Obavijesti

News

Komentari 0

Iskoristite jesen i istražite Krško: Grad posebne energije!

Iskoristite jesen i istražite Krško: Grad posebne energije!
11

Mjesto Krško udaljeno je od Zagreba pedesetak kilometara, a posjetitelji mogu uživati u isprobavanju raznih specijaliteta njihovog Posavja

VIDEO

Mjesto Krško u Sloveniji udaljeno je samo pedesetak kilometara od Zagreba, a posjetiteljima nudi uživanje u raznim okusima podneblja. Zbog nevjerojatne bogate gastronomije, a i brojnih kulturnih sadržaja, odlična je lokacija za 'pobjeći' za vikend.

NE Krško: Odredili točnu lokaciju popuštanja, popravak će trajati nekoliko tjedana
NE Krško: Odredili točnu lokaciju popuštanja, popravak će trajati nekoliko tjedana

Dvorac Rajhenburg osim ispisane povijesti u zidovima i na pločnicima, u prostorijama svog podruma krije prvu i jedinu Slovensku Peninoteku koja oduševljava interijerom.

Peninoteka nudi pjenušce posavskih vinara koji su osvojili domaća i međunarodna priznanja poput Decantera, Glass of Bubbly, a koji su uvršteni u Gault&Millau i druge vinske vodiče. Pjenušci se proizvode po klasičnoj metodi od raznih sorti grožđa, uglavnom kraljevskog, chardonnaya, bijelog i plavog pinota, baršunaste crnice, plave tamjanovke, lakog rizlinga, žutog muškata i domaćeg žutog plavca.

Podrum je moderno uređen, a može se reći i jedini koji ima neobičan i drugačiji izgled od ostalih klasičnih podruma. Odlična je to lokacija za druženje s ekipom ili poslovni sastanak, kažu domaćini.

- Potrudili smo se da ovaj prostor bude jedinstven i kao takav da daje ljudima osjećaj profinjenosti i ugodnosti - rekla je Ksenja Kragl, sugovornica iz centra za gospodarstvo i turizam Krško

Nuklearka Krško neće raditi nekoliko tjedana zbog rupice od milimetra: 'Nije alarmantno'
Nuklearka Krško  neće raditi nekoliko tjedana zbog rupice od milimetra: 'Nije alarmantno'

Osim toga, nekoliko minuta udaljena je gostionica 'Kunst' koja nudi bogate domaće doručke, marende, poslovne ručkove, al' carte ponudu i jelovnike za razne svečanosti. Nalazi se u industrijskoj zoni Krškog, u sklopu dizajniranog hotela, a posjetiteljima nude fine dining tanjure.

Ono što je posebno su posvećena jela od autohtone krškopoljske svinje. Naravno, vlasnik restorana se osobno potrudio svakom odabiru prilagoditi i odgovarajuće vino koje će još više obogatiti doživljaj okusa. Vina su odabrana od slovenskih vinara.

Za izvrsnu ponudu jela i pića, kao garanciju ima osvojenu oznaku 'Okusi Posavja' koja potvrđuje njihovu kvalitetu. Ovu nagradu pokrenuli su ugostitelji i drugi ponuđači domaćih sirovina, kulinarstva i vina registriranih i zaštićenih 2020. godine.  

Primijetili smo za stolom staklenu bocu napunjenu vodom na kojoj je pisalo 'Voda iz pipe' pa smo pitali ugostitelja u čemu je stvar. Trude se posluživati pitku vodu u svim ugostiteljskim objektima u slovenskom Posavju i tako osvijestiti ljude da ne kupuju vodu u ambalaži sve dok imaju vodu koja se može konzumirati. 

Samo 6 kilometara od Krško otišli smo u kuću Frankinje Kerina i vidjeli vinograd s prekrasnim pogledom na krajolik. Mladi vlasnik ovog velikog imanja, proveo nas je u obilazak podruma koji je sedam metara pod zemljom gdje smo degustirali vina. A kako ne bismo sve to na prazan želudac kušali, pobrinuo se i za ukusne zalogaje. 

Uz vino, rado je pripremio za posjetitelje domaće jelo nalik na pogaču sa špekom, a autohtoni naziv je 'potepača'. 
Naravno, kako se degustacija ne zaustavi na samo jednom vinu, na terasi kuće dočekali su nas obilni ovali suhomesnatih domaćih proizvoda. Sve što smo imali priliku okusiti, mogli smo i kupiti. 

Vlasnik koji održava 25 godina star vinograd, zajedno sa ženom uključio je u obiteljski posao i djecu. Premda su neki još dosta maleni, ali svojim smijehom i veseljem daju vinogradu dodatnu notu.

Osim toga, Krško ima nuklearnu elektranu koja je pod budnim okom stručnjaka i posve osigurana te se pored nje nalazi voćnjak koji proizvodi prirodne jabuke, kruške, breskve i jagode. Možda kod nekih postoje sumnje o sigurnosti, no mi smo se uvjerili da apsolutno treba odbaciti sve predrasude i prepustiti se okusima u koji toliko ulažu i trude se održati na prirodnoj bazi. 

- Došao sam odraditi neke evente, svidjelo mi se i evo radim ovdje putujem svaki dan iz Zagreba. Elektrana svake godine ima remont, redovito održavaju pa imam osjećaj kao i da je nema! - rekao je konobar gostionice Kunst, Siniša Ćuk

NE Krško: 'Za točno lociranje mjesta puštanja potrebna je hladna zaustava elektrane'
NE Krško: 'Za točno lociranje mjesta puštanja potrebna je hladna zaustava elektrane'

Ali, takav smo i mi imali osjećaj. Nakon prvotnog šoka i istovremenog oduševljenja kad smo vidjeli nuklearnu elektranu, kasnije uz obilazak mjesta i isprobavanje svih specijaliteta njihovog Posavja, zaboravili smo na njezino postojanje. 

Mjesto Krško je sve samo ne mjesto kojeg treba zaobići.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.