News

Komentari 9

Imunolog Jonjić o omikronu: 'Optimističan sam za iduću godinu ako se svi procijepimo'

Imunolog Jonjić o omikronu: 'Optimističan sam za iduću godinu ako se svi procijepimo'

Neki znanstvenici omikron varijantu koronavirusa smatraju početkom kraja epidemije koja je aktivna već skoro dvije godine

Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci gostovao je na HRT gdje se osvrnuo na novi soj virus omikrona u svijetu koji se širi nevjerojatnom brzinom, poziva građane na oprez. Istaknuo je kako broj zaraženih i promjene se mogu očekivati već idući tjedan.

- Korona je već nekoliko puta pokazala neka posebna svojstva gdje neke dijelove zaobiđe, ali čini mi se da se to neće dogoditi kod nas jer mi imamo najmanje restriktivne mjere. Pretpostavljam da će se morati dogoditi i neke konkretne mjere kako bi se sustav održao - rekao je.

Objašnjava kako situacija neće biti lagana i bez obzira na procijepljenost.

- Postoje informacije, koje dolaze iz eminentnih institucija, koje pokazuju da omikron rezultira smanjenom hospitalizacijom, ali ako imate eksponencijalni rast onda krajnji učinak će biti veća hospitalizacija. A prijeti i opasnost da veliki broj zdravstvenog osoblja bude pogođen jer se ova varijanta toliko promijenila u svom šiljku da je rezistentna na antitijela koja smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem - rekao je Jonjić dodavši kako bi volio da nije u pravu, ali da smatra da nas čeka nimalo lagana situacija.

Neki znanstvenici omikron smatraju početkom kraja epidemije koja je aktivna već skoro dvije godine.

- Svi priželjkujemo varijantu virusa koja će se dobro širiti i istovremeno biti manje patogena i na neki način oponašati srodne viruse iz obitelji koronavirusa, s kojima smo stalno u kontaktu, ali ne možemo se kao društvo osloniti na 'možda će'. Znamo da je ovo opasan i smrtonosan virus, vrlo nepredvidiv i da funkcionira kao srodni virusi - udari i pobjegni. Teško mi vjerovati da se virus tako brzo adaptirao da postane benigna varijanta koronavirusa poput srodnih koronavirusa - rekao je.

- Cijelo vrijeme sam optimističan. Vjerujem da ćemo već iduće godine ući u prilično komotnu situaciju ako se procijepimo. Bit će novih cjepiva kojima ćemo možda trebati docjepljivati vulnerabilniju populaciju, idu i lijekovi koji štite... Moramo vjerovati u znanost i tehnologiju, a oni koji su odgovorni za zdravlje društva moraju činiti sve da mehanizme koji su im na raspolaganju iskoriste kako bi se očuvalo zdravlje društva - zaključio je prof. Jonjić.

Najčitaniji članci