News

Komentari 74

Ivanu Turudiću najviše izgleda za predsjednika Visokog suda

Ivanu Turudiću najviše izgleda za predsjednika Visokog suda

Što se tiče izbora za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, kandidati su suci Krešimir Devčić, Oliver Mittermayer, Maja Štampar Stipić, Tomislav Aralica, Vlasta Feuš i Mirela Mijoč

Članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV) danas trebaju izabrati predsjednike ili predsjednice triju sudova: Županijskog suda u Zagrebu, koji je najveći u Hrvatskoj, Općinskog građanskog suda u Zagrebu, te Visokog kaznenog suda.

Najviše zanimanja pobudio je upravo izbor za predsjednika VKS-a, koji je počeo s radom početkom ove godine. Riječ je o novome sudu, koji je ocjenu ustavnosti dobio krajem prošle godine. Sjedište mu je na Zrinjevcu, u prostorijama Županijskog suda u Zagrebu. Glavni cilj osnivanja VKS-a, tvrdilo je Ministarstvo pravosuđa, ujednačavanje je sudske prakse u kaznenim predmetima, postizanje antikorupcijskih učinaka i jačanje uloge Vrhovnog suda kao najvišeg suda.

Njegovo osnivanje podržao je i Vrhovni sud, a vrlo glasno ga je zagovarao i sudac Ivan Turudić, bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a sad vršitelj dužnosti predsjednika VKS-a.

Njemu je još u studenom 2019. bilo povjereno osnivanje tog suda te je izabran za jednoga od jedanaest sudaca.

Osim Turudića, kojega smatraju najizglednijim kandidatom, za šefa najvažnijeg suda u zemlji nakon Vrhovnog suda, natječu se i Lana Petö Kujundžić te Željko Horvatović. Oboje su prije dolaska na VKS dugi niz godina bili suci Županijskog suda u Zagrebu. Sutkinja Peto Kujundžić jedna je od vodećih stručnjakinja za maloljetničko pravo, a suca Horvatovića, između ostalog, pamtit će se po osuđujućoj presudi Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Ivan Turudić dugogodišnji je prijatelj bjegunca Zdravka Mamića, što nikad nije krio. U intervjuu na N1 pitali su ga što bi učinio da na VKS stigne predmet povezan s Mamićem.

- Ne bih sudjelovao u predmetu u kojem bi sudjelovao Zdravko Mamić - odlučno je ustvrdio. Komentirao je i poznanstvo s bivšim čelnikom Janafa Draganom Kovačevićem, koji je pod istragom zbog sumnje za primanje gotovo dva milijuna kuna mita.

- I da nisam išao u Klub, uvijek bih se izuzeo iz toga jer ga poznajem već 10 godina - rekao je.

Pojasnio je da je u “klubu” u Slovenskoj bio na tulumu za staru godinu prije epidemije Covida zajedno s 30-ak drugih ljudi, da to nije Klub već prostor i da on nije nikakav član.

Što se tiče izbora za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, kandidati su suci istrage Krešimir Devčić te Oliver Mittermayer, sutkinja Maja Štampar Stipić s kaznenog odjela te suci Tomislav Aralica, Vlasta Feuš i Mirela Mijoč s građanskog odjela.

Zagreb: Glasnogovornik Županijskog suda Devčić dao izjavu za medije

Sudac Devčić ujeno je i dugogodišnji glasnogovornik suda, bio je predsjednik istražnog odjela, a na prošlom natječaju za predsjednika suda bio je protukandidat sucu Turudiću. Sutkinja Štampar Stipić poznata je po osuđujućim presudama Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL, Josipu Klemmu te Željku Dolačkom. Kako je pisao Večernji list, sudac Aralica svojevremeno je bio predsjednik Općinskog suda u Sesvetama, a sutkinja Mijoč bila je predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Za predsjednicu Općinskog građanskog suda natječu se sutkinje Nevenka Božinović Čupin, Petra Kušević Fraculj, Jadranka Liović Merkaš i Silvija Sunčana Stubičar.

Prije odluke o tome tko će voditi tri zagrebačka suda, DSV bi trebao odlučiti o zahtjevu Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, koji je zatražio da se sa sudačke dužnosti privremeno udalje suci tog suda Zvonko Vekić i Darko Krušlin. Riječ je o sucima koji su snimljeni kako se druže s osuđenim bjeguncem Zdravkom Mamićem. Tvrdi da im je davao mito.

Najčitaniji članci