Obavijesti

News

Komentari 93

Iskoristili su sve mogućnosti: Evo zašto Daruvarac ide van...

Iskoristili su sve mogućnosti: Evo zašto Daruvarac ide van...
9

Sud nije uspio donijeti prvostupanjsku presudu u roku od 6 mjeseci. Nakon što je prvostupanjska presuda donesena 9. siječnja, njegov branitelj podnio je žalbu koja je prihvaćena

VIDEO

Od početka suđenja Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke (18) u kafiću, bilo je jasno da će taktika njegove obrane biti - odugovlačenje. Pokazalo se da je taktika bila uspješna. Sud nije uspio donijeti prvostupanjsku presudu u roku od 6 mjeseci. Nakon što je prvostupanjska presuda donesena 9. siječnja, njegov branitelj podnio je žalbu koja je prihvaćena i Daruvarac, bez mjera opreza, izlazi na slobodu u nedjelju, 10. veljaču.

Plenković: Jako teško mi je razumjeti odluku o Daruvarcu
Plenković: Jako teško mi je razumjeti odluku o Daruvarcu

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Daruvarac je nesretnu djevojku pretukao 13. lipnja. Snimka napada i šokantne fotografije pretučene djevojke zgrozile su javnost. Brutalno ju je pretukao u kafiću Chill Out u zadarskom kvartu Melada, u Ulici Benka Benkovića. Tukao ju je šakama i nogama, najviše po glavi i licu, i gazio je po cijelom tijelu. Udarao je njenom glavom u lavabo u WC-u toliko jako da se ovaj slomio. Uhićen je tek 12 sati nakon što ju je prebio, a svjedoci napada su mu čak savjetovali da bježi u Bosnu.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Nema mjera opreza: Daruvarac u nedjelju izlazi na slobodu i smije prići žrtvi

Nema mjera opreza: Daruvarac u nedjelju izlazi na slobodu i smije prići žrtvi Više na http://bit.ly/2I1Hoz0 Reporterka: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on Friday, 8 February 2019
Zadar: Na Općinskom sudu počelo ponovljeno suđenje Daruvarcu za premlaćivanje djevojke

Prema kronologiji koju je medijima nakon puštanja na slobodu poslala predsjednica Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov, ovo je slijed postupaka do prvog ročišta: 

- Okrivljenik je uhićen 14. lipnja 2018. od kojeg dana je u istražnom zatvoru.

- Općinski državni odvjetnik je podignuo optužnicu 31. srpnja 2018.

- Ročište za odlučivanje o produljenu istražnog zatvora održano je 2. kolovoza 2018. Obrana je 23. kolovoza 2018, podnijela odgovor na optužnicu. U njemu je predložila izdvajanje određenih dokaza.

- O tom je prijedlogu optužno vijeće odlučilo 23. kolovoza 2018.

- Obrana je podnijela žalbu 31. kolovoza 2018.

- Drugostupanjski sud (Županijski sud u Zadru) je o žalbi odlučilo 10. rujna 2018.

 - Spis je potom automatskom (nasumičnom) dodjelom dodijeljen u rad raspravnom sucu.

 - Prva rasprava određena je za 11. listopada 2018.

 -  10. listopada, obrana je podnijela prijedlog za delegaciju spisa drugom stvarno nadležnom sudu. 

Nema mjera opreza: Daruvarac u nedjelju izlazi na slobodu...
Nema mjera opreza: Daruvarac u nedjelju izlazi na slobodu...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića Daruvarca zatražio je na početku suđenja izuzeće od obavljanja sudačke dužnosti raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, kao nadležne za odlučivanje o izuzeću suca Šimića, Ivane Klišmanić, sutkinje Općinskog suda u Zadru i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i Borisa Babića, predsjednika Županijskog suda u Zadru kao nadležnog za odlučivanje o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov.

Posebno važnom istaknuo je okolnost da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio okrivljenika u zatvorskoj ćeliji broj 4 zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi, te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje.

Priveli čovjeka koji je Loreni i njezinoj obitelji prijetio smrću
Priveli čovjeka koji je Loreni i njezinoj obitelji prijetio smrću

Ovaj posjet, naglasio je Korljan, bio je prije nego što je okrivljenik primio rješenje optužnog vijeća o potvrđivanju optužnice, što znači da je raspravni sudac, čim je saznao da mu je predmet dodijeljen u rad, odmah pohitao u zatvor kako bi suđenje najavio okrivljeniku prije nego što je ovaj uopće mogao znati tko mu je dodijeljen za raspravnog suca jer još nije primio odluku o potvrđivanju optužnice.

Sudac Šimić je rekao da je bio nadležan za obilazak kao sudac istrage i i da je tog dana obišao sve zatvorenike.

- 18. listopada 2018.  Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske je odlučio o zahtjevu za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zadru.

- 22. listopada Predsjednik Županijskog suda (istog dana kada je primljena odluka predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske) odlučio o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru.

- Odluka Vrhovnog suda RH kojom je odbijen prijedlog za delegaciju nadležnosti zaprimljena je na Općinski sud u Zadru 29. listopada 2018.

- Predsjednica Općinskog suda u Zadru je 30. listopada 2018. odlučila o zahtjevu za izuzeće raspravnog suca.

 - 2. studenog 2018. Okrivljeniku je postavljen branitelj po službenoj dužnosti jer je izabrani branitelj svojim postupcima odugovlačio kazneni postupak.

- Obrana je ponovno podnijela zahtjev za izuzeće raspravnog suca 8. studenog 2018.

- O tome zahtjevu odlučeno je 12. studenog 2018.

Za prijetnje apsolutno nisam kriv, a za ostatak optužnice nisam kriv kako se navodi, kazao je tog dana Darko Kovačević. U sudnicu su ga u lisicama doveli pravosudni policajci.

Zadar: Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora

Tužiteljstvo Daruvarca tereti za prijetnju i nanošenje teške tjelesne ozljede mladoj Zadranki. Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je ujedinjenu kaznu u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

16. studenog - treće ročište - svjedoči majka, javnost isključena sa suđenja

28.studenog - sudac Tomislav Šimić na pretragama, slučaj preuzima nova sutkinja

Sudski postupak protiv Darka Kovačevića preuzima će sutkinja Mitra Meštrović. Sudac Tomislav Šimić koji je do sada vodio suđenje Kovačeviću zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u ponedjeljak je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici. Nastavak suđenja nastavit će se kada se nova sutkinja upozna s predmetom. 

Raspravna sutkinja je odredila održavanje rasprave za 13. prosinca 2018.

12. prosinca - branitelj na bolovanju

- Branitelj po službenoj dužnosti je 12. prosinca 2018. obavijestio sud da je na dužem bolovanju pa je raspravna sutkinja 12. prosinca 2018. razriješila dužnosti branitelja postavljenog po službenoj dužnosti.

- Istog dana, 12. prosinca 2018., obrana je podnijela zahtjev za izuzeće raspravne sutkinje te ponovno zahtjev za izuzeće predsjednice i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i predsjednika Županijskog suda u Zadru.

13. prosinca 2018. izabrani branitelj nije pristupio na raspravu, a svoj izostanak nije opravdao. Zbog izostanka branitelja po zakonu rasprava nije smjela biti održana.

- Istog dana okrivljeniku je postavljen novi branitelj po službenoj dužnosti jer je ocijenjeno da se postupcima izabranog branitelja odugovlači kazneni postupak pa je iduća rasprava određena za 14. prosinca 2018.

14. prosinca - branitelji nisu došli, ističe pritvor. Daruvarac je pušten da se brani sa slobode jer je istekao zakonski rok za pritvor, uz ispriku sutkinje žrtvama nasilja. Bolni jecaji majke i pretučene djevojke odjekivali su sudnicom. Nastavak suđenja zakazan je za 9. siječnja.

Zadar: Nastavljeno suđenje Darku Kovačeviću

9. siječnja - Priznao sve na sudu

- Optuženi je za razliku od dosadašnjih ročišta priznao krivnju za prijetnje i tjelesne ozljede, rekao je nakon ročišta odvjetnik žrtve Milan Petričić. Dodao je kako njegova klijentica nije opet davala iskaz nego su ga pročitali. Suđenje se nastavlja u četvrtak ujutro.

10. siječnja - Daruvarac je proglašen krivim.

Dobio je 4 godina i šest mjeseci za premlaćivanje i još 10 mjeseci za prijetnje, ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora u objedinjenoj kazni. Radi se o nepravomoćnoj presudi. Obrazloženje presude je pročitano iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija. Budući da je osuđen na pet godina odmah je prepraćen u istražni zatvor.

6. veljače - Novi obrat - Daruvarac ide van jer je istekao istražni zatvor

 Kovačevićev odvjetnik Boris Radman odmah nakon izricanja nepravomoćne presude podnio je žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, što je Županijski sud u Zadru usvojio te preinačio rješenje ograničivši, sukladno zakonu, trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora. Pravomoćnost presude čekat će na slobodi. Nakon izlaska na slobodu više ne vrijede ni mjere opreza koje su vrijedile dok nije izrečena prvostupanjska presuda. To znači da mu se vraćaju dokumenti, da može ići u inozemstvo i da se, teoretski, može približiti djevojci koju je pretukao.

8. veljače -  Tužiteljstvo je zatražilo nove mjere opreza. Izvanraspravno vijeće je odlučivalo o tom zahtjevu i odlučilo da se zahtjev odbija.

 - Po zakonu o kaznenom postupku postoje dvije vrste istražnog zatvora - kad ga sud može i kad ga sud mora odrediti. Kad ga sud može odrediti, on može istražni zatvor zamijeniti mjerama opreza. Međutim, kako je prvostupanjski sud donio presudu, sud tada mora donijeti odluku o istražnom zatvoru, koji je istekao nakon mjesec dana.  Kada sud mora donijeti odluku o istražnom zatvoru, nema mogućnosti zamjene istražnog zatvora mjerom opreza. Tako da će mu se vratiti dokumenti i on se može slobodno kretati - kaže Denis Klarendić, glasnogovornik zadarskog suda. Daruvarac na slobodu treba izaći u nedjelju, 10. veljače.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a