Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Istraživanje: U ledenim kavama kave ima između 1,2 i 42 posto

UKUSNIJE SU OPASNIJE Osim punomasnog mlijeka, neke kave sadrže i vrhnje, pa tako i puno kalorija te zasićenih masnih kiselina. Ni šećera ne nedostaje

Foto: Dreamstime

Za ledenom kavom mnogi će posegnuti u vrućim danima. Ima ih u gotovo u svim slastičarnicama, pa i u mnogim drugim ugostiteljskim objektima, a mi smo analizirali sastav osam ledenih kava s polica hrvatskih prodavaonica.

Kupljene ledene kave na bazi su mlijeka i to je namirnica koju sadrže u najvećoj količini. Mlijeko u analiziranim napicima je punomasno, a u nekima je i više od četiri posto mliječne masti.

Do pet žličica šećera

U takvom mlijeku dominiraju zasićene masne kiseline koje u prekomjernim količinama štete zdravlju srca. Što je više mliječne masti, više je i zasićenih masnih kiselina.

Osim punomasnog mlijeka, neke od kava sadrže i vrhnje koje se dobiva izdvajanjem mliječne masti iz mlijeka. Naravno, što je kava “masnija”, imat će kremastiji i privlačniji okus, ali i više kalorija.

Velikoj energetskoj vrijednosti kava čiji smo sastav analizirali pridonosi i poprilična količina šećera - na 100 mililitara je između osam i deset grama. To je oko dvije čajne žličice. Tko popije cijelo pakiranje ledene kave od, na primjer, 250 mililitara, unijet će i 25 grama šećera, što je više od pet čajnih žličica.

Prekomjerna konzumacija šećera vodi do pretilosti te razvoja zubnog karijesa i dijabetesa tipa 2.

Osim mlijeka i šećera sadrže, naravno, i kavu. Na listama sastojaka nekih kava navedeno je kako sadrže arabicu. Arabica je inače najstarija poznata kultivirana vrsta kave, a potječe iz tropskih zemalja Afrike. Prepoznatljiva je po lagano gorkom okusu i čokoladnoj aromi.

Kofeina ima, konzervansa ne

Analizirani napici sadrže prvenstveno ekstrakt kave. To je koncentrirani proizvod dobiven ekstrakcijom iz prženih zrna kave. Prema propisima, mora sadržavati samo topive i aromatske sastojke kave.

Napici se dosta razlikuju po količini kave, pa je tako na deklaracijama nekih, primjerice ledenih kava S Budget i Parmalat, navedeno kako sadrže velike količine kofeina, 35, odnosno 28 miligrama na 100 grama. Zato se ne preporučuju djeci, trudnicama i dojiljama. To je ipak manje kofeina nego što ga ima u “pravoj” kavi. Šalica arabice sadrži između 50 i 120 miligrama kofeina.

Osim ovih sastojaka, u kavama koje smo analizirali ima regulatora kiselosti i zgušnjivača poput karagenana. Riječ je o aditivu E407 koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi, a neka istraživanja na životinjama pokazala su da može dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti. Dopušten je u malim količinama, a ima ga i u pekarskim proizvodima, kolačima i keksima, majonezi, senfu, margarinu, dodacima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krumpira.

Ove ledene kave ne sadrže konzervanse. Trajnost im je osigurana pasterizacijom ili sterilizacijom, čime se uništavaju štetni mikroorganizmi.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message