News

Komentari 9

Hrvatska među šest europskih država s lošom kvalitetom zraka

Hrvatska među šest europskih država s lošom kvalitetom zraka

Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija nisu uskladile svoje granične vrijednosti za sitne čestice u zraku, pa tako prema WHO-u tek četiri europske zemlje imaju količinu čestica ispod preporučene

Europska agencija za okoliš (EEA) objavila je Izvješće o kvaliteti zraka za 2020. godinu, a Hrvatska je među zemljama s najlošijim zrakom!

Šest europskih država članica Unije ima lošu kvalitetu zraka, a među njima je i Hrvatska. Te države premašile su granične vrijednosti Europske unije za sitne lebdeće čestice (PM2,5).

Ostalih pet su Bugarska, Češka, Italija, Poljska i Rumunjska. 

Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija nisu uskladile svoje granične vrijednosti za sitne čestice u zraku, pa tako prema WHO-u tek četiri europske zemlje imaju količinu čestica ispod preporučene. To su Estonija, Finska, Irska i Island.

Procjenjuje se kako je 2018. godine oko 417 tisuća ljudi u 41 europskoj zemlji umrlo zbog izloženosti sitnim lebdećim česticama stoga je bitno i dalje potrebno ulagati u solucije za onečišćenje zraka. Ipak, ta tragična brojka iz 2018. godine je za 60 tisuća manja nego devet godina prije.

- Podaci EEA-a dokazuju da investiranje u bolju kvalitetu zraka predstavlja ulaganje u bolje zdravlje i veću produktivnost svih Europljana. Politike i aktivnosti u skladu s europskim ciljem nulte stope onečišćenja vode do dužeg i zdravijeg životnog vijeka te otpornijeg društva - rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA i dodao:

- Dobra je vijest da se kvaliteta zraka poboljšava zahvaljujući ekološkoj i klimatskoj politici koje provodimo. Međutim, ne možemo zanemariti ni negativne strane, odnosno činjenicu da je broj preranih smrti u Europi uslijed zagađenja još uvijek daleko previsok. U europskom zelenom planu postavili smo si ambiciozan cilj svođenja svih vrsta zagađenja na nultu razinu.

Najčitaniji članci