News

Komentari 1

Hrvatski prirodoslovni muzej ide u rekonstrukciju i dogradnju

Hrvatski prirodoslovni muzej ide u rekonstrukciju i dogradnju

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu od ponedjeljka ide u rekonstrukciju i dogradnju, što je trenutno najveći infrastrukturni projekt u kulturi Grada Zagreba

Projekt se odvija u okviru EU projekta "Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja- novi Hrvatski prirodoslovni muzej", izvijestili su iz tog muzeja. Riječ je o investiciji vrijednoj više od 118 milijuna kuna, a rekonstrukcija počinje uoči 35. godišnjice ujedinjenja današnjeg Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski prirodoslovni muzej ide u rekonstrukciju i dogradnju

Cjelovita obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj ulici uključit će građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, poboljšanje toplinske izolacije primjenom energetski učinkovitijih sustava te osiguranje nesmetanog pristupa i kretanja osoba s invaliditetom.

Dodatni prostor za proširenje stalnog postava i mnoge nove aktivnosti osigurat će se natkrivanjem središnjeg dvorišta Palače Amadeo čime će se, kažu u muzeju, unaprijediti i kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba.

Uz novi stalni postav te multimedijalnu i multifunkcionalnu dvoranu, bit će tu i suvenirnica i muzejski ugostiteljski objekt.

Posjetitelji će u stalnom postavu moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalne interaktivne prezentacije bogate hrvatske prirodoslovne baštine.

Taj, trenutno najveći projekt u kulturi Grada Zagreba i jedan od kapitalnih u Republici Hrvatskoj, završit će krajem 2023. kad će građani i posjetitelji Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo.

Na otvorenju će govoriti ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović i glavni projektant Goran Rako, a sudjelovat će i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Najčitaniji članci