News

Komentari 0

HSZ i Milanović razgovarali o 'marginalizaciji studenata' kroz predložene zakonske izmjene

HSZ i Milanović razgovarali o 'marginalizaciji studenata' kroz predložene zakonske izmjene

Na sastanku su mu predstavili svoje aktualne i buduće projekte, a razgovarali su i o nizu drugih tema važnih za studentsku populaciju i mlade u Hrvatskoj, kao što su razlozi odlaska mladih u inozemstvo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je primio novo vodstvo Hrvatskog studentskog zbora (HSZ), iz kojega su ga upozorili da bi predložene zakonske izmjene mogle marginalizirati ulogu studenata u senatu te njihov standard, s naglaskom na studentsku prehranu.

Iz Ureda predsjednika priopćili su da je Milanović razgovarao sa članovima i novim vodstvom te krovne studentske organizacije, čije je predsjedanje preuzeo Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i njegov predsjednik Neven Pintarić.

Kao probleme izdvojili su bojazan da bi se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju moglo marginalizirati ulogu studentskih predstavnika u senatu te studentski standard, s naglaskom na studentsku prehranu.

Na sastanku su mu predstavili svoje aktualne i buduće projekte, a razgovarali su i o nizu drugih tema važnih za studentsku populaciju i mlade u Hrvatskoj, kao što su razlozi odlaska mladih u inozemstvo i kvaliteta studiranja u državi.

Upozorili su i da stručni studiji još nisu dovoljno prepoznati u hrvatskoj javnosti kao važan dio visokoškolskog obrazovanja, izrazivši nadu da će im sastanak s predsjednikom Republike pomoći da se u javnosti počne više razgovarati o temama važnima za studentsku populaciju.

Hrvatski studentski zbor je koordinativno tijelo svih studentskih zborova u Hrvatskoj te ujedno i krovno predstavničko tijelo studentica i studenata sveučilišta, svih veleučilišta i visokih škola u državi.

Prema riječima njegova predsjednika Pintarića, HSZ predstavlja gotovo 160 tisuća studenata, a dva su mu osnovna cilja - predstavljanje i zalaganje za studente u visokom obrazovanju te provođenje projekata koji su u interesu studentske populacije.

U studentskom izaslanstvu uz Pintarića su bili i njegov zamjenik Ivan-Pavao Boras, članovi Višeslav Kirinić, Tomislav Milošević, Tin Meštrović, Filip Marinović, Antonela Đuraš, Mirko Filipović, Luka Jurčević, Leopold Mandić, članica ESU-a (European Students' Union) Bruna Bandula te tajnik Zbora Slobodan Šolaja.

Uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, zaključeno je u priopćenju.

 

 

Najčitaniji članci