Obavijesti

News

Komentari 140

Urušila se fasada nove škole u Splitu, oštećeno 67 automobila

Urušila se fasada nove škole u Splitu, oštećeno 67 automobila
44

Zbog bure su zatvorene ceste. Jak vjetar čupa stabla i krovove. Oštećeni su šator sajma, kamp, groblje. Škola u Kninu ne radi. Dežurne službe zatrpane su pozivima

VIDEO

Zbog jake bure urušio se u petak dio fasade Zdravstvene škole u Splitu. Zgrada je inače posve nova. Iako je nastava nastavljena, ipak je ubrzo otkazana. Policija je došla i obavit će očevid.

Nastava je zbog bure odgođena i u osnovnoj školi u Stobreču i u Osnovnoj školi Sućidar u Splitu.

Oštećeno 67 vozila

Orkanska bura, najjača u Splitu u posljednjih 20 godina, oštetila je 67 automobila , a splitski vatrogasci imali su oko stotinu intervencija radi uklanjanja stabala, srušenih fasada, skela i drugih oštećenja od vjetra. Centar 112 primio je preko 300 poziva upomoć .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Tino Jurić/Pixsell

Među ostalim, od udara bure oštećena je hala sajma GAST na splitskom Žnjanu , te će ta petodnevna međunarodna manifestacija na kojoj je oko 1000 izlagača, najvjerojatnije,  biti prekinuta. Konstrukcija bi se mogla srušiti, te su zatvorene prilazne ceste. Sjeverac je u Splitu i okolici dosezao do 170 km/h . Trajektne linije su u prekidu, a iz splitske zračne luke kasnili su letovi za München.

- Samo u užem dijelu grada imali smo 60 intervencija. Bilo je problema sa skelom u Getaldićevoj ulici koja se nalazi uz fasadu zgradu sve do 11. kata. Bila se počela odvajati, ali smo je brzom intervencijom i uz pomoć radnika uspjeli učvrstiti. Imali smo problema i s limenim krovom od oko 10 m2  u Ulici Dinka Šimunovića, vatrogasci na intervenciji morali su biti vezani da to srede. Na sve strane imamo stabala koja su pala na kuće i automobile, za kasnije ostavljamo stvari koje ne zahtijevaju hitnu intervenciju - rekao je Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split.

U Splitu teže ozlijeđen vatrogasac

U četvrtak je na splitskom Lovrincu jedan vatrogasac teže ozlijeđen prilikom intervencije . Orkanski udar bure bacio ga je na tlo. Slomio je kuk i operiran je, te se oporavlja u KBC Split.

- Vjetar je po cesti gurao kamionsku prikolicu , prilikom pokušaja da je povučemo vitlom bacilo ga je na pod i ozlijedio se. Još ne možemo do njega - kazao je Kovačević.

U Stobreču milijunska šteta

Bura je uništila dio kampa u Stobreču, a tamo je i otkazana nastava u tamošnjoj osnovnoj školi iz sigurnosnih razloga. Policija je zatvorila prolaz stobrečkim cestama automobilima i pješacima. Pao je i dio fasade na splitskoj Zdravstvenoj školi, te je učenicima zabranjen izlazak iz zgrade za velikog odmora. Vatrogasci apeliraju na Splićane da ne izlaze van ako te ne moraju.

- Molimo građane i da uklone stvari s balkona, poput metli, boca, te da spuste ili dignu rolete jer vjetra sve čupa i raznosi. Samo prilikom intervencije u Getaldićevoj na vatrogasce su doletjele dvije rolete - upozorio je zapovjednik Kovačević.

Najveću štetu bura je prouzročila u kampu u Stobreču. Bura je iščupala i polomila više od sto stabala i napravila milijunsku štetu.

Ivica Tafra, vlasnik tvrtke koja upravlja kampom bio je šokiran prizorom:

- Nakon što smo izbrojili sto, što iščupanih što polomljenih stabala prestali smo brojati. Stabla su uništila najmanje desetak kućica za boravak gostiju i moramo vidjeti koliko ćemo ih moći popraviti a koliko kupiti novih, rekao nam je Tafra.

Stabla su padala po cijelom kampu, a osim kućica uništeno je i nekoliko sanitarnih čvorova, restoran i ostala infrastruktura.

- Najvažnije je da u svemu nitko nije ozlijeđen. Mi smo za sezonu već rasprodani i odmah ćemo krenuti u uklanjanje posljedica nevremena. Znalo se i do sada događati da poneko stablo padne ili se iščupa iz korijena, ali da padaju čitavi redovi drveća, to je neviđeno, rekao nam je Tafra.

Ceste zatvorene

I u petak u priobalju puše orkanska bura, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, javlja HAK . Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Pokretanje videa...

Dino Stanin/Pixsell 01:23

Orkanska bura u Zadru (Video: Dino Stanin/Pixsell)

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto . Isključivanje teretnih vozila na autocesti A1 je na odmorištu Modruš u smjeru Splita.

Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Jučer je Krčki most bio zatvoren za sav promet

Otkazani letovi iz Dubrovnika

Zbog olujne bure otkazan je jutrošnji let na liniji Dubrovnik-Zagreb iz Zračne luke Dubrovnik, javlja Dubrovački vjesnik . Putnici će autobusom biti prevezeni do Splita, odakle će odletjeti za Zagreb i daljnja odredišta.

U pojedinim mjestima Konavala zasniježilo je još sinoć , a jutros su zabijelila i brda iznad Župe dubrovačke

U prekidu su trajektne linije Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Split-Supetar, Split-Vis, Split-Stari Grad, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Zadar-Brbinj, Sobra-Prapratno. U prekidu je međunarodna trajektna linija: Split-Ancona .

Centar 112 zbog bure zatrpan pozivima

Zbog snažne bure bez električne energije drugi dan su otok Kaprije, dijelovi Skradinskog zaleđa, Žaborića i Rogoznice, naselja gradova Knina i Drniša, te općina Promina, Kistanja, Ervenika i Biskupije. Još od jučer je za sav promet zatvorena državna cesta D1 između Knina i Gračaca - javlja šibenski Županijski centar 112.

S Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman u Kninu urušio se velik dio krova te su izbijena stakla s prozora. Nastava u školi je prekinuta, a djeca su puštena kući. Zbog jakog vjetra, koji je dizao crijepove s kuća zabilježeno je više tehničkih intervencija vatrogasaca na području Knina i Šibenika. Jak vjetar prouzročio je na više mjesta rušenje stabala, pa su cestarske i vatrogasne službe bile uključene u raščišćavanju istih. Zabilježeno je 30 takvih intervencija.

Moguća kiša, a u gorju i snijeg

Danas će u zapadnim predjelima te na sjevernom i srednjem Jadranu biti pretežno sunčano. Na istoku zemlje, u Lici i na južnom Jadranu promjenjivo.

Moguća je kiša, a u gorju i snijeg. U unutrašnjosti će puhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka, mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima, javlja DHMZ .

Temperature će u unutrašnjosti biti od 3 do 8, a na Jadranu od 7 do 12 °C.

Pokretanje videa...

24sata 01:00
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...