Obavijesti

News

Komentari 2

Ivan Malenica: 'Nasilje nad ženama nije privatni problem, već problem našeg društva'

Ivan Malenica: 'Nasilje nad ženama nije privatni problem, već problem našeg društva'

Zakonodavne promjena koje predlaže Ministarstvo pravosuđa i uprave izrađene su s ciljem izricanja strožih sankcija za nasilnike i osiguranja većih prava žrtvama, poručio je ministar Malenica

VIDEO

Uz  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica rekao je u subotu da nasilje nad ženama nije privatni problem već problem društva te podsjetio na zakonodavne promjene radi strožih sankcija za nasilnike i osiguranja većih prava žrtvama.

"Nasilje nad ženama nije privatni problem, već problem društva čija je obveza osigurati da svaka žrtva živi bez straha. Zakonodavne promjena koje predlaže Ministarstvo pravosuđa i uprave izrađene su s ciljem izricanja strožih sankcija za nasilnike i osiguranja većih prava žrtvama.  Širenjem odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima sustav želimo sustav usmjeriti prema žrtvi, ne počinitelju", poručio je ministar Malenica. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga, u povodu sjećanja na tragičnu smrt triju sestara Mirabal koje su 1960. godine bile žrtve diktatorskog režima u Dominikanskoj Republici. Iako su od tada prošle 63 godine borba protiv nasilja nad ženama i danas je važna društvena tema na nacionalnoj, ali i globalnoj razini.

Ispovijesti psihički i ekonomski zlostavljanih starijih žena: 'Mi trpimo nasilje bez modrica'
Ispovijesti psihički i ekonomski zlostavljanih starijih žena: 'Mi trpimo nasilje bez modrica'

U Hrvatskoj su Vlada i Ministarstvo pravosuđa i uprave 2022. osnovali Radnu skupinu čiju su rezultati, kaže Malenica, vidljivi kroz izmjene paketa zakona: Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji  kojima se  pooštravaju kazne za rodno uvjetovano nasilje, uvodi novo kazneno djelo ubojstva žena (femicid) i ukida spolno uznemiravanje kao prekršaj te se definira minimalna udaljenost za sigurnosnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja.

Proširuju se i osnažuju prava žrtava. Tako će žrtva imati pravo na pristup službama za potporu od počinjenja kaznenog djela pa sve dok osjeti potrebu za time. Također,  priznaje joj se i pravo na povjerljivu osobu po vlastitom izboru od prijave do okončanja kaznenog postupka, kao i pravo na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanju mjera opreza. Ako se utvrdi kršenje mjera opreza, u roku 24 sata, mjera će se zamijeniti istražnim zatvorom, naveo je.

Linija 116-006 dostupna žrtvama i svjedocima 24 sata

Tu je i Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. i Akcijski plana za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje do 2024. te novi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja koji predstavlja jedan od najtežih oblika nasilja nad ženama i kršenja ljudskih prava žena.

Protokol je, istaknuo je Malenica, iznimno značajan akt kojim se osigurava sveobuhvatna reakcija državnih tijela na pojavu seksualnog nasilja u vidu standardizirane i učinkovite pomoći i potpore žrtvama seksualnog nasilja. 

Žene ne ubijaju i ne zlostavljaju stranci nego njihovi muževi
Žene ne ubijaju i ne zlostavljaju stranci nego njihovi muževi

Osim navedenih triju Zakona, predložene su i izmjene i dopune Zakona o sudovima kojima se propisuju uvjeti za suce ovlaštenima za rad na predmetima nasilja u obitelji. Drugim riječima, uvodi se tzv. specijalizacija za suce, ali i državne službenike, dodao je Malenica te naglasio važnost usavršavanja i edukacija stručnjaka koji se bave problematikom nasilja kroz radionice, seminare i tečajeve koje provodi i Pravosudna akademija.

Podsjetio je i na Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osnovan 2013., čime je Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan i standardizirani broj za žrtve 116 - 006. Od 2020. linija 116-006 dostupna je žrtvama i svjedocima od 0 do 24 sata.

Sve žrtve i svjedoci nasilja pomoć mogu potražiti putem Službe za podršku žrtvama i svjedocima koja djeluje unutar Ministarstva pravosuđa i uprave te odjeli osnovani na županijskim sudovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...