Obavijesti

News

Komentari 146

Isprobali smo zvijer: Plenki će guštati i u lumbalnoj masaži...

Isprobali smo zvijer: Plenki će guštati i u lumbalnoj masaži...
1

U državnom se proračunu lakoćom našlo 12 mil. kn za dvije najskuplje blindirane limuzine. Za liječenje bolesne djece novac se skuplja donacijama, a policija se 'krpa' s dotrajalom opremom

VIDEO

Za luksuzne automobile Vlada ne osniva poseban fond u koji trebaju donirati građani kao za bolesnu djecu. Za superluksuzne blindirane autombile, za razliku od djece, ima novca u proračunu. Ministarstvo unutarnjih poslova platit će 12 milijuna kuna dva nova blindirana Mercedesa S600 Guard. Taj automobil je najluksuzniji i najsigurniji blindirani automobili na svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

Kraljevski luksuz: Hladnjak, bar za piće, zavjese...

A Mercedes S600 Guard zaista nije samo siguran automobil. On je oličenje luksuza, o čemu je svjedočio i glavni urednik Auto starta Zoran Majcan. On je imao priliku iskusiti “produženu“ verziju S600, Pullman.

''Sjesti u jedan iz palete najluksuzniji Mercedesa, onih S klase, jedinstveni je doživljaj. Tu sam priliku imao proljetos u Zürichu i ne samo da sam sjeo u ta nevjerojatna vozila nego sam ih na svjetskoj premijeri imao prilike i provozati. 

Ovakve blindirane limuzine za političare platili ste 12 mil. kn
Ovakve blindirane limuzine za političare platili ste 12 mil. kn

Nažalost, nisam upravljao S600 Maybach Pulmanom najvećim i najskupljim Mercedesom na svijetu, ali sam se u njega zaista "kraljevski" uvalio. Sjedala su najudobnija što si možete zamisliti, stražnji je red dvostruki sa sjedalicama okrenuti nasuprot, a komfor kao i prostranost je nevjerojatna. Te fotelje imaju naravno i ugrađene sklopove za masažu i to ne običnu nego onu termalnu, lumbalnog djela. Tu su i hladnjak, kao i bar za piće, LED zasloni, zavjese na zatamnjenim staklima i još tisuću čuda... Sve kako se "šika" za prijevoz superbogatih vlasnika. Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard premijerno je predstavljen prošle godine u Ženevi, a njegova blindirana verzija koja teži čak 5,6 tona ove godine u Parizu.

Automobil je oklopljen VR9 zaštitom za stakla i limariju, što znači da bez problema može prevesti putnike čak i pod rafalnom paljbom. Na ovom je modelu također primijenjena direktiva ERV 2010 što znači da je auto sposoban podnijeti eksploziju 15 kilograma TNT-a na svega dva metra od vozila. 

Kao "obični" smrtnik upravljao sam modelima S560 L (469 KS) te S63 AMG (612 KS) i potjerao ih na ruti dugoj 250 kilometara. Upravljati njima je zaista jedinstveni doživljaj jer ovi golemi automobili gotovo da sami vozi. Opremljeni su svim najmodernijim aktivne i pasivne sigurnosti te trećim nivoom automotivne vožnje (gotovo da sami voze bez pomoći vozaća što će u potpunosti omogućiti LEVEL4 koji će već u slijedećem S modelu predstaviti Mercedes).

Model S600, najluksuzniji Mercedes pokreće V12 u verziji Maybach Pulman "tjeraju"  530 KS te 800 Nm okretnog momenta'', napisao je kolega Majcan.

Policajci krpaju s opremom, a nema novca za djecu

Kad bi Vlada sakupljala za automobile kao za djecu, da oni daju novca za aute koliko i građani doniraju, teško da bi sakupili za taj luksuz. MUP se opravdava da su automobili potrebni iako već imaju blindirane automobile jer će Hrvatska predsjedati Europskom unijom 2020. godine. A za to je potrebna najviša razina sigurnosti.

No niti Željko Cvrtila, kriminalist i stručnjak za sigurnost, niti bivši ravnatelj policije i ministar Ranko Ostojić ne smatraju da je trebalo kupiti takve zvijeri od auta. Pogotovo dok se i policajci krpaju s opremom, a nema novca za djecu.

Ranko Ostojić kaže da policija već ima blindirane automobile, a ako je potrebna viša razina sigurnosti, onda su ih unajmljivali.

- Pozivanje na presjedanje EU 2020. godine je potpuno promašeno. Za takve situacije je puno racionalnije iznajmiti blindirana vozila. Imaju ih i Mercedes i BMW. Mi smo ih već iznajmljivali, to je uobičajena stvar i nikada nije bilo problema. Samo se takve stvari ne komuniciraju s javnosti iz sigurnostnih razloga - opisuje Ostojić.

Merđo za političare: MUP za dva auta daje 12 milijuna kuna
Merđo za političare: MUP za dva auta daje 12 milijuna kuna

Hrvatska će presjedati 2020. Europskom unijom šest mjeseci. Mercedesi koje ćemo kupiti imaju najvišu razinu balističke zaštite za civilni automobil. I kada se probuše gume, oni mogu nastaviti voziti. Susjedna Slovenija, je kupila za iste potrebe luksuzne blindirane terence, ali je platila upola manje.

Razbacivanje novcem

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković su rekli da njima ovakvi automobili nisu potrebni. Već imaju Audije koji sasvim udovoljavaju i luksuzu i sigurnosti za dužnosnike njihova ranga. No mininstar unutarnji poslova Davor Božinović je na to odgovorio da će svo troje dužnosnika koristiti blindirane Mercedese ako tako procjene sigurnosne službe.

- Da postoji razina ugroze za naše najviše dužnosnike, mi bi već imali takve automobile. Ali oni ih neće koristiti. Za šest mjeseci presjedenja EU, nisam siguran da su potrebni ovakvi automobili. Ne znam je li se nešto promjenilo, ali koliko dosad znam, zahtjevi za tu razinu sigurnosti ne postoje - kaže Cvrtila.

On objašnjava da se sigurnosne procjene rizika dolaska nekog dužnosnika u zemlju rade na osnovu niz parametara. Ističe da u Hrvatskoj nije bilo pokušaja atentata, nije bilo masovnih demonstracija s neredima čak ni kada su dolazili George Bush ili Vladimir Putin. Europski dužnosnici sigurno ne izazivaju bijes u Hrvatskoj da bi se osječali nesigurno, a naša zemlja nije imala niti terorističkih napada i smatra se sigurnom europskom državom.

- Zbog svega toga ne vidim sigurnostne potrebe za takve automobile. Pogotovo jer se za isti novac moglo kupiti primjerice 100 policijskih automobila - zaključuje Cvrtila.

 

A fond za plaće političara?

Revizija je inače utvrdila da iz proračuna godišnje odlazi 365 milijuna godišnje na 9424 službena vozila, ali i da se vozni park koristi neracionalno. Sad su kupljena i dva blindirana koja će očito većinu vremena biti u garažama.

I Udruga hrvatskih pacijenata je ogorčena idejom da se za djecu oboljele od spinalne atrofije osniva fond koji doniraju građani. Pitaju ministra Milana Kujundžića gdje je 23 milijarde iz zdravstvenog sustava.

- Ministre, osnujte humanitarni fond za plaće političara, pa koliko narod prikupi, dodajte duplo i neka to bude iznos plaće - poručio je Mario Drlje, čelnik Udruge.

Sanader povukao blindirani BMW

Ivo Sanader je usred recesije preko stranke kupio blindirani BMW koji je sa svim davanjima bio 4,2 milijuna kuna. Sadašnji Mercedesi koštaju 6 milijuna kuna svaki, ali bez poreza 3,7 milijuna kuna. Država će porez platiti sama sebi i tako proći povoljnije. 

Zoki se odrekao A6, ali sad ih voze ministri

Zoran Milanović je 11 Audija A6 za ministre nakon kritike darovao baš MUP-u za službene delegacije. U međuvremenu je tri Audija MUP dao Ministarstvu obrane, a jednog je preuzela ministrica Martina Dalić. Na požare u Splitu državni vrh je došao u Audijima A8. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke