Obavijesti

News

Komentari 115

Ide blavor: U svojem dvorištu ulovio 36 zmijolikih guštera

Ide blavor: U svojem dvorištu ulovio 36 zmijolikih guštera
4

Vjekoslav je mislio da je riječ o riđovkama ili 'crnostizima'. Stručnjak za zmije Zoran Tadić objasnio je da je Vjekoslav ulovio bezopasnog, ali korisnog zmijolikog guštera

VIDEO

Bilo je ih na sve strane. Lovio ih je rukama, hvataljkama za roštilj, svime čime je mogao. Od utorka do četvrtka Vjekoslav Vujnović iz Sućuraja na Hvaru u svojem je vinogradu ulovio 36 mladih blavora - zmijolikih guštera.

Sve ih je stavio u kartonsku kutiju kako njega i sina Jurja (29) ne bi smetali u radovima nakon berbe. Vjekoslav je u početku mislio da je riječ o riđovkama ili, kako ih na Hvaru zovu, crnostizima. No docent na zagrebačkom PMF-u i stručnjak za zmije Zoran Tadić objasnio nam je da je Vjekoslav ulovio bezopasnog, ali vrlo korisnog zmijolikog guštera - životinju koja jede zmije.

I da nije riječ o blavoru, Vjekoslav nam je rekao kako se ne boji zmija.

- Nikad me ni jedna nije ugrizla. Nikad je ne bih ubio. Hvatam ih žive pa ih potom pustim u prirodu - kaže Vujnović.

Leglo blavora u utorak je vidio vlasnik kuće u kojoj Vujnovići imaju vinski podrum.

- Leglo im je u kamenju na kraju betonske ploče pred kućom, a vjerojatno su ondje bile 3-4 ženke. Njih nismo sreli. Pokušali smo ih istjerati sumporom, no nije upalilo. Negdje su vjerojatno duboko u pukotini ispod stijene. Uglavnom, ženka izleže mlade u opni na vlažnom, tamnome mjestu gdje ima kukaca kojima se hrane. Sudeći po njihovoj veličini, pretpostavljamo da su se izlegli prije 3-4 tjedna - rekao je Juraj Vujnović.

Kako nema straha od zmija, mještani Vjekoslava često zovu upomoć kako bi im nekoga gmizavca odnio iz kuće ili vrta, a imao je bliskih susreta i s poskocima.

- Prije nekih 4-5 godina uhvatio sam velikog poskoka na obližnjem igralištu. Uhvatio sam ga za glavu, a on mi se omotao oko ruke. Odnio sam ga koji kilometar dalje i pustio u prirodu. Nažalost, jednom sam morao ubiti poskoka jer je bio preblizu djece - rekao je Vjeko i dodao:

- Sve su to božji stvorovi koji imaju pravo živjeti, a uostalom, tko sam ja da narušavam ravnotežu u prirodi. Zvali smo zoološke vrtove u Splitu i Zagrebu. Čini se da ove “zmije” nikome ne trebaju. Najvjerojatnije će ih odnijeti daleko od naselja i pustiti ako se nitko ne javi. Ova vinarska obitelj odlučila je nakon iskustva s invazijom zmija proizvesti ediciju vina koju će prigodno nazvati “crnostrig”.

U Sućurju u proljeće česte su smukulje koje mile oko kuća, a ima i bezopasnih bjelouški. Prije nekoliko godina jedna je Sućuranka jedva izvukla živu glavu nakon ugriza poskoka u vrtu pred kućom.

Držite ih oko kuće i vinograda

Blavori su rasprostranjeni duž obale, a ima ih i na nekim jadranskim otocima. Biraju kamenite pukotine, suhozide itd. Vrlo su korisni pa ih se može nazvati i čuvarima uroda jer jedu puževe, voluharice te skakavce i druge insekte. Zato stručnjaci savjetuju ljudima da ih ne ubijaju. Mladi su sive boje s tamnim mrljama koje, kako stare, postaje smeđe. Nisu opasni za ljude i nisu agresivni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...