Obavijesti

News

Komentari 1

Inicijativa građana 'Referendum za Lungomare' posljednji put apelirala na stanovnike Pule

Inicijativa građana 'Referendum za Lungomare' posljednji put apelirala na stanovnike Pule
3

Inicijativa građana 'Referendum za Lungomare' u Puli održali su u subotu na Portarati posljednji apel građanima uoči refeerenduma kojim pozivaju sve građane da izađu na referendum

VIDEO

Inicijativa građana “Referendum za Lungomare” u Puli održali su u subotu na Portarati posljednji apel građanima uoči refeerenduma kojim pozivaju sve građane da izađu na referendum i odluče o najmeni jedne od zadnjih zelenih oaza uz more.

- Kao građani odradili smo svoj posao na proljeće da bi grad Pula imao svoj prvi lokalni referendum. U njedjelju je povijesna prilika da imamo prvi uspješan lokalni referendum u Hrvatskoj. To je od velikog značaja za razvoj demokracije u kojoj se sredstvo do sada i nije prečesto upotrebljavalo. Našu opciju znate. Mi smo Za, ali i opcija protiv je potpuno legitimna - rekao je jedan od predstavnika Inicijative građana.

Podsjetimo, kako oni kažu, nejasne su okolnosti stjecanja vlasništva i od očiju javnosti skrivene promjene Urbanističkog plana uređenja vezane za namjenu šume i sportske zone na tom području.

Mladići planirali požar na pulskim Valkanama, policija ih zatekla sa opremom za potpalu
Mladići planirali požar na pulskim Valkanama, policija ih zatekla sa opremom za potpalu

- Prenamjena iz sportsko-rekreativne u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ravnodušnom. Početak gradnje hotela nepovratno otvara vrata daljnjim promjenama u cijelom području, a u obzir treba uzeti i mogućnost dodatnih gradnji. Investitori brinu samo o zaradi dok je nama da brinemo o kvaliteti života koja se tako dodatno narušava - piše na stranicama Inicijative.

Na Portarati su se okupili Puljani koji su dali podršku Inicijativi građana.

- U nedjelju glasamo za izmjenu Urbanističkog plana uređenja “Lungo Mare”. To je naše omiljeno šetalište i posljednja zelena oaza. Mi smo za izmjenu tog plana po kojem invesitor može graditi tri kafića u šumici s dva kata od 400 kvadrata, lift koji bi povezao hotel s plažom, hotel od 360 kreveta i 32 bazena i još puno toga - rekao je jedan Puljanin.

Inicijativa građana pozvala je građane da izađu na referendum i da svatko odluči prema savjesti. Ivana Nataša Turković iz Inicijative građana kazala je da se pola godine očekuje taj povijesni dan.

- Nova tužba je podnijeta protiv mene, za klevetu. To je dalo još više snage da potegnemo još više. Tužba se odnosi na tekst koji je negdje u medijima izašao sa svim dokumentima i ukazao na to da je privatizacvija i pretvorba ne toliko zakonita. A time se bavi DORH. Ovo je velika stvar za Pulu i prvi referendum lokalni kod nas te možda i prvi uspješan referendum u Hrvatskoj - rekla je Turković.

Peović u Puli: Puno je laganja i bajkovitih priča investitora
Peović u Puli: Puno je laganja i bajkovitih priča investitora

Dalje su piojasnili da trenutni prostorni plan Longomarea predviđa mogućnost gradnje.

- Referendumsko pitanje pita jesu li građani za to da se taj plan promijeni i da se vrati rekrativno-sportska namjena zoni ili se građani zalažu da ta zona ostane građevinsko-turistička - rečeno je.

Birališta su u nedjelju otvorena od 7 do 19 sati.

- Tamo negdje uz more, na sportskom terenu koji pripada građanima, nekim čudom koji je postao privatan, imali su u planu napraviti jedan mali hotelčić. Građani se nisu bunili i preko noći investitori su htjeli napraviti ogromno betonsko zdanje. Građani su se pobunili i nekim čudom to ogromno betonsko zdannje postalo je hotel-šuma. Građani su se ponovno pobunili i hotel-šuma potao je hotel-park otvoren za sve građane. Puležani, zar ste stvarno toliko naivni i ne shvaćate da od nas žele napraviti robove vlastita grada. Stranci kojima nije stalo do vas i vaše djece i budućnosti. Izađimo na referendum da, ako ništa drugo zagorčamo im malo onaj privid demokracije koji su nam dali - rekao je Boris Stermotić iz Inicijative.

Na novinarsko pitanje što ako referendum ne uspije, Orel je istaknuo da će referendum uspjeti. Potvrdili su i da postoji građanska podjela onih koji su za i protiv gradnje na Lungomareu.

- Upravo je to čar i ljepota demokracije da smo različiti. Zajednički odlučujemo o vlastitoj budućnosti. Građani odlučjuju jesu li za ili protiv izgradnje na kompletnom području Lungomara koji ide u turističke svrhe. Od Valkana, preko šumice iznad šetališta do Mornara, uključujući plaže. Možemo spriječiti gradnju unatoč lokacijskoj dozvoli, hoće li biti izdana ili ne.Možemo spriječiti gradnju na ostalim dijelovima izuzev Valkana. Hoće li investitor krenuti u investiciju znajući da neće moći izgraditi niti jedan dodatni sadržaj koji je planiran na Lungomareu? Hoće li hotel sa 5 zvjezdica biti funkcijonalan na tržištu ne imajući ni jedan ugostiteljski objekt u blizini, sunčalište i koncesiju na plažu - kazala je Ana Žužić iz Inicijative.

Investitori u Valkane pozivaju građane: Ne izlazite na referendum ako ste za hotel
Investitori u Valkane pozivaju građane: Ne izlazite na referendum ako ste za hotel

Orel je na kraju dodao da oni koji se slažu da su za izgradnju hotela i svih sadržaja izađu na referendum i zaokružer protiv.

- Omogućite time investitoru da ima prvi hotel na svijetu odobren od građana referendumom - rekao je okupljenim Puljanima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa