Obavijesti

News

Komentari 504

Perkovića izručuju Njemačkoj, Nobilo se žali Ustavnom sudu

Perkovića izručuju Njemačkoj, Nobilo se žali Ustavnom sudu
4

Iako je Vijeće Vrhovnog suda odluku donijelo još u petak, objavili su je u utorak poslijepodne. Vrijeme i mjesto predaje MUP će dogovoriti s njemačkim tijelima

VIDEO

Odbijaju se žalbe državnog odvjetnika i tražene osobe Josipa Perkovića kao neosnovane, presudio je Vrhovni sud potvrdivši odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda. Ono je, podsjećamo, presudilo da u slučaju bivšeg obavještajca Perkovića, kojeg Njemačka traži zbog pomaganja u pripremi ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. u okolici Müenchena, nema zastare i da se može izručiti Njemačkoj

Sada će pravomoćno rješenje o izručenju biti predano MUP-u, koji će zatim s njemačkim tijelima dogovoriti način, mjesto i vrijeme predaje.  Predaja mora biti obavljena bez odgađanja, najkasnije 10 dana od pravomoćnosti odluke (17. siječanj). 

Mogu je odgoditi samo ozbiljniji razlozi poput očitog ugrožavanja Perkovićeva zdravlja ili života ili odluka Ustavnog suda

Nobilo traži privremenu mjeru obustave izručenja

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo već je spremio tužbu Ustavnom sudu, od kojeg će zatražiti i privremenu mjeru obustave izručenja. Ovu mjeru Ustavni sud može, ali i ne mora odrediti. Ako je odredi, onda Perkovića do presude Ustavnog suda neće izručiti, a ako je ne odredi, može se dogoditi da Perkovića izruče Njemačkoj, a potom Ustavni sud presudi da to nije bilo po Ustavu. No, ako ga i izruče Njemačkoj te tamo bude osuđen, kaznu će ipak služiti u Hrvatskoj. 

Obrazloženje presude Vrhovnog suda

- Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio, da, u slučaju kada se radi o kaznenom djelu ubojstva (neovisno o pravnoj kvalifikaciji djela u našem Kaznenom zakonu), treba primijeniti odredbu članka 10. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima - stoji u presudi. 

Taj članak određuje da se kod 32 kažnjiva djela navedenih u općim kategorijama, koja se nalaze na popisu navedene odredbe, ne ispituje dvostruka kažnjivost. Vrhovni sud ukratko se osvrnuo i na prigovore tužiteljstva i obrane da je u predmetu Perković nastupila zastara. 

- Kada je riječ o kaznenim djelima kod kojih se uzima u obzir dvostruka kažnjivost, a o takvom kaznenom djelu se ovdje ne radi, nastupanje relativne zastare ne može biti osnova za odbijanje uhidbenog naloga, već je to isključivo nastupanje apsolutne zastare u trenutku donošenja odluke - navodi u svojoj presudi Vrhovni sud.

Vrhovni sud: Nema dokaza da se Perkoviću u Njemačkoj neće pravično suditi

Sud također smatra kako Nobilo u žalbi nije pružio dokaze koji bi osnovano upućivali na okolnost da bi na suđenju u Njemačkoj došlo do očiglednog kršenja načela pravičnog suđenja. Sud je odbio i Nobilov prijedlog da se predmet, opreza radi, uputi na mišljenje Europskom sudu pravde u Luxemburgu.

Nobilo: Spremni smo na sve, ali idemo prvo na Ustavni sud

- U srijedu ujutro predajem ustavnu tužbu, tražit ću i privremenu mjeru zabrane izručenja koja bi se trebala donijeti odmah i to tijekom dana.  Mi smo spremni za sve, i na suđenje, ali idemo korak po korak. Idemo prvo na Ustavni sud i vjerujem da ćemo postići dobar rezultat. Što se tiče suđenja, mi smo spremni, imamo 54 spremna 'filea' koji čekaju. Nama je svejedno gdje će biti suđenje, u Njemačkoj ili Hrvatskoj - rekao je Nobilo za RTL.

Stier: Vladavina udbaša počela se rušiti

Nakon objave odluke Vrhovnog suda da se Josip Perković može izručiti Njemačkoj uslijedile su brojne reakcije, a zanimljiv komentar na svom Facebooku ostavio je i eurozastupnik, HDZ-ov Davor Ivo Stier.

- Vrhovni sud odlučio: Perkovića izručiti Njemačkoj! Velika pobjeda Hrvatske i Europe. Vladavina udbaša počela se rušiti. Još nije sve gotovo i možemo očekivati uzvratne udarce. Pokušati će nas eliminirati s političke scene ali neće uspjeti. Živjela Hrvatska!, napisao je Stier.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 504
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca