Obavijesti

News

Komentari 1

'Ima prostora za obnavljanje odnosa i suradnje RH i Srbije'

'Ima prostora za obnavljanje odnosa i suradnje RH i Srbije'

Što se tiče optužnica koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota, stvar je još uvijek takva da se treba iskoristiti prilika da se razgovara , kaže predsjednik SDSS-a

VIDEO

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u petak, da unatoč optužnicama koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjegličke kolone u Bosni i Hercegovini, ima prostora za obnavljanja odnosa i suradnje Hrvatske i Srbije.

„Što se tiče optužnica koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota, stvar je još uvijek takva da se treba iskoristiti prilika da se razgovara i vrijeme koje nismo iskoristili, jer od 2019. nije bilo nikakve suradnje u pravosudnim ni političkim pitanjima, da se pravosudni predstavnici nađu i dogovore i otvore ovaj problem koji samo može komplicirati odnose dviju Vlada; bez toga teško da može doći do kvalitetnog rješenja”, izjavio je Pupovac novinarima u Saboru.

Milorad Pupovac: 'Nastave li Milanović i Plenković svađu, neka ne dolaze u Jasenovac'
Milorad Pupovac: 'Nastave li Milanović i Plenković svađu, neka ne dolaze u Jasenovac'

Na pitanje je li zbog ovoga u pitanju vladajuća koalicija, Pupovac je rekao da nije 12 godina u koaliciji da bi problem učinili još većim, nego zato da bismo probleme koje imamo između Hrvatske i Srbije rješavali. A prostor za otvaranje razgovora o ovim nepravomoćnim optužnicama, postoji, istaknuo je.

Ima prostora da Hrvatska i Srbija krenu prema obnavljanju međusobnih odnosa i traženju mehanizama suradnje, ocijenio je Pupovac.

"Rekao sam", dodao je, "kako se Hrvatska ne bi trebala junačiti s izjavama da će odbaciti takve optužnice jer je suđenje za ratne zločine obaveza koju je Hrvatska preuzela Zakonom o suradnji s Haškim sudom i pristupnim ugovorom EU, u kojem se u članku 7. obvezuju da će nastaviti procesuirati ratne zločine. Ovaj slučaj je jedan od nemalobrojnih slučajeva sudjelovanja u ratnim zločinima u kojima Hrvatska nije ispunila svoju obavezu, nije odgovorila na zahtjeve Tužiteljstva BiH iz 2009., a nije ni sama ništa poduzela", ustvrdio je.

Najvažnije da se politizacija pitanja nestalih makne na stranu

Na upit je li ovo tema na kojoj bi vladajuća koalicija mogla puknuti, s obzirom da SDSS ima različit stav od HDZ-a, Pupovac je kazao da su jučer na vladajućoj koaliciji razgovarali o toj temi i njenoj ozbiljnosti.

Pupovac o Milanoviću: 'On je kao vrč koji ide na vodu, pitanje je dana kada će se razbiti'
Pupovac o Milanoviću: 'On je kao vrč koji ide na vodu, pitanje je dana kada će se razbiti'

„Ono što je ovog trenutka najvažnije je da se politizacija pitanja nestalih makne na stranu i prestane s tim, bez obzira na to tko to poticao, s koje strane to dolazilo, i da se usmjeri na ohrabrivanje pravosuđa da napravi neophodan posao, kao i institucije koje imaju nadležnosti u pitanjima pronalaženja nestalih i suđenja za ratne zločine”, dodao je.

Pupovac napominje da su među nestalima koji se danas još uvijek traže, 50 posto srpske, a 50 posto hrvatske nacionalnosti. Tu je riječ o podijeljenoj odgovornosti, a informacije su i na jednoj i na drugoj strani i svatko ima svoj dio odgovornosti, što ponavljam već niz godina, rekao je.

To što naši dužnosnici govore kao da nema podijeljene odgovornosti, to ne odgovara činjenicama, ustvrdio je Pupovac.

Kaže i da je "ovaj zločin poznat od 1995. vlastima i Hrvatske i Srbije i BiH i Međunarodnom sudu u Hagu, a druga je stvar kako je to palo u drugi plan".

Ocijenio je da je nesuradnja Hrvatske tu imala veoma važnu ulogu i presudan utjecaj, a onda su, kaže, i drugi imali utjecaj da se to ne procesuira.

Pupovac dodaje kako mu je 'važno da se zna da je riječ o zločinu' u kojem je ubijeno devetero civila u izbjegličkoj koloni 30 kilometara od hrvatske granice unutar teritorija BiH. Pritom je ubijeno i četvero djece, a 50-tero ljudi je ranjeno u tom napadu za koji se zna odakle su avioni krenuli i na kojem su području djelovali, rekao je.

Novinare je pozvao da 'prestanu govoriti o navodnom zločinu' i da potraže činjenice, fotografije i dokumente koji o tome postoje i obavijeste javnost u Hrvatskoj da bolje shvati. Kao što je ozbiljan problem avionsko raketiranje Slavonskog Broda u kojem su stradala hrvatska djeca, tako je i ovo ozbiljan problem, zaključio je čelnik SDSS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.