News

Komentari 0

I Karlovac će dijeliti besplatne higijenske uloške za učenice

I Karlovac će dijeliti besplatne higijenske uloške za učenice

Provedba započinje početkom sljedeće godine, odnosno početkom drugog polugodišta. Prema prvim procjenama u karlovačkim osnovnim školama ulošci će biti osigurani za oko 1000 učenica osnovnih škola

Inicijativu naše Udruge Dignitas da se uvedu besplatni higijenski ulošci za učenice osnovnih škola kojima je Grad Karlovac osnivač Grad Karlovac je prihvatio. Karlovac je tako među prvim gradovima u državi i prvi grad u Karlovačkoj županiji koji je započeo ovu vrijednu akciju. Provedba započinje početkom sljedeće godine, odnosno početkom drugog polugodišta. Prema prvim procjenama u karlovačkim osnovnim školama ulošci će biti osigurani za oko 1000 učenica, objavila je Udruga Dignitas.

Podsjetimo, isti projekt najavio je nedavno i Grad Rijeka. Nakon što je Vlada opet odbila prijedlog o smanjenju PDV-a na higijenske uloške i tampone s 25 na 5%, prisiljavajući žene na plaćanje PDV-a na menstrualne potrepštine kao da je to luksuz, a ne nužna potreba, grad Rijeka najavio je projekt uvođenje besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječke osnovne škole.

- Znamo da je u grad Varaždin krenuo s takvim besplatnim projektom dok je Škotska 1. zemlja koja je osigurala javno dostupne besplatne higijenske uloške i tampone za žene. Tome se pridružio i grad Beč te Francuska, koja je osigurala isto za svoje studentice i meni je drago da i kod nas postoji namjera da Rijeka učini tako nešto. Rijeka ima 25 OŠ sa 2269 djevojčica i ono što želimo je osigurati da sve te djevojčice imaju besplatne dostupne higijenske potrepštine u ženskim toaletima. To je jedan mali doprinos kako mi možemo reagirati na ovu burnu raspravu koja se zadnjih nekoliko dana vodila u hrvatskom saboru kada se govorilo o smanjivanju stope PDV-a s 25 na 5%. Smatramo da je razina rasprave bila neprimjerena. Mnogi ne osvješćuju ovaj problem, al treba voditi računa da u jednoj obitelji, pored majke, može biti i nekoliko djevojčica i da je to doista važno. Ono što mi razmišljamo je da u proračunu za 2022. godina osiguramo 200.000 kn za nabavku higijenskih uložaka i vjerujemo da će ta sredstava biti dostatna, a naravno, ukoliko se ukaže veća potreba, njoj ćemo se prilagoditi tijekom godine - kazala je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.

 

Najčitaniji članci