Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatski savez slijepih svečano obilježio 76 godina rada

Hrvatski savez slijepih svečano obilježio 76 godina rada

Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Hrvatske

VIDEO

Prigodnom svečanošću Hrvatski savez slijepih obilježio je u srijedu 76 godina postojanja, kojom prilikom je predstavljen projekt "Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe" te dodijeljena Nagrada 16. lipanj pojedincima koji su doprinijeli unaprjeđenju života slijepih osoba.

Hrvatski savez slijepih je nacionalna krovna organizacija koja aktivno djeluje od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

Svojih 76 godina postojanja i djelovanja Savez je obilježio svečanom akademijom u srijedu u dvorani kazališta Vidra u Zagrebu. Tom prilikom, predsjednik Vojin Perić naglasio je ulogu Hrvatskog saveza slijepih u ostvarivanju pune inkluzije i društvene integracije ljudi s teškim oštećenjima vida.

Studenta na silu nalijevali pivom i votkom, ostao je slijep s teškim oštećenjima mozga
Studenta na silu nalijevali pivom i votkom, ostao je slijep s teškim oštećenjima mozga

"Hrvatski savez slijepih učinio je puno po zapošljavanju slijepih, na rehabilitaciji i obrazovanju. Pokušavamo na svim poljima ostvariti punu inkluziju i integraciju u društvo", rekao je. "Savez je ostao stožer i krovna udruga i bit će to za sve udruge u kojima se odvijaju glavnine aktivnosti koje su naše članice i naš ponos“, dodao je.

Na potencijale i potrebe s kojima se Savez susreće, te uspjehe u njegovu radu, podsjetila je izvršna direktorica Hrvatskog Saveza slijepih Andreja Veljača.

"Potreba još uvijek ima, nažalost, više nego što smo svi zajedno kao udruge i institucije u mogućnosti zadovoljiti. Kad pomognemo jednoj slijepoj osobi koja je u potrebi, postigli smo mali uspjeh i kad stavimo sve te uspjehe zajedno, onda možemo o nečemu pričati", kazala je.

Milanović se susreo sa savezom Hrvatskih gluhoslijepih osoba
Milanović se susreo sa savezom Hrvatskih gluhoslijepih osoba

Upozorila je na izazove koji slijede u narednom razdoblju. "To su prije svega Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji koji će nam konačno omogućiti da imamo jedan sustav koji će nam garantirati da će nam te usluge koje trebamo kao slijepe osobe biti kvalitetne i od pomoći", rekla je Veljača.

Ovom prigodom, Savez je predstavio rezultate i ciljeve EU projekta ''Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe'', te dodijelio Nagradu 16. lipanj pojedincima koji su doprinijeli unaprjeđenju života slijepih osoba.

Svečanoj akademiji nazočili su, uz ostale, državna tajnica Margareta Mađerić, izaslanica predsjednika Vlade RH, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Markica Župan Galić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja te Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Propucan je dva puta, potpuno slijep, no i dalje vozi skateboard
Propucan je dva puta, potpuno slijep, no i dalje vozi skateboard
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe