Obavijesti

News

Komentari 51

Humanitarci: Otac, djed i unuk do sada dali krv čak 115 puta

Humanitarci: Otac, djed i unuk do sada dali krv čak 115 puta
1

Novi Vinodolski: Dario i Nikola prvi su put krv darivali da bi spasili suborce. Luka Obradović (18) krenuo je njihovim stopama i prijavio se za volontiranje u C. križu

VIDEO

Tri generacije Obradovića, Nikola (65), Dario (43) i Luka (18), u Novom Vinodolskom svi znaju kao nesebične i dobrovoljne davatelje krvi.

Na posljednjem ovogodišnjem darivanju u novljanskom Crvenom križu Nikola je krv darovao 100. put, njegov sin 14. put, a unuk je krenuo stopama djeda i oca te krv dobrovoljno dao prvi put.

U svijet dobrovoljnog davanja krvi Nikola i Dario ušli su na sličan način, kao vojnici. Naime, Nikola je prvi put darovao krv u bivšoj vojsci kad mu je kolega bio ozlijeđen pri vojnoj vježbi. Dario je isto učinio 1991. godine u Gospiću darujući krv ranjenom suborcu.

- Nitko nije svjestan koliko darivanje krvi vrijedi dok ne nastradaš ili se ne razboliš. Moja supruga je pri Darijevu porođaju iskrvarila te je nas pet davalo krv kako bi joj pomogli. Svima koji mogu preporučujem da daju krv, to je najmanje što možemo učiniti - skroman je omiljeni novljanski djed i bivši poštar Nikola. A Luka je jedva čekao rujan i svoj 18. rođendan. Odmah se prijavio za volontiranje u Crvenom križu.

- Kad sam krv dao prvi put, djed je bio ponosan na mene - govori Luka. No u glavi mu se stalno motala misao da bi još mogao pomoći ljudima. S prijateljem iz Rijeke došao je na ideju da kao volonteri idu pomagati izbjeglicama.

- U Slavonskom Brodu noću smo radili u skladištu, a danju se odmarali. Prelijep je to osjećaj kad znaš da pomažeš nekome tko je u nevolji. Pomisao na ove sirote i nesretne ljude samo me još više ojačala - ispričao je Luka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.