Obavijesti

News

Komentari 0

Inflacija u rujnu na 6,7 posto, najviše poskupili odjeća i obuća

Inflacija u rujnu na 6,7 posto, najviše poskupili odjeća i obuća

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u rujnu stopa inflacije iznosila 6,7 posto u odnosu na rujan 2022. godine

VIDEO

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u rujnu stopa inflacije iznosila 6,7 posto u odnosu na rujan 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec iznosila 0,5 posto.

Time je DZS korigirao prvu procjenu, objavljenu 29. rujna, po kojoj je inflacija na godišnjoj razini iznosila 6,6 posto, a na mjesečnoj 0,4 posto.

No, unatoč blagoj korekciji, inflacija je u devetom mjesecu znatno usporila na godišnjoj razini, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto.

Ministar Primorac o cijenama: 'Nemam vremena ići u dućan. Supruga kupuje, ne žali se'
Ministar Primorac o cijenama: 'Nemam vremena ići u dućan. Supruga kupuje, ne žali se'

Stopa od 6,7 posto najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

Infografika: Cijene u rujnu više za 6,7% u odnosu na rujan prošle godine

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 12,5 posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića s 10,4 posto, te kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva sa sedam posto.

Nadalje, cijene u kategorijama rekreacije i kulture te zdravlja skočile su za po 6,7 posto, raznih dobara i usluga za 6,3 posto, u kategorijama alkoholnih pića i duhana te prijevoza za po 5,5 posto, u obrazovanju za 4,9 posto, a u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 3,6 posto

Najblaži rast je zabilježen u komunikacijama, 2,9 posto, te kod odjeće i obuće, za 2,6 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 9,6 posto. Cijene usluga porasle su za 6,9 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za pet posto, a energije za četiri posto, priopćili su iz DZS-a.

Najviše porasle cijene odjeće i obuće, najveći pad kod restorana i hotela

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 13,1 posto te obrazovanja, za 2,7 posto. Slijedi prijevoz s rastom od 1,4 posto, zdravlje s 0,5 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s 0,4 posto itd.

'Rastom cijena su u prosjeku najviše pogođene države koje imaju najniže minimalne plaće'
'Rastom cijena su u prosjeku najviše pogođene države koje imaju najniže minimalne plaće'

S druge strane, najveći pad cijena je zabilježen kod restorana i hotela, za 3,5 posto, slijedi rekreacija i kultura s 1,5 posto, hrana i bezalkoholna pića s 0,7 posto te razna dobra i usluge s 0,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,8 posto, te energiji, za 1,6 posto, dok je pad cijena zabilježen u komponentama usluga, za jedan posto, te hrane, pića i duhana, za 0,6 posto, podaci su DZS-a.

HIPC - inflacija na godišnjoj razini 7,4 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u rujnu su u odnosu na kolovoz u prosjeku bile niže za 0,7 posto, dok su u odnosu na rujan 2022. godine porasle za 7,4 posto.

 

(Hina) xmm yneba

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.