News

Komentari 11

Istraživanje: U krvnim ugrušcima pacijenata s Covidom našli su dijelove koronavirusa

Istraživanje: U krvnim ugrušcima pacijenata s Covidom našli su dijelove koronavirusa

Dr. Cheryl Maier je otkrila da lijekovi koji se koriste za prevenciju i liječenje krvnih ugrušaka često su manje učinkoviti kod pacijenata s covidom nego kod drugih pacijenata

Istraživači su pronašli šiljasti protein koronavirusa vezan za fibrin u krvnim ugrušcima koji su izazvali moždani udar kod pacijenata s covidom. To je specijalizirani protein koji je glavna komponenta svih krvnih ugrušaka.

- Pacijenti s covidom imaju povećan rizik od razvoja po život opasnih krvnih ugrušaka, uključujući one koji uzrokuju moždani ili srčani udar. Nažalost, lijekovi koji se koriste za prevenciju i liječenje krvnih ugrušaka često su manje učinkoviti kod pacijenata s covidom nego kod drugih pacijenata - izjavila je voditeljica studije dr. Cheryl Maier sa Sveučilišta Emory u Atlanti.

Na sastanku o moždanom udaru, njezin je tim izvijestio o pacijentima s covidom s moždanim udarima koji su bili podvrgnuti trombektomiji kako bi im se uklonili ugrušci i obnovio protok krvi u mozgu, prenosi Reuters.

- Istraživali smo ugruške pomoću snažnog elektronskog mikroskopa i usporedili ih s ugrušcima nakon moždanog udara pacijenata koji nisu imali covid - govori voditeljica studije.

Prema njezinim riječima, antigeni SARS-CoV-2, čestice koje pokreću reakcije imunološkog sustava, otkriveni su u krvi pacijenata s covidom, ali ovo je prvi put da su virusni proteini pronađeni u ugrušcima.

- Nastavljamo istraživati ulogu virusnih antigena u poticanju krvnih ugrušaka kod covida, uključujući posljedice na arhitekturu ugrušaka i odgovor na terapije protiv zgrušavanja, s ciljem poboljšanja mogućnosti liječenja i ishoda pacijenata - govori Maier.

Najčitaniji članci