Obavijesti

News

Komentari 67

Htjeli ga ubiti: Za glavu Joze Čabraje davali 300.000 kuna

Htjeli ga ubiti: Za glavu Joze Čabraje davali 300.000 kuna
1

Splitska policija uhitila je osam osumnjičenih za pokušaje ubojstva, nanošenje teških ozljeda... Htjeli su preuzeti teren od suparničkoga klana. Čabraja je optužen za ubojstvo Marina Matijaša (20) krajem 2014.

VIDEO

Splitska policija priznala je postojanje nekoliko kriminalnih skupina na širem području - akcijom PNUSKOK-a ovog tjedna uhitili su osam pripadnika zločinačkoga klana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Sumnjiče ih da su kao zločinačko udruženje počinili mnoga i teška kaznena djela, od pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, preko nanošenja teških tjelesnih ozljeda te oštećenja tuđih stvari, a sve kako bi preuzeli kontrolu nad što većim terenom za ostvarivanje zarade preprodajom droge. Svih osam osumnjičenih su ispitali pred USKOK-om, a u petak su trebali odlučiti o njihovu pritvaranju.

Objavili snimke uhićenja bande: Planirali su likvidaciju Čabraje
Objavili snimke uhićenja bande: Planirali su likvidaciju Čabraje

Između ostalih nedjela, upravo je ova skupina odgovorna za pokušaj ubojstva Joze Čabraje (28), ali i za propucavanje Mercedesa Ivana Giljanovića Gilje (38)! Šef kriminalne skupine osumnjičene za neka propucavanja na ovom području posljednjih mjeseci je Željko R. (34), kojeg su u srijedu pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a uhitili na Jadranskoj magistrali kraj Baške Vode. Presreli su Volkswagen T-Roc, a nitko od uhićenih nije pružao otpor. Osim Žekija, što je nadimak prvoosumnjičenog, uhićeni su Ante V. (29), Robert Ž. (21), Tomislav Ž. (26), Petar V. (38), Tonći M. (20), ali i Duje P. (23). Među privedenima je i djevojka jednog osumnjičenika, Josipa R. (22). Prema dosadašnjim informacijama, Ante V. bio je zadužen za pucnjave, a za ubojstvo Čabraje navodno je trebao dobiti 40.000 eura. Čabraja, osim što je, prema službenom policijskom priopćenju, bio član suparničkoga klana, ima još jedan “krimen”: sudi mu se zbog ubojstva tada 20-godišnjeg Marina Matijaša 2014. u Kaštel Novom.

Uz poginulog mladića te je večeri bio Duje P., njegov dobar prijatelj, pa je osveta također dio motiva za napade na Čabraju. Pokušali su ga ubiti 23. siječnja 2019. Razradili su detaljniji plan. U utorak navečer Josipa je poslala SMS Čabraji da se nađu na parkiralištu kraj Hitne pomoći u Kaštel Sućurcu. Dok je Čabraja čekao u svom BMW-u, na njega je nekoliko hitaca ispalio Ante V. Jozo je lakše ozlijeđen.

Uhitili napadače na Čabraju: Za ubojstvo bi dobili 40.000 eura?
Uhitili napadače na Čabraju: Za ubojstvo bi dobili 40.000 eura?

Prema kaznenoj prijavi podnesenoj Uskoku, glavna meta bili su ljudi “zločinačkog udruženja” 38-godišnjaka. A u pitanju je Giljanović, bivši boksač, kineziolog i osuđeni kamatar, koji je u bijegu od svibnja 2018. Tad je u kafiću na Kmanu izrešetao po nogama dojučerašnjeg intimusa Marka Bekavca (28). Čini se da je skupina sa Žekijem na čelu uočila priliku za širenje, pa su krenuli na Giljine poznanike: u Solinu je Ante V. na Božić, pored trgovačkog centra, propucao noge Anti P. (29), a u noći na 3. veljače u Trolokvama pucano je na Mercedes Ante P., parkiran kraj obiteljske kuće. U Okrugu Gornjem pucali su na drugi Mercedes, kojim se koristi Giljanovićeva supruga. Krajem siječnja u taj je auto parkiran u dvorištu kuće ispaljeno 18 metaka, kažu u policiji. Sredinom studenog su u automobil ugurali 21-godišnjaka kojem su teško ozlijedili glavu u brutalnom premlaćivanju kako bi pokazali tko je glavni u klanu.

Načelnik Vitez: Razina sigurnosti je zadovoljavajuća

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Dražen Vitez na izvanrednoj konferenciji za novinare u petak u Splitu, koja je sazvana zbog uhićenja osmeročlane kriminalne skupina čije se članove u sastavu zločinačkog udruženja sumnjiči za najteža kaznena djela, ocijenio je da razina sigurnosti na području te PU i Splitsko-dalmatinske županije na zadovoljavajućoj razini.

Načelnik Vitez  je također istaknuo kako će policija svakodnevno i kontinuirano nastaviti raditi na podizanju sigurnosti.
Za ovaj slučaj je rekao da se radi o kvalitetnom i profesionalno obavljenom istraživanju kriminalističke policije koje je završeno dobro organiziranom akcijom u kojoj su bili uključeni Specijalna i Interventna jedinica policije što je na koncu dalo izvanredan rezultat.

Zajedničkim radom su pokazali, ocijenio  je Vitez, da splitska policija ima snage i da se može uhvatiti u koštac sa svim oblicima kriminala.  Mjesecima su bili uporni, prikupljali informacije, činjenice i dokaze da bi istraživanjem uhvatili veći broj osoba i kriminalistički obradili grupu s područja Splitsko-dalmatinske županije koja se organizirala u zločinačko udruženje, rekao je.

"Ovu smo akciju radili mjesecima sve u cilju rasvjetljavanja kaznenih djela s elementima nasilja koje je počelo od prosinca prošle godine do danas. Naši policijski službenici maksimalno su bili posvećeni radu na kriminalističkom istraživanju, pronalaženju počinitelja i njihovom procesuiranju, rekao je Vitez.

 Kako je ocijenio, svjesni su da su ovi događaji mogli kod građana stvoriti sumnju i upit jesu li sigurni oni i njihova imovina. "Krenuli smo u istraživanje kako bismo priveli počinitelje. Tako smo na jasan način građanima poslali poruku da živimo u sigurnom gradu i županiji", ocijenio je načelnik PU Vitez.

Voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ivan Kasum rekao je da je višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno pod kodnim imenom Smart, da su ga proveli ga zbog sumnji da na području Splita i okolice egzistira zločinačko udruženje više osoba koje su se udružile radi počinjenja više težih kaznenih djela.

 Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja prikupili su materijalne dokaze i uz kaznenu prijavu USKOK- u prijavili osam osoba za kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju, ubojstva u pokušaju, oštećenja tuđe stvari i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Sedam je osoba predano pritvorskom nadzorniku dok jedna osoba policiji nije dostupna.

 Zamjenica ravnateljice USKOK- a Natalija Petković je rekla da su nakon svih prikupljenih dokaza, nakon ispitivanja privedenih osumnjičenika donijeli rješenje o provođenju istrage, a o detaljima istrage nije mogla govoriti s obzirom na to da istraga nije javna.  Rekla je i da su sucu istrage predložili određivanje istražnog zatvora za osumnjičenike te da se čeka njegova odluka.

Načelnik Sektora krim policije Ante Matković naveo je i da su članovi zločinačkog udruženja među ostalim i palili prijevozna sredstva, a sve kako bi preuzeli utjecaj na kriminalnoj sceni Splita.

 "Ono što nas očekuje u sljedećem razdoblju je intenzivan rad kako bi rasvijetlili ulogu članova tog zločinačkog udruženja u neriješenim kaznenim djelima. Usmjerit ćemo se na otkrivanje neprijavljenih kaznenih djela i žrtava tih kaznenih djela koje se lihvarilo i iznuđivalo, pa čak i poticalo na kaznena djela razbojstva. Zato pozivamo žrtve tih kaznenih djela da se jave policiji, a mi im jamčimo da ćemo u skladu sa zakonskim mogućnostima pružiti odgovarajuće mjere zaštite", zaključi 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava