News

Komentari 90

I časne sestre dobile enormno visok račun za plin: 'Štedimo na grijanju, skromne smo, pazimo'

I časne sestre dobile enormno visok račun za plin: 'Štedimo na grijanju, skromne smo, pazimo'

U samostanu boravi 17 časnih sestara koje, kako kažu, žive skromno, a plin koriste za grijanje i kuhanje. Grijanje redovito isključuju oko 19 sati, kaže časna sestra Hedviga, a na spavanje odlaze oko 21 sat

Nakon vrtoglavog iznosa od 25 tisuća kuna za plin koji je isporučen Pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu i na adresu zagrebačkog Samostana svete Klare stigao je račun od nevjerojatnih 25 tisuća kuna. Klarise koje žive izrazito skromno, a često štede na grijanju, u šoku su, javlja Dnevnik.hr.

U samostanu boravi 17 časnih sestara koje, kako kažu, žive skromno, a plin koriste za grijanje i kuhanje. Grijanje redovito isključuju oko 19 sati, kaže časna sestra Hedviga, a na spavanje odlaze oko 21 sat.

- Uvijek ranije ugasimo grijanje i moram priznati da nije baš ugodno. Osim toga, znamo često isključiti grijanje i tijekom dana, zaista pazimo na svaku stavku uštede. Nismo mogle ni slutiti da će nam biti isporučen toliki račun - kazala je sestra Hedviga.

Klarise predstavljaju klauzurni konteplativni red, neprofitabilnu zajednicu koja nema mjesečni prihod, ni mirovine. Žive izrazito skromno i ne znaju kako će platiti toliki iznos. Zanimljivo je i da im je za prosinac 2020. godine isporučen račun za plin u iznosu od 7433 kune. Kako su nam kazale, nisu trošile više.

- Živimo od Božje providnosti, zadovoljne smo s malo i skromno. Račun koje smo dobile nije nimalo skroman i nije tolika potrošnja u našem kućanstvu za kuhinju. Plin koristimo kao svaka obitelj, samo za kuhanje i grijanje. Uložili smo puno za priključak, bilo bi sad nepošteno da nas prisile da ga ne koristimo - navode časne sestre iz Samostana svete Klare.

Sestra Hedviga u petak će na razgovoru u Plinari pokušati objasniti da bi plin za njihovu zajednicu trebalo obračunavati po cijenama za obitelji. Vjeruje da će nesporazum uspjeti riješiti, posebno zato što, kako je naglasila, paze na potrošnju svih režija.

Podsjetimo, Klarise nisu jedine kojima je stigao ovako visok iznos za račun za plin. Naime, u prosincu 2020. godine račun za plin Pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu iznosio je 5036 kuna. Za prosinac lani taj je iznos skočio na čak 25 tisuća kuna. Objavio je tako fra Vladimir Vidović, voditelj kuhinje koja svaki dan priprema 400 toplih obroka za beskućnike i socijalno ugrožene skupine, koji, kazao nam je, ne zna kako će moći taj račun platiti, niti kako će ovako visoki računi utjecati na rad kuhinje. 

- Apsurdna cijena plina i apsurdan račun, užasno velik, nezamislivo velik koji me kao voditelja i odgovornu osobu ostavio u šoku. Pokušao sam tražiti odgovor u okviru institucija - Gradske plinare Zagreb, Redovničke konferencije koja se tu aktivno uključila prije nekih petnaestak dana, no nisam naišao ni na kakvo rješenje. 

Iz Grada Zagreba najavili su da će podmiriti taj račun iz gradskog proračuna.

Najčitaniji članci