Obavijesti

News

Komentari 6

HSU traži isplatu božićnice od 100 eura za sve umirovljenike

HSU traži isplatu božićnice od 100 eura za sve umirovljenike

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je na konferenciji za novinare da se u Hrvatskoj godišnje isplaćuje najmanje milijardu kuna za božićnice, pa bi trebalo povesti računa i o umirovljenicima

VIDEO

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zatražila je u četvrtak isplatu božićnica u visini 100 eura/750 kuna svim umirovljenicima, bez obzira na visinu mirovine, kako bi si uljepšali Advent i Božić, budući da ih većina zbog malih i nedostatnih mirovina živi u siromaštvu.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je na konferenciji za novinare da se u Hrvatskoj godišnje isplaćuje najmanje milijardu kuna za božićnice, pa bi trebalo povesti računa i o umirovljenicima, čiji je položaj sve teži.

Umirovljenici su najugroženija društvena skupina, više od 700.000 njih od ukupno 1,2 milijuna živi s mirovinama ispod 3000 kuna, što je nedostatno za dostojan život čovjeka, kaže Gabričević.

Grad Osijek osigurao 1,5 mil. kn za božićnice umirovljenicima
Grad Osijek osigurao 1,5 mil. kn za božićnice umirovljenicima

Time bi se ispravila nepravda i izjednačilo sve umirovljenike na državnoj razini, jer sad božićnice dobivaju samo umirovljenici u bogatim gradovima, koji imaju financijske mogućnosti za to.

Za isplatu božićnica u iznosu od 100 eura trebalo bi osigurati 115 milijuna eura, odnosno 900 milijuna kuna, što je manje od opljačkanog iznosa u Ini, napominje Gabričević.

Osim toga, po Vladinoj odluci 232.000 državnih službenika i namještenika dobit će božićnice od 1750 kuna, za što je osigurano 406 milijuna kuna, što je manje od iznosa za koji je oštećen državni proračun u aferi s robnim rezervama.

Prema tome, novca ima, samo nije pravilno raspoređen ili je otet korupcijom i kriminalom, naglasio je Gabričević.

Kaže kako je Vlada upoznata s njihovim zahtjevom, no još nisu dobili odgovor. Podsjetio je kako je HSU još 2006. u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o božićnicama, ali do danas nije učinjeno ništa.

Tražimo da se prema hrvatskim umirovljenicima postupa kako i u drugim zemljama EU-a, jer oni su izgradili ovu zemlju, mnogi od njih sudjelovali su u njezinoj obrani u Domovinskom ratu i omogućili da na vlasti budu oni koji moraju biti svjesni da trebaju služiti narodu, a ne njime vladati, poručio je Gabričević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu