News

Komentari 82

Htio se hitno cijepiti pa odlučio otići u susjednu Srbiju. Došao je na red za manje od mjesec dana

Htio se hitno cijepiti pa odlučio otići u susjednu Srbiju. Došao je na red za manje od mjesec dana

Mladi se Puljanin prijavio za cijepljenje stranaca u Novom Sadu. Za manje od mjesec dana na e-mail mu je stigla potvrda s točnim terminom i mjestom cijepljenja

S obzirom da u Hrvatskoj na red za cijepljenje treba čekati mjesecima, pogotovo ako si mlad i zdrav, velik broj građana odlazi u susjednu Srbiju gdje takvi kandidati mogu doći znatno brže na red. 

Kako prenosi Glas Istre, jedan od njih je i mladi Puljanin koji se prijavio za cijepljenje stranaca u Novom Sadu. Prijavu za cijepljenje poslao je 2. ožujka, a sve do 25. ožujka nije dobio nikakav odgovor. Stigao mu je e-mail s točnim terminom i mjestom cijepljenja za već sljedeći dan.

Dakle, od prijave cijepljenja prošlo je manje od mjesec dana, što je znatno kraće od onog od kojeg u Hrvatskoj ponekad moraju čekati i prioritetne skupine.

I dok u Hrvatskoj cjepiva nema na vidiku, susjedna Srbija jedna je od najučinkovitijih europskih zemlja kada govorimo o procijepljenosti stanovništva. A razlog tome je što se u Srbiji dosad čak tri četvrtine stanovništva nije prijavilo za cijepljenje, što govori da ponuda cjepiva u toj zemlji premašuje potražnju za cijepljenjem.

Direktor srpske kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović prije više od mjesec dana izjavio je da se za cijepljenje protiv Covida u Srbiji prijavilo i oko 8.000 stranih državljana, a njih oko 4.000 već se i cijepilo, uglavnom u Beogradu, ali i u pograničnim mjestima na jugu Srbije.