Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ivan Penava: 'Za predsjednicu ću podržati Grabar Kitarović!'

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u četvrtak u Splitu da će na predsjedničkim izborima poduprijeti aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović...

108 komentara

Penava je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u Splitu nakon što je potpisao sporazum o prijateljstvu Splita i Vukovara.

- To sam već napravio, i hoću ako treba više puta, odgovorio je Penava na pitanje novinara hoće li poduprijeti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Zamoljen da komentira to što ga je Davor Ivo Stier pohvalio zbog pravog patriotizma, rekao je kako o njemu može reći sve najbolje, da je riječ o vrhunskom intelektualcu i političaru širokog svjetonazora.

Na pitanje misli li da bi bio bolji od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na čelu stranke odgovorio je kako nije pravi trenutak za takve kvalifikacije.

- Vagati u ovom trenutku tko je bolji... Nisam sklon uopće takvim kvalifikacijama jer je to poprilično relativna kategorija. To što ste danas prvi ne znači da ćete sutra biti. Okolnosti i ljudi se mijenjaju, tako da nisam sklon takvim procjenama. Mislim da smo ipak jedna stranka i u ovom momentu nije pravi trenutak za kvalifikacije te vrste, rekao je Penava.

Dodao je da nije razgovarao s Plenkovićem nakon što je bacio dvojezični Statut u vukovarskoj Gradskoj vijećnici, te je ocijenio da su mišljenja tu poprilično jasno razmijenjena.

Vrlo su jasna i stajališta druge strane koja često nekoga zavedu "jer su u celofanu, no  Vukovar je katalizator i tamo su stvari poprilično kristalno jasne", rekao je Penava.

REAKCIJE NA PENAVU 'Penavi je Vukovar instrument u ambiciji da bude šef HDZ-a'

- Zdravo društvo i zdrava Hrvatska ne mogu istodobno imati spomenik četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu, a dva kilometra dalje bistu Blagi Zadri, a to je notorna činjenica - mi to imamo iako se svi slažemo da nije u redu, podsjetio je.

Na pitanje osjeća li se usamljeno u svojoj borbi odgovorio je kako ima "svoja vjerovanja i uvjerenja" te da je u demokraciji normalno da svi ne razmišljaju isto, ali, dodao je, "u političkom ambijentu puno je stvari maglovito i nejasno i nisu onakve kakve bi trebale biti", što je, smatra, jedna od faza koja će vjerojatno vrlo brzo proći.

Istaknuo je da se moraju početi čitati hrvatski zakoni ili to za njega "postaje ambijent koji je previše negostoljubiv i kancerogen pa u njemu ne može obitavati". Usprkos tome, rekao je da osjeća izrazitu potporu građana.

Na pitanje je li spreman na moguću ostavku Penava je odgovorio kako je spreman na sve i da je riječ o previše ozbiljnim stvarima našeg društva i mlade države.

- Kada kažem da sam spreman na sve - to je jedna od možda najbenignijih stvari kada je u pitanju sve. Ove vrijednosti su slovo 'a' u abecedi hrvatske države i demokracije. Za mene i bez tog slova naprosto ne vidim kako je moguće ići dalje, istaknuo je gradonačelnik Penava.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message