Obavijesti

News

Komentari 6

'Ideja je toliko luda da bi zaista bio grijeh propustiti ovu utrku'

'Ideja je toliko luda da bi zaista bio grijeh propustiti ovu utrku'
2

Natjecatelji ne mogu dočekati spektakularnu 00:24 RUN utrku, koja starta 24 minute nakon ponoći 29. rujna na pisti Zračne luke Franjo Tuđman. Sredstva će se donirati za gradnju dječjeg onkološkog odjela Rebro

VIDEO

Kako se utrka 00:24 RUN bliži, tako i uzbuđenje trkača sve više raste. Konačan rezultat nije toliko bitan jer svi trče za isti plemeniti cilj - pomoći bolesnoj djeci.

A kako bi pomogli malenim onkološkim pacijentima na zagrebačkom Rebru, 24sata su u suradnji s MZLZ, organizirala ovu utrku na kojoj će sudjelovati 1000 trkača, a sva sredstva od startnina donirat će Zakladi - dječja onkologija Rebro, za izgradnju novog onkološkog odjela. 00:24 RUN je spektakularna i jedinstvena utrka po tome što će se održati po noći i to na uzletno-sletnoj stazi Zračne luke ‘Franjo Tuđman.’ Start je 24 minute nakon ponoći s 28. na 29. rujna, a natjecatelji će trčati po osvijetljenoj stazi okruženi civilnim zrakoplovima i MIG-ovima, dok će ih iz zraka pratiti helikopter MUP-a.

- Sama ideja je toliko luda da je grijeh propustiti utrku - poručuje Damir Kragić koji će trčati sa suprugom Danijelom.

Posljednjih 15 tjedana priprema se za svoj prvi maraton u studenom, trči 40 kilometara tjedno, pa je za trasu od pet kilometara spreman.

- Nisam baš ljubitelj utrka na pet kilometara jer se zbog moje veće mase moram duže razgibavati i zagrijavati, što na kraju može trajati dulje od utrke. Trenirati za 42 kilometara nije isto što i trenirati za pet. Na većim duljinama prioritet je izdržljivost dok se za utrku na pet kilometara mora raditi na brzini. Više volim desetke i polumaratone, no kod prijave na ovu utrku nisam razmišljao o duljini, već o kompletnom spektaklu - kaže.

Supruga Danijela se posebno raduje utrci jer, kaže, nikad nije trčala u sličnoj atmosferi.

- Posebno je mjesto utrke, kao i to što se održava po noći, Nemamo baš priliku kao civili biti na pisti, bit će to lijepa priča - kaže.

Oboje su počeli rekreativno trčati tek prije dvije godine, a ubrzo su krenuli na prve kraće, a potom i duže utrke. Bez trčanja više ne mogu zamisliti život i svoju svakodnevicu.

- Kao dijete sam trenirao plivanje i navikao se na individualni sport, no zbog bolesti sam morao prestati. Kasnije kroz život nisam imao veće tjelesne aktivnosti, navukao sam sve one rizike infarkta i 2007. sam dobio pacemaker zbog povremenog potpunog zaustavljanja rada srca oko osam sekundi. Onda sam se riješio nikotinske ovisnosti, počeo svaku večer šetati pet kilometara kvartom u društvu supruge, a onda smo se 2017. upisali u školu trčanja - priča nam Damir koji je prošle godine otrčao i prvi polumaraton.

Svakodnevno supružnici vježbaju, a na 00:24 RUN idu opušteno, ne razmišljajući o postavljanju vlastitih rekorda. 

- Duljinu od pet kilometara obično otrčim za oko 36 minuta, najbrže je bilo za 34 minute i nekoliko sekundi. Ne volim ići na utrku s mišlju o rekordima. To mi je opterećenje jer nije to važno nego onaj osjećaj zadovoljstva da si završio utrku - kaže Danijela dok suprug ovu kilometražu istrči i za nešto kraće, kako kaže, 10 sekundi ispod 26 minuta.

- Većina trkača koja će sudjelovati na utrci 00:24 RUN su kao i mi rekreativci, a kod iskusnih rekreativaca ne postoji imperativ postizanja rekorda jer znaju svoje mogućnosti i granice - dodaje Damir.

Kaže nam i kako najviše voli trčati u jesen, pri temperaturama od 12 do 14 Celzijusa.

- Ovog ljeta sam prvi put imao epizodu dehidracije zbog visoke temperature i vlažnosti kada se tijelo nije moglo hladiti. Izgubio sam znojenjem veliku količinu vode, koju u okrjepama nisam uspio nadoknaditi. Zimi je problem zagrijavanja mišića i udisanja hladnog zraka - pojašnjava.

Danijela se kroz smijeh prisjeća prvog treninga trčanja, na što je mislila da je nitko nikada neće moći natjerati. 

- Taj prvi trening neću zaboraviti. Minuta trčanja, zatim minuta hoda i tako šest puta, sve skupa tristotinjak metara. Ja trčim i pitam se što mi je ovo trebalo. Prva dva mjeseca davala sam šansu svakom sljedećem treningu, nadajući se da će biti bolje i lakše. Nije bilo, ali me više nije bilo ni briga, 'zakačila' sam se na trčanje. Početna želja mi je bila da mogu tri do četiri puta tjedno istrčati pet kilometara, a kroz nekoliko mjeseci pet je lako postalo deset i više - priča Danijela.

Kao idealna godišnja doba za trčanje ističe proljeće i jesen, a pojašnjava nam i kako izgleda njezina prehrana prije utrka.

- Kada idem na kraće utrke, od pet i 10 kilometara, jedem normalno. Važno mi je da sam dobro hidratizirana. Kad je polumaraton u pitanju onda je nekoliko dana prije utrke hrana lagana, ali daje energiju, znači tjestenina. Pred samu utrku, ako je ujutro, onda je provjereni doručak sir, jaja i banana, ništa slatko i bez kave, da ne bi bilo želučanih problema. Poslije utrke važno mi je vratiti tekućinu koju izgubim - navodi Danijela, a prepričava i svoju početničku grešku koju je napravila na prvom polumaratonu lani. 

- Popila sam veću količinu vode prije utrke, otišla na toalet i mislila da sve je u redu. No, nije bilo u drugom dijelu utrke. Uhvatila me sila, a organizator nije postavio WC nigdje. Srećom, trčalo se kroz grad uz kafiće pa sam uletjela u jedan i riješila problem te nastavila utrku - priča kroz smijeh.

A ponekad se zna tijekom duže utrke i sama sa sobom u glavi posvađati kad osjeti umor, ali nikad nije odustala. 

- Oko polovice utrke u mojoj glavi kreće razmišljanje; "Što ti je to trebalo?", "Mogla si sada raditi nešto drugo", "Daj, molim te, tko trči u tvojim godinama?". A protuargumenti su "Pretrčala si pola pa nećeš valjda sada odustati?", "Zašto si uplatila utrku ako misliš odustati?", "Znaš kakva krasna medaljica je na cilju, ali nećeš ju dobiti ako odustaneš" - prepričava nam Danijela svoju borbu.

- Rekao bih da se radi o nekom demonu ili trolu koji figurativno sjedi na ramenu i čeka svoju priliku da nešto šapne. Zato se trenira, da se uspije, a taj trening traje mjesecima pa je jasno da uspjeh ne dolazi preko noći. Svatko može biti uspješan ako je iskren prema sebi i drugima, dovoljno uporan da vrijedno radi na postizanju cilja, bez obzira na sve prepreke. Tko jednom doživi prolazak kroz cilj uz uzvike podrške, dobivanje finišerske medalje, iskrene čestitke od trenera i kolega, taj zna o čemu govorim i to nema cijene - dodaje Damir.

Među brojnim natjecateljima bit će i Renata Vusilović, također rekreativka koja se u trčanje zaljubila prije tri godine. Od tada vježba tri puta tjedno, bilo ljeto ili zima, a ono što ističe kao posebno važno kod trkača je zdrava prehrana bogata voćem i povrćem.

- Prije utrke obično pojedem neki lagani obrok, najmanje tri sata prije trke. Ovisi , ako je utrka ujutro, onda je to zobena kaša s bananom, a ako je utrka poslijepodne ili navečer, onda lagani ručak, neka juhica, tjestenina, piletina. Popijem prije neki izotonički napitak. Prehrana i piće ovise o dužini trke. Za kratke do 10 kilometara nemam poseban režim prehrane, a dok se pripremam za polumaraton onda zadnjih nekoliko dana na jelovnik uvrstim više ugljikohidrata i pojačam hidrataciju - pojašnjava Renata. 

Za upalu mišića, ističe, uvijek ima magnezij u džepu.

- Nakon treninga uvijek popijem magnezij klorid rastopljen u vodi. Dobro je i magnezijevo ulje pa njime masirati noge. A najbitnije od svega je napraviti dobro i pravilno istezanje. Prije svakog trčanja jako je bitno zagrijati se i razgibati kako ne bi došlo do ozljeda. Lagano trčkaranje, nekoliko čučnjeva, razgibati noge, ruke, vratni dio... - poručuje.

Što se tiče odustajanja, kaže nam kako o tome nikad nije razmišljala te da to ne dolazi u obzir.

- Sama sebi dajem poticaj, bodrim se u mislima. Teško je i onima oko mene pa kad vidim da i ostali trče, trčim i ja dalje. A najveći poticaj zapravo daju navijači uz stazu, svaki onaj pljesak, uzvik ohrabrenja daje vjetar u leđa i snagu za dalje - kaže Renata.

Jako je uzbuđena i Vedrana Čorak. 

- Veseli me što je utrka u ponoć, to većina nas trkača posebno voli, pogotovo u ovo ljetno vrijeme kada su temperature tijekom dana visoke. Super je što će uz stazu biti MIG-ovi i svjetla reflektora, to mi zvuči potpuno nestvarno, a ako se ne varam, ovo je prvi puta da se utrka održava na takvom mjestu - kaže Vedrana te dodaje kako je humanitarni karakter utrke 00:24 RUN posebno motivirao jer svojim sudjelovanjem ujedno čini dobro i drugima. 

I ona je rekreativka te vježba tri do četiri puta tjedno po pet ili više kilometara. Kad je upisala školu trčanja, otkriva nam da joj je prvo bilo jako dosadno. 

- Djelovalo mi je dosadno jer se više hoda nego trči, ali učili su nas tehniku trčanja, disanja i da nije cilj krenuti naglo nego po malo. I tako sam već nakon šest mjeseci istrčala svoj prvi polumaraton. Bio je to neopisiv osjećaj! U šest mjeseci od 0 do 21 kilometar u komadu - prisjeća se ističući kako na ovoj utrci neće ganjati vlastiti rekord. 

- Idem uživati u atmosferi. Najbolje vrijeme na pet kilometara mi je nekih 26 minuta, iako mislim da mogu bolje - kaže Vedrana.

I ona prije utrke lagano jede. 

- Prije utrke obično pojedem šnitu ili dvije kruha sa maslacem i medom ili marmeladom, to mi se pokazalo kao najbolje. I barem dva do tri sata prije utrke jer nije zgodno trčati punog želuca - naglašava ova trkačica.

Najbitnije u utrci, dodaje, je ne odustati. 

- Bilo je dana kad sam pukla i hodala-trčala. Ali sam utrku završila. Najbitnije je ne odustati. Često sama sebe podsjetim koliko ljudi nije u mogućnosti trčati ili hodati iz nekog razloga i onda stisnem. Za njih - kaže Vedrana.

Akciju možete i vi podržati doniranjem sredstava na humanitarni račun IBAN: HR6723600001300132456, uz naznaku ‘Donacija za Zakladu’.

Generalni pokrovitelj utrke je Konzum, partneri projekta su INA, HEP, A1, Kala i Slatinska banka, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova su prijatelji utrke.

A sve informacije pratite i dalje na službenoj stranici utrke www.0024run.hr i na Facebooku jer vas u narednom periodu čekaju ekskluzivna iznenađenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...