News

Komentari 81

Hrvoj Šipek: Nisam se sastala s Rimac niti sam se s njom ikada dopisivala o vjetroelektranama

Hrvoj Šipek: Nisam se sastala s Rimac niti sam se s njom ikada dopisivala o vjetroelektranama

DORH nam je odgovorio da je slučaj primjer kako optuženici zlorabe mogućnost svoje obrane, te da glavna državna odvjetnica neće dati ostavku. Pritom su dali opsežnu kronologiju i detalje službenih zabilješki

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odgovorilo je opširno na upit 24sata za komentar o prepisci glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i optužene Josipe Rimac. Povod je bila sinoćnja objava RTL-a o prepisci s Rimac iako je glavna državna odvjetnica u Saboru zastupniku Nikoli Grmoji rekla da nikada nije komunicirala s Rimac oko afere Vjetroelektrane. RTL se pozivajući na svoje izvore, ustvrdio da su njih dvije bile na sastanku oko vjetroelektrana, te da je čak bila promemorija koju je Rimac predala Hrvoj Šipek, tada zamjenici glavnog državnog odvjetnika. 

DORH u svom opsežnom odgovoru tvrdi: niti se Hrvoj Šipek našla s Josipom Rimac oko projekta, niti se s njom dopisivala vezano za vjetroelektrane, niti je Rimac bila u DORH-u na sastanku sa Hrvoj Šipek oko te problematike. Kažu, bila je po drugom pitanju crkvene zemlje, ali tom sastanku nije prisustvovala Hrvoj Šipek. 

Donosimo odgovor DORH-a.

"Prilog emitiran u središnjoj informativnoj emisiji RTL-a 10. veljače 2023. pod naslovom „RTL u posjedu SMS poruka između Hrvoj Šipek i Rimac. Glavna državna odvjetnica lagala?“ pravi je dokaz, a time i ogledni primjer, načina kako se osumnjičenici, okrivljenici, optuženici mogu braniti kako god njima odgovara, o čemu je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i govorila na sjednici Hrvatskog sabora u četvrtak, 9. veljače 2023.  

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i nadalje stoji kod svog odgovora. Pitanje zastupnika MOST-a Nikole Grmoje: „Dakle, izašla je ova korespondencija Jakupčić, Rimac i ostalih, jeste li Vi sa Josipom Rimac komunicirali vezano uz Vjetroelektrane?“

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek na to je pitanje odgovorila: NE.

Dodala je i da poznaje Josipu Rimac iz vremena dok je J. Rimac bila gradonačelnica Knina a vezano za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između Grada Knina sa Republikom Hrvatskom te da je u nekoliko navrata dolazila u Državno odvjetništvo.

Naglasila je i da „međutim, nakon, tijekom izvida, istrage, i ovoga, ja nikada nisam s J. Rimac komunicirala.

Od sinoćnjeg vremena emitiranog priloga i tijekom današnjeg dana obavljen je uvid u činjenice iz spisa USKOK-a i spise Građansko-upravnog odjela DORH-a te je razgovarano sa sudionicima sastanaka, a pregledana je i evidencija ulazaka optužene J. Rimac i sastanaka u DORH-u. Utvrđeno je sljedeće:

-      sms poruke prikazane u prilogu su iz mobitela op. J. Rimac te su u spisu USKOK- a i nisu iz vremena ni izvida ni istrage budući da su mjere nad op. Josipe Rimac određene 14. prosinca 2019.

-      sms poruke su iz vremena kada je Zlata Hrvoj-Šipek bila prva zamjenica i u nadležnosti joj nisu bili konkretni predmeti iz građansko-upravnog odjela već državno-odvjetnička uprava.

-      činjenica je da se navedene sms poruke odnose na sastanak vezan uz pitanje državnih službenika i protokolarno dogovaranje sastanka sa zamjenicima koji se bave određenom pravnom problematikom, a što se problematizira u televizijskom prilogu kao nedopustivo i neprimjereno pa i do sugeriranja da se radi o zlouporabi       

-      sastanak o koeficijentima službenika odnosio se na pripremni sastanak budući da je nakon njega uslijedio formalni pisani zahtjev za rješavanje pitanja koeficijenata državnih službenika (financijski istražitelji, informatičari) – službenu bilješku objavljujemo u prilogu.       

-      protokolarno dogovaranje sastanaka sa zamjenicima koji se bave određenom pravnom problematikom uobičajen je za način rada u građansko-upravnom odjelu. Naime, za razliku od postupanja u kaznenim predmetima, u radu na građansko upravnim predmetima komunikacija s nadležnim tijelima i suprotnim strankama uobičajen je način rada s ciljem utvrđenja svih činjenica radi razrješavanja imovinskopravnih odnosa i zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske.  -       

-      sastanak 15. 10. 2019., istaknut u porukama komunikacije između Zlate Hrvoj Šipek i op. J. Rimac, uopće se nije odnosio na predmet Vjetroelektrane, već je na temu rješavanja povrata nekretnina i naknade za oduzetu imovinu na Braču održan u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske o čemu objavljujemo službenu bilješku od 15. listopada 2019. iz spisa “Hoteli Bijela kuća na Bolu – rješavanje imovinskopravnih odnosa“ iz 2013. godine. Na navedenom sastanku Zlata Hrvoj Šipek nije sudjelovala slijedom čega nije ni razgovarala s op. J. Rimac o predmetu Vjetroelektrane pa samim time nije ni mogla primiti dokumentaciju vezanu za Vjetroelektrane.

-      činjenica je da je odvjetnica optužena J. Rimac „za potrebe obrane u navedenom kaznenom postupku“ podnosila zahtjeve za dostavom „zapisnika/službene zabilješke“ o navodnom sastanku na inicijativu op. J. Rimac na temu „Vjetroelektrane Krš-Pađane“, no takvog dokumenta nema s obzirom da se sastanak na tu temu nije održao.      

-      dokumenti koji su prikazani u televizijskom prilogu, konkretno dokument koji počinje sa riječju „tumačenje“ nije dokument DORH-a niti je navedena promemorija pronađena u spisima DORH-a.        

Ujedno, slijedom službenih bilješki i razgovora sa zamjenicima te iz spisa USKOK-a, nekretnina koja je bila tema razgovora na sastanku 15. listopada 2019. uopće nije vezana uz inkriminacije koje se op. J. Rimac stavlja na teret i navedene nekretnine ni na koji način nisu vezane uz tematiku Vjetroelektrane Krš-Pađane.

Slijedom navedenog, na pitanje „Dakle, izašla je ova korespondencija Jakupčić, Rimac i ostalih, jeste li Vi sa Josipom Rimac komunicirali vezano uz Vjetroelektrane?“ Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je odgovorila da nikada nije komunicirala s optuženom J. Rimac. Naglašavamo, odgovor se, kao i pitanje, odnosio na Vjetroelektrane.

Obavljanje poslova prve zamjenice kao i komunikacija s dužnosnicima i službenicima iz drugih državnih tijela nije kazneno djelo kako se to sugerira u emitiranom prilogu već redovan i uobičajen način obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske ne namjerava dati ostavku, a glede inicijative za njenim opozivom, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će poštovati postupke i institucije Republike Hrvatske."

Najčitaniji članci