Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
57 komentara

'I istospolni partneri imaju pravo na udomljavanje djece'

Zastupnici GLAS-a uputili su u saborsku proceduru izmjene Zakona o udomiteljstvu kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim i neformalnim životnim partnerima

Zagreb: Članovi GLAS-a održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
57 komentara

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a, osvrnula se u Saboru u petak na odluku Ustavnog suda prema kojoj se dozvoljava udomljavanje djece istospolnim brakovima. 

- Ustavni sud donio je odluku u kojoj nas podsjeća kako smo u svakodnevnom djelovanju svi dužni pridržavati se Ustava, koji nam jasno zabranjuje diskriminaciju i jamči jednakost pred zakonom. Podsjetio nas je i na svrhu udomiteljstva, da nije važno u kakvoj zajednici živi udomitelj nego da djetetu i odraslom kojeg udomljuje pruži sve najbolje. Upozorio nas je da kod predlaganja donošenja Zakona o udomiteljstvu nisu izneseni niti uvjerljivi niti objektivni argumenti kojima bi se opravdala njegova restriktivnost, da istospolni partneri imaju pravni status zajednice obiteljskog života i sva prava koja iz toga proizlaze - navela je Mrak-Taritaš naglasivši kako je realnost u Hrvatskoj, nažalost, potpuno drugačija. 

-  Imali smo prilike vidjeti da je tu odluku jedna ravnateljica Centra za socijalnu skrb odlučila ne poštivati. Dakle, imamo situaciju, a imat ćemo ih i ubuduće, da će doći zahtjev nekog ravnatelja ili ravnateljice, koji će uzeti zakon i reći kako u zakonu to ne piše - istaknula je dodavši kako je zato GLAS u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o udomiteljstvu kojim bi se jasno definiralo omogućavanje životnim i neformalnim partnerima stjecanje statusa udomiteljske obitelji.

GLAS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh istaknuo je kako ih zabrinjava ignorancija i licemjerje Vlade i resornog ministarstva.

- Pitanje trajnog zbrinjavanja djece, koja ovog trenutka žive u domovima, je nešto što je vruća tema već nekoliko godina i zbog prijašnjih rasprava o Zakonu o usvajanju, a i Zakona o udomiteljstvu. GLAS je u nekoliko navrata upozoravao nadležno ministarstvo da je situacija neodrživa jer se ponašamo kao da je pred vratima dječijih domova velika gužva - rekao je dodajući kako to, nažalost, nije tako.

- Jako puno djece je još uvijek u ustanovama, a država se ponaša kao da to nije nikakav društveni problem, a s druge strane licemjerno govori o mjerama obiteljske i demografske politike. A u ovom konkretnom slučaju gdje treba napraviti iskorak i pružiti djeci mogućnost da odrastaju u obiteljima, ne čini ništa - poručio je. 

Odluka Ustavnog suda, dodao je, otrijeznila je mnoge i pokazala da u pitanju skrbi i prava djeteta ne smije biti kompromisa.

- Našim prijedlogom bi se omogućilo povećanje broja udomiteljstva i drastično smanjenje djece koja živi u domovima - istaknuo je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message