News

Komentari 8

Isti dan kad i Sulejmanija SAD planirale ubiti još jednog Iranca

Isti dan kad i Sulejmanija SAD planirale ubiti još jednog Iranca

Izvori za CNN nisu otkrili detalje o ovoj misiji. Isti izvor navodi i da se, prema njegovim saznanjima, ne radi o većoj operaciji. Meta je bio iranski vojni dužnosnik u Jemenu

Iste noći kad su ubili Kasema Sulejmanija, američke vlasti pokušale su ubiti još jednog visokorangiranog iranskog vojnog dužnosnika, ali u Jemenu. No taj napad nije im uspio, doznaje CNN

Kao što oko samog napada na Sulejmanija nema puno detalja, tako ni izvori za CNN nisu otkrili detalje o ovoj misiji. Isti izvor navodi i da se, prema njegovim saznanjima, ne radi o nekoj većoj operaciji protiv vodstva postrojbe Kuds. 

Prvi je vijest o ovom neuspjelom napadu objavio Washington Post, a oni navode da je meta bio Abdul Reza Shahlai. 

Amerikanci uveli nove sankcije Iranu

Sjedinjene Države u petak su predstavile nove sankcije Iranu, ali su dopustile izuzeća za istragu pada ukrajinskog zrakoplova i uvjerenje su da su sankcije učinkovitije protiv režima u Iranu nego međunarodni nuklearni sporazum iz kojeg su se povukle.

Sankcije su uperene protiv osmorice visokih dužnosnika režima koji su "poticali destabilizacijsko djelovanje" Islamske Republike te najvećih proizvođača čelika, aluminija, bakra i željeza u toj zemlji, objavio je Washington, piše agencija AFP.

Trumpova administracija na popis je stavila 17 iranskih proizvođača metala i rudarskih kompanija, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin na tiskovnoj konferenciji.

U.S. Secretary of State Pompeo and Treasury Secretary Mnuchin announce sanctions on Iran during briefing at the White House in Washington

Na popisu je i mreža triju pravnih subjekata sa sjedištem u Kini i na Sejšelima te brod koji je sudjelovao u kupnji, prodaji i prijevozu iranskih metalnih proizvoda i u dopremi glavnih sastojaka iranskim proizvođačima metala, rekao je Mnuchin. 

- Sto posto smo sigurni (...) da gospodarske sankcije djeluju - dodao je.

Iran bi bez američkih sankcija zaradio "doslovno desetke milijarda dolara", objasnio je američki ministar.

- To bi iskoristili za terorističke aktivnosti diljem regije - rekao je Mnuchin i dodao "Nema nikakve sumnje da smo prekinuvši financiranje režima postigli učinak".

Politika američkih sankcija Iranu mnogo je učinkovitiji alat neširenja oružja kojim se nastoji prisiliti Teheran na pregovore o širem sporazumu nego što je nuklearni sporazum iz 2015., rekao je američki posebni izaslanik za Iran Brian Hook novinarima u petak. 

- Iran nikada ne smije posjedovati nuklearno oružje, to bi bila katastrofa za Bliski istok - rekao je Hook. 

- Otkad smo izvan nuklearnog sporazuma s Iranom, u puno smo boljoj poziciji da zabranimo Iranu nuklearno oružje - smatra Hook. 

- To nam dopušta da snažno odgovorimo na iransku agresiju u regiji i to je ono što smo postigli našim sankcijama - zaključio je Hook. 

Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je u petak da će se osigurati izuzeća iz sankcija kako bi se omogućilo Amerikancima ili bilo kome drugome sudjelovanje u istrazi pada ukrajinskog Boeinga 737-800 u srijedu u Iranu u kojemu je poginulo 176 ljudi, piše Reuters. 

Najčitaniji članci