Ivanu Turudiću najviše izgleda za predsjednika Visokog suda | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 74

Ivanu Turudiću najviše izgleda za predsjednika Visokog suda

Ivanu Turudiću najviše izgleda za predsjednika Visokog suda

Što se tiče izbora za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, kandidati su suci Krešimir Devčić, Oliver Mittermayer, Maja Štampar Stipić, Tomislav Aralica, Vlasta Feuš i Mirela Mijoč

VIDEO

Članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV) danas trebaju izabrati predsjednike ili predsjednice triju sudova: Županijskog suda u Zagrebu, koji je najveći u Hrvatskoj, Općinskog građanskog suda u Zagrebu, te Visokog kaznenog suda.

Najviše zanimanja pobudio je upravo izbor za predsjednika VKS-a, koji je počeo s radom početkom ove godine. Riječ je o novome sudu, koji je ocjenu ustavnosti dobio krajem prošle godine. Sjedište mu je na Zrinjevcu, u prostorijama Županijskog suda u Zagrebu. Glavni cilj osnivanja VKS-a, tvrdilo je Ministarstvo pravosuđa, ujednačavanje je sudske prakse u kaznenim predmetima, postizanje antikorupcijskih učinaka i jačanje uloge Vrhovnog suda kao najvišeg suda.

Turudić o Horvatinčićevu slučaju: 'Treba li onkološke bolesnike poslati u zatvor?'
Turudić o Horvatinčićevu slučaju: 'Treba li  onkološke bolesnike poslati u zatvor?'

Njegovo osnivanje podržao je i Vrhovni sud, a vrlo glasno ga je zagovarao i sudac Ivan Turudić, bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a sad vršitelj dužnosti predsjednika VKS-a.

Njemu je još u studenom 2019. bilo povjereno osnivanje tog suda te je izabran za jednoga od jedanaest sudaca.

Osim Turudića, kojega smatraju najizglednijim kandidatom, za šefa najvažnijeg suda u zemlji nakon Vrhovnog suda, natječu se i Lana Petö Kujundžić te Željko Horvatović. Oboje su prije dolaska na VKS dugi niz godina bili suci Županijskog suda u Zagrebu. Sutkinja Peto Kujundžić jedna je od vodećih stručnjakinja za maloljetničko pravo, a suca Horvatovića, između ostalog, pamtit će se po osuđujućoj presudi Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Ivan Turudić dugogodišnji je prijatelj bjegunca Zdravka Mamića, što nikad nije krio. U intervjuu na N1 pitali su ga što bi učinio da na VKS stigne predmet povezan s Mamićem.

- Ne bih sudjelovao u predmetu u kojem bi sudjelovao Zdravko Mamić - odlučno je ustvrdio. Komentirao je i poznanstvo s bivšim čelnikom Janafa Draganom Kovačevićem, koji je pod istragom zbog sumnje za primanje gotovo dva milijuna kuna mita.

- I da nisam išao u Klub, uvijek bih se izuzeo iz toga jer ga poznajem već 10 godina - rekao je.

Pouka Haaga i Münchena: Je li vrijeme da korupciju i visoki kriminal u RH sude strani suci?
Pouka Haaga i Münchena: Je li vrijeme da korupciju i visoki kriminal u RH sude strani suci?

Pojasnio je da je u “klubu” u Slovenskoj bio na tulumu za staru godinu prije epidemije Covida zajedno s 30-ak drugih ljudi, da to nije Klub već prostor i da on nije nikakav član.

Što se tiče izbora za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, kandidati su suci istrage Krešimir Devčić te Oliver Mittermayer, sutkinja Maja Štampar Stipić s kaznenog odjela te suci Tomislav Aralica, Vlasta Feuš i Mirela Mijoč s građanskog odjela.

Zagreb: Glasnogovornik Županijskog suda Devčić dao izjavu za medije

Sudac Devčić ujeno je i dugogodišnji glasnogovornik suda, bio je predsjednik istražnog odjela, a na prošlom natječaju za predsjednika suda bio je protukandidat sucu Turudiću. Sutkinja Štampar Stipić poznata je po osuđujućim presudama Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL, Josipu Klemmu te Željku Dolačkom. Kako je pisao Večernji list, sudac Aralica svojevremeno je bio predsjednik Općinskog suda u Sesvetama, a sutkinja Mijoč bila je predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Malo Zdravko Mamić, malo Zoran Milanović. To su borci za reformu hrvatskog pravosuđa
Malo Zdravko Mamić, malo Zoran Milanović. To su borci za reformu hrvatskog pravosuđa

Za predsjednicu Općinskog građanskog suda natječu se sutkinje Nevenka Božinović Čupin, Petra Kušević Fraculj, Jadranka Liović Merkaš i Silvija Sunčana Stubičar.

Prije odluke o tome tko će voditi tri zagrebačka suda, DSV bi trebao odlučiti o zahtjevu Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, koji je zatražio da se sa sudačke dužnosti privremeno udalje suci tog suda Zvonko Vekić i Darko Krušlin. Riječ je o sucima koji su snimljeni kako se druže s osuđenim bjeguncem Zdravkom Mamićem. Tvrdi da im je davao mito.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 74

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.