Obavijesti

News

Komentari 16

Hrvatska odbila Grčkoj predati još dva tražena BBB-a, konačnu riječ imati će Visoki kazneni sud

Hrvatska odbila Grčkoj predati još dva tražena BBB-a, konačnu riječ imati će Visoki kazneni sud

Od šest hrvatskih državljana koje Grčka traži, u dva slučaja postupak je prekinut zbog kaznenih postupaka u Hrvatskoj, a u tri je predaja odbijena. O jednom još reba odlučivati sud u Sisku

VIDEO

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u utorak je odbilo predaju još dvojice navijača osumnjičenih za sudjelovanje u neredima u Ateni koje Grčka traži temeljem Europsko uhidbenog naloga (EUN). Razlozi za takvu odluku, doznajemo, isti su kao i u slučaju Igora P. Naime, nakon što su dobili dodatne dokumente zaključili su kako odgovor grčkih pravosudnih institucija ne daje dovoljne garancije o poštivanju prava predviđenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Pritom su imali na umu recentna izvješća tijela EU, a osobito Europskog odbora za sprečavanja mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. 

O predaji navijača Grčkoj ponovno će odlučivati još Županijski sud u Sisku koji je kao i zagrebački sud tražio dopunu dokumentacije.

Podsjetimo, Krajem rujna u Hrvatsku je stiglo 11 EUN-a Grčke kojim traže predaju hrvatskih državljana osumnjičenih da su sudjelovali u navijačkim neredima u Ateni početkom kolovoza u kojima je smrtno stradao navijač AEK. Kako smo doznali, terete ih za udruživanje u zločinačku organizaciju, palež, nabavu i izradu eksplozivnih sredstava, no ne i ubojstvo. Odmah nakon što su nalozi stigli u Hrvatsku krenula su uhićenja traženih pripadnika BBB-a. Neslužbeno smo doznali da su četvorica uhićena na području Zagreba, jedan u Velikoj Gorici i jedan u Sisku. 

Zagrebački sud u jednom je slučaju prekinuo izvršenje naloga zbog drugih kaznenih postupaka koji se protiv tog navijača vode u Hrvatskoj, a koji imaju prednost dok je u ostalim od grčkih vlasti zatražio da dopune dokumentaciju. dok je u ostala tri slučaja tražio dopunu dokumentacije, koja je bila manjkava.

Sud u Velikoj Gorici također je prekinuo izvršenje zbog drugih postupaka pred domaćim pravosuđem, a sud u Sisku zatražio je dopunu dokumentacije. Navijači, kojima je nakon uhićenja bio određen istražni zatvor, pušteni su iz pritvora.

Čini se kako je sud, odlučujući o predaji, prihvatio ključni argument obrana hrvatskih državljana koje Grci sumnjiče za sudjelovanje u neredima, a to je iznimno loše stanje u grčkim zatvorima. Budući da Grčka nije u stanju stranim državljanima garantirati minimalno tri kvadratna metra po zatvoreniku, što je prihvaćeno kao europski standard, neke države poput Italije uopće joj ne izručuju svoje državljane!

Na ovu, kao i prethodne dvije odluke, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...