Obavijesti

News

Komentari 46

Identificirali su napadače iz Kölna, napadali i u Zürichu?

Identificirali su napadače iz Kölna, napadali i u Zürichu?
1

Policija je primila 121 tužbu, od kojih se trećina odnosi na seksualne prekršaje. U drugim slučajevima traju istrage o ozljeđivanjima i krađama. Napada je bilo

VIDEO

Njemačka policija je navela u četvrtak da je identificirala 16 osumnjičenih i primila 121 tužbu nakon više desetaka napada na žene tijekom dočeka Nove godine u Kölnu, koji su duboko šokirali Njemačku.

Istražni odjel "Nova godina", u kojem radi 80 policajaca, identificirao je 16 mladića, velikim dijelom iz Sjeverne Afrike, koji bi mogli biti upleteni u događaje, navodi lokalna policija u priopćenju.

Policija će proučiti snimke video nadzora i iskaze svjedoka kako bi odredila stupanj sudjelovanja tih osoba, navodi isti izvor.

Policija je primila 121 tužbu, od kojih se trećina odnosi na seksualne prekršaje. U drugim slučajevima traju istrage o ozljeđivanjima i krađama, dodaje se u priopćenju. Njemački dnevni list Bild i online stranica tjednika Der Spiegel izvješćuju o policijskoj optužnici od 4. siječnja, tri dana nakon događaja opisanog kao kaos na dočeku u Kölnu, istodobno optužujući policiju za nebrigu.

Podnositelj optužnice, policijski djelatnik piše da su uplakane žene govorile od seksualnim napadima kao i da se žrtvama i svjedocima prijetilo. Policajci i prolaznici su mogli spriječiti silovanja, a žene, bilo u pratnji ili same, pretrpjele su neopisiva seksualna zlostavljanja. Policija nije mogla obuzdati sve napade jer ih je bilo previše u isto vrijeme, rezimirao je taj časnik.

Večer je također bila obilježena vatrometom nad masom okupljenih u središtu grada, koji je prema tom izvješću mogao završiti fatalno. Napadi su također zabilježeni i u Stuttgartu i Hamburgu, ali u manjem broju.

Vlasti za sada nemaju informacije o sudjelovanju izbjeglica u tim napadima. Kritičari kancelarke Angele Merkel, ističu da su svjedoci i žrtve spominjali napadače koji su izgledali kao 'sjevernoafrikanci' ili Arapi.

Seksualno zlostavljanje žena, slično onom zabilježenom u njemačkog gradu Kölnu, dogodilo se tijekom novogodišnje noći i u švicarskom gradu Zürichu, objavila je u četvrtak lokalna policija u priopćenju. 

Zaprimili smo više pritužbi na seksualno zlostavljanje u novogodišnjoj noći, objavila je policija u Zürichu dodajući da je riječ o događajima usporedivim s onima u Njemačkoj, kada je blizu sto žena u Kölnu bilo žrtvama seksualnog napastovanja koje su počinile skupine za koje se sumnja da je riječ o mladim sjevernoafrikancima ili Arapima.

Švicarska: I u Zürichu seksualno zlostavljanje u novogodišnjoj noći

Policija u Zürichu pokrenula je istragu te pozvala na suradnju moguće svjedoke kao i potencijalne žrtve da podnesu prijave ako su bile izložene napadu. Policija dodaje da su događaji u dva grada slični, no da ne znaju ništa o postojanju bilo kakve konkretne veze između dvaju slučajeva.

Šest žena u Zürichu prijavilo je da su bile seksualno uznemiravane i opljačkane tijekom novogodišnje noći nakon što ih je okružila skupina muškaraca, navela je u priopćenju policija.

Policija navodi da je inicijalno dobila 24 odvojena izvješća o proslavama uz gradsko jezero te da su dodatne istrage pokazale da su u nekoliko slučajeva uključene žene koje su bile seksualno uznemiravane. Žene govore o tome da ih je okružila skupina tamnoputih muškaraca, navodi policija.

Rasne napetosti porasle su u Njemačkoj i drugim dijelovima Europe zahvaljujući enormnom priljevu, bez presedana, migranata i izbjeglica koji su u rekordnom broju pristigli tijekom prošle godine bježeći od rata i siromaštva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu