Obavijesti

News

Komentari 8

INA o platformi Ivani D: 'Nema propuštanja plina, a platforma nije prijetnja ljudima i okolišu'

INA o platformi Ivani D: 'Nema propuštanja plina, a platforma nije prijetnja ljudima i okolišu'
3

Nakon što su iz Greenpeacea izvijestili kako iz potonule platforme izlaze mjehurići plina, oglasili su se iz INA-e te poručili kako nema ispuštanja plina te da platforma nije prijetnja ni ljudima ni okolišu

Greenpeace je u subotu u priopćenju upozorio kako na mjestu potonuća platforme Ivana D izlaze mjehurići plina iz zahrđalih cijevi. Oko svega su se oglasili poslijepodne iz tvrtke INA. U priopćenju su poručili da nema propuštanja plina s platforme te da se radi o "netočnim i znanstveno neutemeljenim" informacijama. 

- U slučaju potencijalnog curenja plina, zbog visokog tlaka u plinskom težištu, vidljivi mjehuri bi bili drastično veći od prikazanih, a ronioci ne bi bili u stanju ležerno roniti oko mjesta događaja - priopćili su te objašnjavaju kako su vidljivi mjehuri prirodna pojava ispuštanja mjehura iz pjeskovitog, odnosno muljevitog dna. 

Greenpeace tvrdi: Iz potonule platforme 'Ivana D' curi plin
Greenpeace tvrdi: Iz potonule platforme 'Ivana D' curi plin

- Uz taloženje mulja i pijeska, sedimenti podzemlja Jadrana sadrže povećani udio organske tvari, čijom bakterijskom razgradnjom nastaje plin metan. Nakuplja se u rastresitim sedimentima morskog dna i izlazi u obliku mjehurića na površinu mora. Šire područje podmorja sjevernog Jadrana, kako na hrvatskoj tako i na talijanskoj strani, poznato je po toj pojavi koja se u Istri naziva 'brombola' te je posebno poznata ribarima od davnih vremena, jer predstavlja mjesto dobre ribolovne pošte. Brombole su zabilježene od Brijuna do ispred Novigrada. INA je također tijekom provođenja radova u tom području nebrojeno puta svjedočila tim prirodnim pojavama - stoji u priopćenju. 

Iz INA-e su naglasili kako potonula platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ni ljudima ni okolišu. 

- Mjesto događaja je označeno, a kompanija je postupala i nadalje će postupati prema uputama svih nadležnih institucija. Ističemo da približavanje mjestu događaja i ronjenje na lokaciji nije dopušteno bez posebnih dozvola nadležnih tijela - dodali su. 

Greenpeace prosvjedovao na Jadranu ispred tankera koji u Omišalj prevozi rusku naftu
Greenpeace prosvjedovao na Jadranu ispred tankera koji u Omišalj prevozi rusku naftu

U priopćenju je tvrtka demantirala i informaciju da je životni vijek platforme 20 godina. 

- Činjenica je da je projektirani životni vijek platforme, uz dodatne verifikacije, 40 godina - navode. 

- Nekoliko neovisnih institucija u proteklom je periodu provelo stručne istrage koje za cilj imaju utvrditi razloge pada platforme i predložiti daljnje postupanje. Cjelokupna istraga pod nadzorom je Povjerenstva za provođenje istrage Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela. Nakon obavijesti o donesenim zaključcima kompanija će odmah izvijestiti javnost - priopćili su.