News

Komentari 4

Imunolog Trobonjača: 'Veća je šansa da stradate u prometu nego da dobijete krvni ugrušak'

Imunolog Trobonjača: 'Veća je šansa da stradate u prometu nego da dobijete krvni ugrušak'

Imunolog Zlatko Trobonjača smatra kako će ljeto biti mirno, ali treba razmišljati o jeseni i o opasnosti koju nose brazilski i indijski soj i da se zato jako važno cijepiti

Vladaju virulentniji sojevi koronavirusa, na ljeto će doći do olakšanja, ali moramo misliti na jesen, rekao je imunolog Zlatko Trobonjača za Dnevnik HRT-a.

Trobonjača kaže kako se visoki brojevi pacijenata u bolnicama i umrlih mogu povezati s novim sojevima koji su virulentniji.

- Što se tiče epidemije, pogoduje joj epidemijski zamor među ljudima, koji sve teže podnose mjere, iako su dosta oštre mjere na snazi. Šire se visokozarazni sojevi. No, dolazi i toplije vrijeme, pa očekujemo da će to pogodovati padu broja oboljelih. Moramo uzeti u obzir da je i sve više imunih, što zbog preboljenja, što zbog cijepljenja - smatra Trobonjača.

Na pitanje kako motivirati građane na cijepljenje Trobonjača odgovara kako treba razmišljati o posljedicama zaraze i kako je veća šansa da se umre od virusa nego od cjepiva.

- Ljude treba osvijestiti da shvate da bi se trebali cijepiti kako bi izbjegli teže posljedice bolesti - poručio je.

EMA je objavila izvješće o cjepivu Johnson&Johnson koje se počinje davati i u Hrvatskoj. U izvješću se navodi kako postoji određena veza između cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, ali je ona izrazito mala.

- Veća je mogućnost da stradate u prometu. Svakako treba uzeti cjepivo jer je najgora opcija ne cijepiti se - smatra Trobonjača.

Kaže kako se trebamo okrenuti jeseni kada bi zbog brazilskog i indijskog soja moglo doći do veće opasnosti.

- Pfizerovo i Modernino cjepivo kao RNA cjepiva izazivaju dobar odgovor što se tiče proizvodnje protutijela, čak je i koncentracija protutijela nakon cjepiva veća nego što je nakon preboljenja bolesti, u prosjeku. Međutim, kod njih je nešto lošiji limfocitni odgovor. Kod AstraZenece on je bolji nego kod Pfizerovog i Moderninog cjepiva. Ako koncentracija protutijela, koja je stabilna nekih šest mjeseci nakon cijepljenja, počne padati nakon tog razdoblja, mogli bismo doći u situaciju da se ponovno razbolimo, zato bismo se morali docijepiti, rekao je. Realno je docjepljivanje trećom dozom i zbog visokozaraznih, imunoevazivnih sojeva - Modernino i Pfizerovo 6 puta, a AstraZenecino i 10-ak puta slabije pokrivaju imunoevazivne sojeve, naročito brazilski i južnoafrički soj. Morat će se razmišljati o prilagodbi cjepiva za te sojeve ili o multivalentnim cjepivima koja bi pokrivala sve sojeve - rekao je Trobonjača.

Najčitaniji članci