlovačkom području (540 milijuna kuna), zaštitu od poplava na području grada Ogulina (186 milijuna kuna).

Hrvatske vode nabavile su i novu opremu za obranu od poplava te sustav mjerenja i prognoziranja u vrijednosti 32 milijuna kuna bez PDV-a. Nabavljeno je 22 km box barijera, 26 traktorskih crpki kapaciteta 350 l/s, 16 traktorskih crpki kapaciteta 800 l/s, 12 mobilnih dizel-agregatnih crpki kapaciteta 350 l/s, 2200 komada geomembrana za zaštitu od procjeđivanja nasipa te 1200 metara mobilnog montažnog sustava barijera tipa vertikalni zid, pobrojali su. 

Utjecaj klimatskih promjena

Zadnjih 20 godina na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj premašeni su maksimalni zabilježeni vodostaji u povijesti. Više gotovo da nema pravila i veliki vodni valovi mogu se pojaviti bilo kad.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa