Obavijesti

News

In cultura veritas - projekt koji je spojio lokalne vinare i povijest okolice Zagreba

In cultura veritas - projekt koji je spojio lokalne vinare i povijest okolice Zagreba
13

Vinske ceste Zagrebačke županije: ovdje je uživao i Charlie Chaplin

Ideja za projekt In Cultura Veritas nastala je kao rezultat prepoznavanja zajedničke potrebe oživljavanja kulturnog turizma na prekograničnom području između Hrvatske i Slovenije. Tijekom pripreme projekta, a radi se o EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020., na prekograničnom području između Zagrebačke županije (HR) i subregija Obsotelje i Kozjansko (SLO) identificirano je oko 80 objekata kulturne baštine koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta. Vinska tradicija je važan sastavni dio kulture ovog područja, a predmeti i običaji vezani uz proizvodnju vina uobičajen su dio postava lokalnih muzeja.

ŠTO POSJETITI?

In Cultura Veritas, poziva posjetitelje da dožive dragulje nadomak Zagreba i obiđu četiri vinske ceste - Samoborsku, Plešivičku, Zelinsku i Šmarsko-virštanjsku, a dozu kulturnog sadržaja potraže u sklopu svog obilaska. Na raspolaganju su im: Gradski muzej Jastrebarsko, Muzeju baroka u Šmarju, te Samoborski muzej dok Muzej Sv. Ivan Zelina, zbog stradanju u potresu, nudi virtualne izložbe kroz projekt „Muzej kod vas doma“.

Slovenija: Muzej baroka Samobor: Filipec

PLEŠIVIČKA VINSKA CESTA + GRADSKI MUZEJ JASTREBARSKO

OKUS VINA: Na području Plešivice vinograde ima četrdesetak vinogradara i vinara, na čijim se posjedima uzgaja sve od rajnskog rizlinga, traminca, chardonnaya i sauvignona pa do autohtonih sorti. Osim zadivljujućeg pogleda na strme padine s uredno posađenim vinogradima, posjetitelji mogu uživati u degustacijama vina i domaćoj hrani.

DODIR BAŠTINE: Gradski muzej i galerija Jastrebarsko smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice, građenoj 1826. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja. Ovdje je izložena i glasovita bula - povelja kralja Bele IV. kojom je 12. siječnja 1257. Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog trgovišta.
više na: www.inculturaveritas.eu

Jaska: Muzej i galerija Jastrebarsko

ZELINSKA VINSKA CESTA + MUZEJ SV. IVAN ZELINA

OKUS VINA: Zelinska vinska cesta prolazi kroz vinorodna naselja i omogućuje posjetiteljima da zavire u kleti i podrume desetak poznatih vinogradara i vinara. Osim u specijalitetima iz ovog kraja i vinima od brojnih internacionalnih sorti, posjetitelji mogu uživati i u autohtonoj sorti iz Prigorja, kraljevini.

DODIR BAŠTINE: Muzej Sveti Ivan Zelina pokrenuo je novi projekt virtualnih izložbi, Projekt ''Muzej kod vas doma'', koji će mjesečno donositi po jednu zanimljivu izložbu na web stranicu muzeja.

Jaska: mlin i mlinareva kuća Gorica Svetojanska Zelina

SAMOBORSKA VINSKA CESTA + SAMOBORSKI MUZEJ

OKUS VINA: Zagrebačka županija 2012. godine je dobila još jednu vinsku cestu. Na njoj se nalazi sedam vinotočja, pet izletišta, kao i brojni drugi turistički sadržaji te nekoliko turističkih atrakcija – Grgosova špilja, Rudnik Sveta Barbara”, Botanički vrt Suban.

DODIR BAŠTINE: Od fosila, geološke građe, prapovijesnih ostataka, arheoloških nalaza, povijesnih dokumenata, preko materijalne ostavštinu Staroga grada i srednjovjekovnog nalazišta u selu Farkaševec, do tisuća stranica višestoljetne tužbe između vlasnika Starog grada i Samobora, umjetnina, bezbrojnih povijesnih predmeta i zbirki nastalih zalaganjem osnivača muzeja Ivice Sudnika i dr. Stjepana Oreškovića, sve što je važno za povijest Samobora nalazi se izloženo na dva muzejska kata Samoborskog muzeja.

Samobor

Više detalja potražite: www.inculturaveritas.eu

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja
ZLATNO PODUNAVLJE

Provedite vikend u Slavoniji uz Adrenalinski park, vrhunska vina i smuđa s roštilja

Naše voditelje, Putoholičare Ivu i Branka, pratimo na proputovanju Hrvatskom u jednom od najljepših europskih parkova prirode, Kopačkom ritu, a otkrivaju nam i vrhunsku gastronomiju erdutskog i iločkoga kraja

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i  delicije od jegulja i žaba
PROMO

Villa Neretva zove na odmor iz snova uz vrhunski brudet i delicije od jegulja i žaba

Svim gostima hotela Restaurant Villa Neretva nudi se nezaboravno iskustvo – fotosafari kroz dolinu Neretve. Izlet kroz kanale rijeke Neretve prava je radost za oči i dušu. U ponudi je i berba mandarina...
Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju
UPOZNAJTE VUKOVAR

Ovih 5 zanimljivosti vjerojatno niste znali o Gradu heroju

Povijest Vukovara najčešće se spominje u kontekstu rata, no grad je to koji nudi mnogo više od poslijeratnih ožiljaka. Izdvojili smo pet manje poznatih zanimljivosti o Gradu heroju, koje će vam otkriti pravi duh Vukovara