News

Komentari 111

Imunolog: 'Nuspojave cjepiva su vrlo rijetke, u pitanju je 6 slučajeva na 7 milijuna doza'

Imunolog: 'Nuspojave cjepiva su vrlo rijetke, u pitanju je 6 slučajeva na 7 milijuna doza'

Hrvatska je rezervirala 900 tisuća doza tog cjepiva, a prve doze su već stigle.O kakvom se cijepivu radi objasnio imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci...

Nakon što je Američka agencija za lijekove privremeno zaustavila cijepljenje cjepivom njihove domaće tvrtke Johnson&Johnson u SAD-u, zbog toga što je nekoliko žena razvilo rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka - ta je tvrtka objavila da odgađa distribuciju cjepiva u Europi.

Od šest prijavljenih slučajeva, a riječ je o ženama u dobi između 18 do 48 godina, jedna je preminula, jedna je u hospitalizirana u teškom stanju, a preostale četiri nisu u životnoj opasnosti. Hrvatska je rezervirala 900 tisuća doza tog cjepiva, a prve doze su već stigle.

O kakvom se cijepivu radi u Studiju 4 HRT-a je objasnio imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

-  Radi se o adenovirusnom cjepivu. Po toj logici je ono slično AstraZenecinom cjepivu, iako se ono koristi samo u jednoj dozi. Koristi se humani adenovirus tipa 26. U SAD-u je primijećeno 6 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga u mlađih žena zbog čega su zdravstveni radnici od vlasti zatražili da se obustavi daljnja primjena toga cjepiva, rekao je Trobonjača dodavši da je to cjepivo odmah na početku dobilo negativni publicitet.Naglasio je da je pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka, radi se o 6 slučajeva na 7 milijuna primljenih doza toga cjepiva.

- To je manje od jednog slučaja na milijun primjenjenih doza. Cjepivo izaziva neke nuspojave koje su vrlo rijetke i ja ne mislim da bi ga zbog toga trebalo izbaciti iz uporabe. Pretpostavljam da je veća vjerojatnost da će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje nego da će te nastradati od tog cjepiva, poručio je Trobonjača dodavši da cjepivo koje izaziva neke nuspojave kod mlađih žena se može upotrebaljavati u nekoj drugoj dobnoj skupini ili kod muškaraca.

Podsjetimo, Hrvatska se približava broju od pola milijuna cijepljenih protiv covida-19, a s obzirom na dinamiku cijepljenja do ljeta neće biti, kako se ranije najavljivalo, 70 posto cijepljenih nego oko 50 posto

Najčitaniji članci