News

Komentari 13

Hrvatski P.E.N. centar osudio hvatanje Zagorke za grudi: 'Treba im otkazati pretplatu!'

Hrvatski P.E.N. centar osudio hvatanje Zagorke za grudi: 'Treba im otkazati pretplatu!'

Taj segment Veličanove emisije već je ranije izazvao burne reakcije kod dijela javnosti pri čemu je nekoliko političara, novinara, ženskih udruga i javnih osoba oštro osudilo prilog smatrajući ga seksističkim i mizoginim

Hrvatski P.E.N. centar osudio je HRT-ovu emisiju Turistički vodič u kojoj je javni medijski prostor "pod izlikom pružanja zabavnog sadržaja" dat za "seksističko omalovažavanje jedne od rodonačelnica hrvatskog feminizma" Marije Jurić Zagorke.

P.E.N. centar dostavio je izjavu medijima u povodu emisije u kojoj autor Boris Veličan govori kao bi turisti trebali spomenik toj književnici i novinarki rođenoj prije 150 godina hvatati za grudi.

Marija Jurić Zagorka je nezaobilazno ime u povijesti hrvatskoga novinarstva i hrvatske književnosti, a njen aktivizam kao borba za sindikalna, politička i ženska prava od velikog je značaja za hrvatsku kulturu i društvo, kaže se.

Feministička recepcija Zagorke bila je i ostala lakmus papir za očitavanje društvenog statusa žena u Hrvatskoj, kako nekad tako i danas, a aktualna emisija svjedoči o fenomenu repatrijarhalizacije našega društva, kaže se.

Autor emisije „Turistički vodič“, Boris Veličan u neuspjelom i neukusnom pokušaju imitacije žanra performansa uvjerava turiste da bi za sreću trebali spomenik Marije Jurić Zagorke uhvatiti za grudi.

"Bilo bi dvolično na toga autora primijeniti mehanizme tzv. „kulture otkazivanja“ jer ako nešto u ovome slučaju zaslužuje „otkazivanje“ onda je to pretplata na vulgarnu ponudu javnog medijskog servisa", kaže se.

Taj segment Veličanove emisije već je ranije izazvao burne reakcije kod dijela javnosti pri čemu je nekoliko političara, novinara, ženskih udruga i javnih osoba oštro osudilo prilog smatrajući ga seksističkim i mizoginim.

Najčitaniji članci