Obavijesti

News

Komentari 100

Ilčić: Država treba utjecati na medije, tako i zakon predviđa

Ilčić: Država treba utjecati na medije, tako i zakon predviđa
1

Što se tiče dijela gdje ona zakonski utječe, država je dužna osigurati u javnim medijima nepristrano izvještavanje, tu naravno i treba utjecati, jer to je zakonski predviđeno, kaže Ilčić

VIDEO

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je Ladislav Ilčić (Hrast), član Domoljubne koalicije. Među ostalim, osvrnuo se na ulogu satire u hrvatskom društvu, ukidanje Montiranog procesa na HRT-u te na utjecaj države u medijima.

'Satira se svela na pljuvanje vrijednosti'

Ilčić kaže da je satira potrebna, jer na dobar način prikazuje i ismijava negativne pojave u društvu.

- Cijela kultura ima svoj vid satire, koja najviše prikazuje. Ali kultura bi trebala biti uzdizanje prema uzvišenom, a satira se svela na pljuvanje nacionalnih i općeljudskih vrijednosti i u tom dijelu je kultura postala besmislena. Evo, recimo g. Frljić na Dan državnosti ili na Dan domovinske zahvalnosti spušta zastave na pola koplja i kaže da je to satira, a to je besmisleno i nema veze s kulturom, ne samo to, protuzakonito je i nije u skladu s Ustavom - navodi Ilčić.

'Što je News Bar? Gdje se prikazuje?'

Tada je voditelj Tihomir Ladišić kazao da mu se čini da imamo dva viđenja satire, kad zamjenik ministra turizma Robert Pauletić kaže da napušta hotel jer su u njemu Srbi, on kaže da je pogrešno shvaćen i da je to satira, a News Bar se ukida. 

- Recite mi nešto više o News Baru - rekao je Ilčić. 

- Zar ga niste gledali? - upitao je voditelj. 

- Nisam pogledao ništa - odgovara Ilčić.

- Televizijska emisija skinuta iz etera - navodi voditelj. 

- Na kojoj televiziji? - pita Ilčić.

- Hrvatskoj televiziji - odgovara voditelj.

'Ismijavanje može, ali ne vrijeđanjem temeljnog dostojanstva'

- Mhm. Dobro. Ni sa jednim slučajem nisam detaljno upoznat. Satira je dozvoljena do te mjere dok ne vrijeđa temeljno drugu osobu ili ograničava druge slobode. Kao i kad su u Francuskoj satiričari slikali i ismijavali Muhameda, to su stvari koje ja ne podržavam. Svaka kultura i religija ima pravo na dostojanstvo, to treba vrednovati i poštovati, a ismijavanje može postojati u smislu satire, ali ne vrijeđanjem temeljnog dostojanstva - navodi Ilčić. 

Na pitanje smije li se onda ismijavati političare poput predsjednice, predsjednika Vlade ili Sabora, Ilčić odgovara da on u tom smislu nije isključiv. 

- Ne trebaju postojati svete osobe, ne kažem to, ali uvijek je pitanje mjere koja određuje sva naša djela - kaže Ilčić i dodaje da je ta mjera pitanje samokritike i ukupnog društva. - Kad smo krenuli od Ministarstva kulture, imate primjer ukidanja financiranja izrazito pristranih medija, koji su se prikazivali nezavisni, to je dobra mjera Ministarstva, koje ne treba komentirati - rekao je Ilčić. 

Ilčić smatra da u kulturi treba financirati neke osnovne djelatnosti, poput muzeja, knjižnica, kazališta, projekata u glazbi i kazalištu, očuvanja hrvatske baštine.  

- Postoji normalno djelovanje, stvari koje država treba financirati. Prošla vlada ozakonila je sukob interesa u kulturnim vijećima - nije dotad bilo dozvoljeno da mogu aplicirati svojim osobnim projektima, a Vlada je omogućila da to čine. Tu je dolazilo do sukoba interesa - navodi Ilčić. 

'Moraju se mijenjati oni koji su podržavali pristran pristup'

Ladišić je zatim kazao da je pokrenuta i smjena svih članova Vijeća za elektroničke medije, a sada stižu upozorenja na sankcije iz EU ukoliko država izgubi pred Europskim sudom.  

- VEM i onaj utjecaj koji država ima na medije, nije funkcioniralo za vrijeme prošle Vlade dobro. Kao i kod HRT-a, postojao je tendenciozni pristup, koji ne bi trebalo podržavati, jer je trebao biti nepristran i profesionalan. Moraju se mijenjati oni koji su podržavali takav pristran pristup. Podržavam zato te odluke - navodi Ilčić. 

'Zakonski je predviđeno da država utječe na medije'

Na izravno pitanje treba li država imati utjeca na medije, Ilčić odgovara: 'Ona ga ima, po zakonu. Država imenuje članove te komisije ili ravnatelja recimo HRT-a, a na privatne medije ne može utjecati. Što se tiče dijela gdje ona zakonski utječe, dužna je osigurati u javnim medijima nepristrano izvještavanje, tu naravno i treba utjecati, jer to je zakonski predviđeno.'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu