Obavijesti

News

Komentari 5

Hrvoj Šipek: Nije bilo curenja informacija, Dražen Jelenić nije dokazao da više nije mason

Hrvoj Šipek: Nije bilo curenja informacija, Dražen Jelenić nije dokazao da više nije mason

Jelenić je privremeno udaljen s dužnosti jer nije pružio dokaz da je prestalo njegovo članstvo u udruzi slobodnih zidara, rekla je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek

VIDEO

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u utorak je, predstavljajući rad državnog odvjetništva u 2020., rekla da informacije u aferama Vjetroelektrane i Janaf nisu iscurile iz tužiteljstva.

Rekla je i da je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić suspendiran jer nije pružio dokaz da je prestao biti članom slobodnih zidara.

''Jelenić je privremeno udaljen s dužnosti jer nije pružio dokaz da je prestalo njegovo članstvo u udruzi slobodnih zidara. Time je ostalo otvoreno pitanje može li se toj osobi vjerovati kada iznosi pojedine spise'', kazala je Hrvoj Šipek u utorak tijekom prezentacije rada državnih odvjetništava u 2020. 

Jelenić: 'Nebitno je jesam li član masona, to nije zabranjeno'
Jelenić: 'Nebitno je jesam li član masona, to nije zabranjeno'

Hrvoj Šipek: Jelenić nije ugrožavao rad DORH-a

Na pitanje je li Jelenić u proteklih deset mjeseci ugrožavao rad DORH-a, Hrvoj Šipek je odgovorila da nije jer su mu dodjeljivani predmeti u kojima se to nije moglo dogoditi. Istaknula je da je sloboda udruživanja zajamčena svakom građaninu RH, no pitala se ''što znači biti član udruge čije je članstvo prikriveno velom tajnosti''.

''To nedvojbeno otvara pitanje na koji način se može kontrolirati je li netko pristran ili nepristran, samostalan ili nesamostalan u svojim odlukama. U ovom slučaju je to pitanje dojma i percepcije javnosti. Ono što je dozvoljeno svakom građaninu nije dozvoljeno državnom odvjetniku ili pravosudnim dužnosnicima'', dodala je.  

Upitana zašto je odluka o Jelenićevom suspendiranju donesena deset mjeseci od njezinog stupanja na čelo DORH-a, Hrvoj Šipek je pojasnila da je u proteklom vremenu zatraženo mišljenje Etičkog povjerenstva koje tumači smjernice za primjenu Etičkog kodeksa, dok je kao drugi razlog navela svoj boravak u bolnici zbog čega je došlo do ''određenog zastoja''.

Hrvoj Šipek je kategorički odbila tvrdnje da je Jelenić suspendiran jer se usprotivio odluci glavne državne odvjetnice o imenovanju jedne zamjenice glavne državne odvjetnice.

''To su neutemeljene špekulacije. Jelenić i ja nikada nismo razgovarali o kadrovskim pitanjima'', kazala je.

Na upit što ako se Jelenić odluči potražiti pravdu na Europskom sudu za ljudska prava koja može rezultirati velikom novčanom odštetom na štetu državnog proračuna, Hrvoj Šipek je prisnažila da je članstvo u masonskoj udruzi nespojivo s radom u tužiteljstvu.

Govoreći o curenju informacija u istragama afere Vjetroelektrane i Janaf, Hrvoj Šipek je naglasila da informacije u tim aferama nisu procurile iz DORH-a ili Uskoka te je potvrdila kako tužiteljstvo ima naznake tko je mogao dojaviti osumnjičenima da su pod mjerama, no ne i čvrste dokaze koji bi rezultirali pokretanjem postupka protiv te osobe.

Dražen Jelenić suspendiran na 3 mjeseca: Razmatraju prijedlog o pokretanju stegovnog postupka
Dražen Jelenić suspendiran na 3 mjeseca:  Razmatraju prijedlog o pokretanju stegovnog postupka

Vezano za curenje informacija u aferi SMS, ravnateljica Uskoka Vanja Marušić je kazala kako postoje sumnje tko je odgovoran za probijanje istrage, ali i da i u tom slučaju nemaju konkretne dokaze.

Marušić je dodala da u slučajevima Vjetroelektrane i Janaf nije bilo kompromitacije i nemogućnosti procesuiranja osoba koje su bile predmet posebnih dokaznih radnji. ''U konačnici su u tim predmetima otvorene istrage koje su u tijeku, a kazneni postupci su pravomoćni", dodala je Marušić.

Govoreći o političkom pritisku na glavnu državnu odvjetnicu, Hrvoj Šipek je ocijenila kako tužiteljstvo prati najave, komentare i izjave.

''DORH i ja osobno osjećamo pritisak javnosti zbog toga što svi imaju očekivanja da mi neke stvari riješimo. Neke stvari rješavamo, a neke stvari se ne mogu riješiti onom brzinom i tempom kao što to građani očekuju'', kazala je.

U tijeku izvidi o obnovi na Banovini

Zlata Hrvoj Šipek:' Prerano je govoriti je li nastupila zastara ili ne kod poslijeratne obnove'
Zlata Hrvoj Šipek:' Prerano je govoriti je li nastupila zastara ili ne kod poslijeratne obnove'

Govoreći o prijetnjama koje su primali pojedini kandidati na lokalnim izborima, Hrvoj Šipek je ocijenila da je ''godina izbora sigurno godina političke borbe gdje se preko Državnog odvjetništva pokušava utjecati na javno mnijenje''. Naglasila je da će tužiteljstvo u slučaju konkretnih prijava  o prijetnjama pokrenuti postupke ukoliko se utvrde elementi kaznenog djela.

''Nema nedodirljivih'', istaknula je Hrvoj Šipek.

Na pitanje u kojoj su fazi izvidi vezani za poslijeratnu obnovu na Banovini, Marušić je odgovorila da se i nadalje provode izvidi i očevidi na terenu u kojima sudjeluju policija i građevinska inspekcija.

''Potrebno je provesti dodatne izvide kako bi se donijela konačna odluka. O procesnim zaprekama poput zastare se nismo bavili kako bismo se usredotočili na sve moguće posljedice kaznenih djela ukoliko oni postoje'', rekla je ravnateljica Uskoka.

Dotakavši se slučaja Zdravka Mamića, Marušić je naglasila da je tužiteljstvo još uvijek u fazi izvida. Govoreći o bijegu Zorana Mamića kazala je da okolnosti za određivanjem mjera opreza zbog opasnosti od bijega nisu bile ispunjene zakonskim pretpostavkama za podnošenje takvog prijedloga.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek utvrdila je i da nema zakonske osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda kojom je Marko Perković Thompson oslobođen za uzvikivanje pokliča ''za dom spremni'' u pjesmi ''Bojna Čavoglave''.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.