Obavijesti

News

Komentari 239

Najteži na Balkanu: Ima 252 kg i treba operaciju od 30.000 kn

Najteži na Balkanu: Ima 252 kg i treba operaciju od 30.000 kn
4

Musto Karić (51) iz BiH jedva hoda. Niti jedna dijeta nije urodila plodom. Jedina mu je nada operacija želuca. Veliki višak kilograma danas mu itekako ugrožava život

VIDEO

Sve do prije pet ili šest godina još sam mogao raditi. Išao sam u Italiju, gdje sam sa svojih 200 kilograma bio najteži drvosječa. A onda su me počele noge izdavati, započeo je svoju priču Musto Karić (51) iz sela Sjenina kraj Doboja u BiH.

Sa svoja 252 kilograma najteži je čovjek u toj državi, a najvjerojatnije i na Balkanu. Njegova kći Nevresa (28) ima 140 kilograma, sin Maid (13) teži 108 kilograma. Zajedno su teški pola tone. Selo Sjenina podno Trebave smješteno je na brežuljcima i djelomice u ravnici, pa je Musto zbog svojih kilograma morao sići s brda u dolinu.

Sve do prije pet ili šest godina još sam mogao raditi. Išao sam u Italiju, gdje sam sa svojih 200 kilograma bio najteži drvosječa. A onda su me počele noge izdavati, prisjeća se Musto

' Ne daj Bože nikome ovo. Od troje djece dvoje ide mojim stopama'

- Teško hodam, prijeđem pedesetak metara pa se moram odmoriti. Ljeti je lakše jer se više krećem, ali najgore je zimi, kad se uglavnom jede i leži - rekao je Musto.

Simpatičan je, kao svi njegovi ukućani, i o svom problemu rado govori.

- Ne daj Bože nikome ovo. Od troje djece dvoje je krenulo mojim stopama, a jedna kći se ne da, opire se debljini. Stoga sam odlučio nešto poduzeti, želim biti dobar primjer svojoj djeci. Želim se podvrgnuti operaciji smanjenja želuca i time njih potaknuti da ne dopuste da debljina još više ovlada njima. Vidim da će im se zdravlje narušiti, a to je ono što najmanje želim - dodao je. Da bi to učinio, potrebno mi je oko 7500 konvertibilnih maraka (30.000 kuna), koje nema.

Priznaje da voli pojesti jer je teško odoljeti pitama u Bosni

- Živimo od 70 KM dječjeg dodatka i onoga što supruga zaradi nadničarenjem. Zvali su me neki koji tobože imaju pripravke za skidanje kilograma, traže da im budem pokusni kunić, da reklamiram njihov proizvod. Ako su tako sigurni u svoj proizvod, zašto traže da bočicu od 2,5 decilitara platim 137 maraka?! Nema što nisam pokušavao, ali ne uspijevam. Priznajem da volim pojesti jer kod nas u Bosni spremaju se kojekakve pite i pituljice i teško im je odoljeti. Znam ponekad usred noći pojesti ostatke večere. Supruga bi mi ujutro prigovorila, a ja bih joj rekao kako sam se uplašio da ne umrem gladan - nasmijao se Musto. 

Nema što nisam pokušavao, ali ne uspijevam. Priznajem da volim pojesti jer kod nas u Bosni spremaju se kojekakve pite i pituljice i teško im je odoljeti, ne skriva Musto

I ostatak njegove obitelji naginjao je pretilosti. Sve do prije desetak godina kilograme je nekako podnosio. 

Nije sve u operaciji

Prof. dr. sc. Miroslav Bekavac Bešlin iz KB-a Sestara milosrdnica kaže da za Mustu ima nade: 

- Preporučio bih operaciju scopinario, uz preduvjet da se naprave sve pretrage i da se stabilizira dijabetes, koji vjerojatno ima pacijent s tom kilažom. To je čudo od operacije nakon koje pacijenti gube do 70 posto prekomjerne težina. 

Profesor dodaje kako nije sve samo u operaciji te da se pacijent mora striktno pridržavati liječničkih uputa. 

Nema slatkoga i nikakvog alkohola. U najkraćim crtama prehrana se svodi na mediteransku kuhinju. Ipak se radi o velikim životnim odlukama, no bez toga oni su osuđeni na smrt, tvrdi liječnik

- Nema slatkoga i nikakvog alkohola. U najkraćim crtama prehrana se svodi na mediteransku kuhinju. Ipak se radi o velikim životnim odlukama, no bez toga oni su osuđeni na smrt. Životni vijek pretilih ljudi kraći je za 12 godina, a smrtnost operacije je 0.28 do 0.30 posto. No život s toliko kilograma nije život. Vezani su za kuću, ništa ne mogu sami, pa ni održavati osobnu higijenu - dodao je profesor. 

Musto vjeruje u pomoć dobrih ljudi

Musto je itekako svjestan rizika, no želi pokušati. Unatoč mukama koje prolazi rado se sjeća šaljivih životnih trenutaka.  

- Kada bi se vraćao iz Italije, vozio sam Golfa kojeg sam napunio svačim, tjesteninom, sirevima i vinima. Na granici u Bosanskom Brodu carinik bi me pitao koliko imam vina, ja bih mu rekao da ne znam jer sam nešto popio usput, a uvijek je bilo više od 20 litara. On bi se naljutio i rekao bi mi da se moram vratiti. Zaprijetio bih mu da ću leći pa će me morati viličarom micati. Nakon toga bi me pustili da prođem - priča Musto o danima kada je još mogao putovati. 

Vjeruje u dobre ljude da će mu pomoći. Svi koji bi htjeli pomoći najtežem čovjeku na Balkanu da se koliko-toliko vrati u normalan život, mogu to učiniti uplatom na račun Musto Karić kod UniCredit Bank na IBAN broj BA39 3383 9028 7028 3033.

“Uspješno smo operirali pacijenta od 260 kilograma”

U KB-u Sestara milosrdnica u Zagrebu pretilima pomažu svim operacijama koje se rade i u Europi. Jedan od vodećih stručnjaka je prof. dr. sc. Miroslav Bekavac-Bešlin.

- Može se raditi više operacija postupno. Jedna od početnih je sliv resekcije želuca. Radimo i bajpas tankog crijeva na principu malapsorpcije, gdje pacijent sigurno gubi na težini. To znači da kasnije može jesti masnu hranu, a da tijelo iskoristi samo desetinu unesenoga - rekao je profesor, koji je operirao na desetke super super pretilih, u koje spada i Musto.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 239
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina