Obavijesti

News

Komentari 309

Jarinje gori: Kosovari preuzeli granicu, dolaze i srpski radikali

Jarinje gori: Kosovari preuzeli granicu, dolaze i srpski radikali
9

Pripadnici EULEX-a i carinici iskrcali su se na granične prijelaze Jarinje i Brnjak dok je s druge strane počelo okupljanje Srba na prometnicama koje vode do prijelaza

VIDEO

Na prijelazu Brnjak sletjeli su jedan vodnik i carinik albanske nacionalnosti, kao i dva carinika EULEX-a i jedan njihov policajac. Međutim s njima nije došao niti jedan carinik srpske nacionalnosti. Naime, srpski carinici su, kako piše Blic, odbili doći na Brnjak. Srbi su naknadno na prijelazu Brnjak istovarili oko 30 kamiona zemlje, čime je onemogućen svaki prijelaz preko granice.

Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju, u petak se dogovorio s predsjednicima četiriju općina na sjeveru Kosova o normalizaciji stanja u tom dijelu zemlje. Bogdanović i načelnici općina raspravljali su o tome kako stanovnicima na sjeveru Kosova omogućiti normalan život.

Na prijelazu Jarinje je oko 13 sati izbio požar, no još nije poznat uzrok. Gorjelo nisko raslinje je između bodljikave žice i barikada i pripadnika KFOR-a.

Hrvatski helikopteri prevezli kosovske carinike do granice

Pripadnici hrvatskih postrojbi u sastavu KFOR-a prevezli su oko osam sati pripadnike Eulexa i kosovske carinike na granične prijelaze Jarinje i Brnjak, dok je s druge strane počelo masovno okupljanje Srba na prometnicama koje vode prema ovim prijelazima, javlja beogradski Blic, ali i brojni drugi mediji u Srbiji.

Nakon helikoptera koji je oko 7.20 sati doletio na prijelaz, nešto prije osam sati sletio je još jedan i ubrzo se na punktu pojavila osoba u odori s oznakama Eulexa. Promet je i dalje blokiran na Jarinju, a na barikadama od bodljikave žice istaknuti su natpisi na srpskom jeziku ćirilicom "Stop KFOR ili ćemo pucati", a isti takav natpis je i na engleskom jeziku.

Srbi su tijekom noći postavili barikade na više prometnica koje vode prema graničnim prijelazima sa Srbijom u sjevernom dijelu Kosova gdje su nastanjeni Srbi i ne žele kosovsku vlast pa na sve načine onemogućavaju postavljanje carinske uprave pod nadzorom Prištine.

Radikale zaustavile barikade

Do sjevera Kosova pokušala je doći i delegacija Srpske radikalne stranke ne bi li pružila potporu tamošnjim Srbima, ali nisu mogli proći zbog KFOR-ovih barikada ispred prijelaza Jarinje, stoji u priopćenju stranke.

- Danas prisustvujemo najbrutalnijem banditizmu koji provode SAD i EU, pokušajem da nam uzmu Kosovo i Metohiju i uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava slobode kretanja - izjavio je potpredsjednik SRS-a Dragan Todorović.

Alo! pak piše kako će 80 tisuća Srba danas izaći na ulice i tijelima braniti da na prijelaze Jarinje i Brnjak stignu albanski carinici i policija. Također se navodi kako će, osim predstavnika Radikala koji ipak nisu uspjeli stići do Kosova, podršku Srbima pružiti i čelnici SNS-a Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić te delegacija DSS-a na čelu sa potpredsjednikom Milošem Jovanovićem.

Redžepi: Carinici, granični policajci i Eulex na prijelazima

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je Tanjugu da su na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno s pripadnicima Eulexa. Kosovski ministar je potvrdio kako je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima Eulexa, na prijelaze Jarinje i Brnjak hrvatskim helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. Eulex će, pojasnio je, obavljati operativni dio poslova na graničnim prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Dodao je kako je akcija provedena bez ikakvih problema.

Vuk Jeremić tvrdi jedno, Vijeće sigurnosti drugo

Iako je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić noćas novinarima tvrdio kako većina članica Vijeća sigurnosti ne podupire poteze Prištine vezane za uspostavljanje kosovske ingerencije nad graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, agencija Tanjug donosi vijest koju prenosi i B92, kako Vijeće sigurnosti nije donijelo nikakav zaključak o Kosovu. Slično javlja i Priština, a kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj izjavio je novinarima u New Yorku kako planirana akcija Prištine "nije unilateralna i s tim se slaže većina članica vijeća sigurnosti UN". Prema njemu, "Srbija je ta koja je odlučila ići protiv međunarodne zajednice, Vijeća sigurnosti i institucija EU-a i NATO-a". Na izvanrednoj sjednici VS o Kosovu, vodila se žustra rasprava među članicama koje su ostale podijeljene o najavi Prištine o postavljanju carinika i policajaca na prijelazima Jarinje i Brnjak", piše B92.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 309
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...