Obavijesti

News

Komentari 168

Hrvatska nudi: Troškove ćemo podmiriti, nastavite ih tražiti...

Hrvatska  nudi: Troškove ćemo podmiriti, nastavite ih tražiti...
2

U srijedu je Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima, naglo ubrzao na 17,5 čvorova što mu je bila najveća brzina u posljednja tri dana. Pojavila se nada da je u potrazi neki novi element

VIDEO

Posebni brod ALP Striker i dalje 'češlja' područje gdje je u srijedu dojavljeno da je satelit snimio objekt koji bi veličinom mogao odgovarati izgledu splavi s potonulog broda Bourbon Rhode. ALP Striker trenutačno ima brzinu 9,7 čvorova.

U srijedu je Alp Striker naglo ubrzao na 17,5 čvorova što mu je bila najveća brzina u posljednja tri dana. Pojavila se nada da je u potrazi neki novi element, ali nikakve informacije nismo dobili nakon toga. 

Stručnjak o potrazi: 'To je kao da tražite iglu u plastu sijena'
Stručnjak o potrazi: 'To je kao da tražite iglu u plastu sijena'

>>>> Posljednje informacije:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

19.54 Vladimir Svalina iz Sindikata pomoraca Hrvatske za Dnevnik Nove TV rekao je kakvo je najnovije stanje u potrazi za nestalim pomorcima. Osvrnuo se i na jučerašnje satelitske snimke na kojima je uočen objekt, koji u potrazi u četvrtak ipak nije pronađen. Isto tako, komentirao je i kad možemo očekivati rezultate najnovijih satelitskih snimki.

- Logično je, ali ne mogu vjerovati. Taj objekt treba naći, treba ga locirati. ne smije ostati praznina ovdje, da smo vidjeli nešto na satelitskoj snimci a da ne znamo što smo vidjeli. Mislim da treba strpljenja i još snaga i da treba nastaviti traganje - rekao je. 

- Očekujem da večeras dobijemo neke konkretne informacije o tome i mi smo stalno s EMSA-om u kontaktu. Nadam se da ćemo dobiti tu informaciju večeras - dodao je Svalina. 

19.49 Sebastian Latocha, jedan od administratora Facebook grupe Bourbon Rhode Rescue apelirao je na sve pomorce i kapetane da pripaze na lokaciju na kojoj se možda nalazi splav u kojoj bi mogao biti i kapetan Miškić. 

- Ovo bi moglo pomoći i povećati mogućnost da pronađemo nestale pomorce brže. Vrijeme leti - napisao je u grupi Latocha. 

19.44 Prijatelji i obitelj kapetana Dine Miškića do sad su preko crowdfund kampanje sakupili preko 67 tisuća eura za privatnu potragu. Donirati možete OVDJE

19.00 Potraga se nastavlja s nekoliko brodova uključenih u SAR. Satelitska snimka 9. listopada pokazala je objekt koji može biti splav i, naravno, on je probudio nade svima. Francuska vlada i Bourbon su pod stalnim pritiskom da nastave SAR, oni su omogućili da se potraga nastavi. Većina neophodnih sredstava za SAR je dostupna, ali je neraspoređena - mislim na brodove francuske mornarice i helikoptere. Helikopter je najbolji za potragu, napisao je na svom blogu Maritime Bulletin pomorac Mikhail Voytenko

18.16 Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade. 

- Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova - rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera. Novac su ponudili jer Hrvatska nema ni brodove ni zračne snage koje mogu doći na mjesto potrage. 

16.58 Nove satelitske snimke bit će dostupne za sat i pol vremena, rekla je Maja Markovčić Kostelac, izvršna urednica EMSA-a za Dnevnik Nove TV. 

- Potraga koja je jučer provedena temeljem snimaka koje smo uputili francuskim nadležnim tijelima nažalost nije urodila pozitivnim rezultatom i do ovog trenutka nije pronađen splav niti ljudi. Nove satelitske snimke očekujemo kroz sat i pol vremena nakon čega ćemo ih analizirati i vidjeti da li ponovno možemo identificirati nešto što bi upućivalo na potragu, da se negdje usmjeri potraga - rekla je. 

14:45 Brodovima se pretražuje golemo područje, a svi uključeni u potragu nadaju se da je Miškić i šest kolega pomoraca na splavi, te da su živi i čekaju spas.

Potvrdio je to danas JutarnjemOualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefekture Martinique, koji je zadužen za komunikaciju u ovoj akciji spašavanja.

- Točno je da je jučer, na temelju satelitske snimke, pretraženo područje na kojem bi mogla biti splav, no nismo je pronašli. Moram napomenuti da u ovom trenutku ne možemo uopće biti sigurni radi li se na snimci doista o splavi s Bourbon Rhodea ili nečem drugom, no zasad ništa nije pronađeno - rekao nam je Sahtout.

- Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla ili ne nastaviti potragu - rekao je za Jutarnji Sahtout.

13:30 Ukrajinska pučka pravobraniteljica Lyudmila Denisova pozvala je ukrajinskog ministra vanjskih poslova Vadima Prystayka da poduzme hitne mjere kako bi se olakšala potraga za ozlijeđenim građanima Ukrajine iz Bourbon Rhodea.

Потрібно терміново продовжити пошуки потерпілих громадян України, членів екіпажу судна Bourbon Rhode. 26 вересня 2019...

Objavljuje Людмила ДенісоваČetvrtak, 10. listopada 2019.

13:00 U Šibeniku su u podršku kapetanu izvjesili transparent 'Izdrži, šibenski kapetanu!'

Poruka je to podrške umjetnika Zvonimira Vile nestalom kapetanu Dinu Miškiću. Vila je transparent rano jutros objesio na pročelju zgrade Hrvatske poštanske banke, ali su ga u međuvremenu maknuli s te pozicije na vrhu Kalelarge, piše Šibenik.in.

11:20 Premijer Andrej Plenković se osvrnuo na potragu za našim pomorcem Dinom Miškićem. Naveo je da je Vlada i cijela naša diplomatska služba U Parizi, ministar vanjskih poslova i predstojnik ureda su cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima.

- Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije o sudbini Dine Miškića. U kontaktu smo s njegovom obitelji - rekao je Plenković i dodao da, zahvaljujući snimkama Europske agencije za pomorsku sigurnost, kojoj je na čelu naša donedavna državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, koje je pribavila na zahtjev vlade, nastoje doći do dodatnih saznanja koja se potom upućuju francuskim vlastima i brodovima koje je kompanija angažirala. 

- Angažman je maksimalan i konstantan. Radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne - poručio je Plenković.

ALP Striker usporio, pala je noć. Obustavili su potragu...
ALP Striker usporio, pala je noć. Obustavili su potragu...

10:55 Operacije traganja i spašavanja vodi Francuski regionalni operativni nadzorni i spasilački centar (CROSS) uz pomoć francuske mornarice i punu potporu Bourbona.

U radu, koji pokriva površinu od 10 tisuća četvornih metara. km, uključeno je 12 brodova, kao i francuski i američki zrakoplovi, koji su obavili deset promatračkih letova. Osim toga, pretraga se provodi pomoću satelita. Napominje se da je ovo jedna od najvećih operacija traganja i spašavanja raspoređenih u ovoj regiji Atlantika.

10:30 Vlasnik atlantskog potopljenog broda Bourbon Rhode obećava da neće zaustaviti operaciju potrage i spašavanja i pružiti podršku obiteljima spašenih, poginulih i nestalih mornara, od kojih su većina Ukrajinci, javljaju ukrajinski mediji. To se navodi u izjavi koju je Ukrinform podnio izvršnom direktoru brodske tvrtke Bourbon Gel Bodene.

- Mi smo kao tvrtka fokusirani na provođenje operacija traganja i spašavanja, kao i na svu moguću podršku obiteljima članova posade - kaže tvrtka.

Brodovlasnik je u bliskom kontaktu s obiteljima mornara. Bourbon je izrazio duboku sućut obiteljima četvero poginulih žrtava tragedije, kao i sedam nestalih ljudi, uključujući šest Ukrajinaca.

10:00 Čim svane nastavlja se potraga za brodom Bourbon Rhode. Osim brodova u potragu bi se trebali uključiti i avioni američke obalne straže i Francuske. Podsjećamo, ALP Striker, poseban brod koji traži šibenskog kapetana Dinu Miškića i šestoricu pomoraca u noći na ponedjeljak primijetio je dvije signalne rakete. Nakon toga su satelitske snimke uhvatile nešto što oblikom podsjeća na splav. Nestale pomorce traže na području većem od Jadrana, piše Morski hr u tektsu u kojem pokušava pobliže objasniti zašto je i uz današnju tehnologiju teško pronaći splav od sedam metara. Dodatni problem predstavlja i što se područje u kojem traže splav nalazi u 'rupi' uobičajenih trgovačkh ruta pa tuda prolazi manje brodova

7:30 - Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je rano jutros za N1 Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

Bourbon: Tražimo i dronovima, ali zasad nismo imali rezultata
Bourbon: Tražimo i dronovima, ali zasad nismo imali rezultata

7:15 - Stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević, zapovjednik broda, opisao je kako izgleda akcija traganja na Atlantiku.

- Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali 99% sam siguran da se koristio onaj s paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kursove brodova u postroju. Same dužine nogu (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke, rekao je Alujević za Morski.hr.

7:00 - Na području pretrage trenutačno je noć jer je vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku minus 6 sati.

Pokretanje videa...

01:17

Brod Alp Striker kruži u dijelu Atlantika u kojem su u noći s nedjelje na ponedjeljak uočene dvije signalne rakete. Povezuje ih se s nestankom hrvatskog kapetana Dine Miškića i još šest pomoraca nakon potonuća Bourbon Rhodea. Pozvana su i tri dodatna trgovačka plovila te, za zračnu potporu, zrakoplov Hercules C-130.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag