News

Komentari 30

Istraživanje: Splićani prednost u drugom krugu daje Puljku, ali sve se još može preokrenuti

Istraživanje: Splićani prednost u drugom krugu daje Puljku, ali sve se još može preokrenuti

Tijesna bitka u nedjelju za sobom vuče i veliki broj neodlučnih birača sa čak 12,2 posto koji mogu i promijeniti pobjednika u drugom krugu izbora

U Splitu se posljednja dva tjedna odvija zanimljiva predizborna kampanja. Tu se trenutno vodi najnapetija bitka jer je kandidat Centra Ivica Puljak u prvom krugu pobijedio HDZ-ova Vicu Mihanovića s manje od četiri postotna boda prednosti.

Na prošlom krugu lokalnih izbora Puljka bira gotovo 46,7 posto splitskih birača, dok za Mihanovića se odlučilo 38,9 posto ispitanika. Prema brojevima listića to je dvije i pol tisuće više od Mihanović.

Baza potencijalnih glasača se povećava s obzirom da se među njim sada dijele i glasovi kandidata koji su ispali u prvom krugu.

Rezultate istraživanja u Splitu za RTL predstavila je Damira Gregoret.

Velik postotak neodlučnih

Tijesna bitka u nedjelju za sobom vuče i veliki broj neodlučnih birača sa čak 12,2 posto koji mogu i promijeniti pobjednika. 

Od Splićana koji će izići na izbore, njih 46,9 posto bira Puljka, a vidimo da je sličan i postotak Splićanki čak 46,4 posto. Mihanovića, pak, muški birači biraju nešto češće od žena 42 posto u odnosu na 35,9.

Prema dobnim skupinama Puljak bolje stoji među starijim glasačima od 70 godine pa nadalje, dok Mihanovića bira srednja dobna skupina od 50 do 59 godina. Mladi u većini slučajeva se izjašnjavaju da će poništiti izborne listiće. 

Kad je u pitanju obrazovanje birača, Puljak najbolje stoji kod visoko obrazovanih čak 57,7 posto . U toj skupini Mihanović ima najmanje birača, a najviše ih ima među biračima bez obrazovanja oko 66,7 posto.

Puljka najviše biraju građani koji su prema svjetonazorskim usmjerenjima okrenuti prema ljevici, dok Mihanovića biraju građani okrenuti prema desnici. usmjerenja (84 posto).

Kako stoje kod birača drugih kandidata?

Za Keruma je u prvom krugu izbora glasalo deset tisuća stanovnika, čiji se glasovi očekuju sada rasprostraniti ponajviše na stranu Mihanovića s obzirom da je i sam Kerum pozvao svoje glasače na to. Mihanović je uvjerljivo prvi izbor: 72,2 posto, dok ih 16 posto planira zaokružiti Puljka, ali 9,8 posto birača HGS-a poništit će listić. 

Uvjerljivu potporu u drugom krugu SDP-ovi birači daju Ivici Puljku, njih čak 82,9 posto.

Još uvjerljiviju potporu Puljku daju birači koalicije oko MOŽEMO!, njih 94 posto.

Glasači Most-a su podijeljeni, ali i dalje veću prednost daju kandidatu Centra Puljku oko 41 posto, dok Mihanovića biraju u 38,1 posto slučajeva.

Puljak je češći odabir i kod građana koji su glas dali listi poduzetnika Tomislava Mamića i Branke Ramljak, ali glasači ove liste dosta su neodlučni.

 

Najčitaniji članci