News

Komentari 67

Ivici Lovriću i Milanu Bandiću za svu štetu su krivi građani...

Ivici Lovriću i Milanu Bandiću za svu štetu su krivi građani...

Pročelnik Ivica Lovrić kaže da su vlasnici zgrada odgovorni ako dio fasade padne nekome na glavu. Gradonačelniku Milanu Bandiću su građani odgovorni jer nisu ulagali u svoju imovinu

Znamo da se svi suvlasnici i stanari zgrada u Zagrebu nisu najbolje brinuli o fasadama. Sasvim sigurno, ako dođe neka ugroza s određene zgrade, pa vlasnici zgrade će odgovarati.

Rekao je to u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić na pitanje što ako na prolaznika ili dijete padne komad fasade, koje su i prije potresa u centru na velikom dijelu zgrada bile derutne.

- Za stanje fasade i stanje zgrada odgovorni su njihovi vlasnici. Kao što je osnivač odgovoran za svoje škole, tako su vlasnici odgovorni za stanje zgrada - kazao je Lovrić napominjući da je to tako po hrvatskim zakonima.

No nisu građani, odnosno vlasnici zgrada, krivi i odgovorni samo za pročelnika. Građanima kojima je razoran pores u ožujku razrušio domove još odzvanja poruka gradonačelnika Milana Bandića da su za štetu sami krivi.

- Ovo se dogodilo zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu - ustvrdio je tad Bandić.

Vlasnici zgrada odgovorni su ako nekome padne komad fasade na glavu, krivi su jer nisu ulagali u svoju imovinu, ali najodgovorniji su i najviše su krivi za to što su na izborima glasali i omogućili ovakvim ljudima da vode grad u njihovo ime.

Zagrebački gradonačelnik mogao je, ali nije pomogao sugrađanima u mnogočemu, pa tako ni u obnovi fasada. Obećao je još u ožujku 2017. da kreće projekt obnove, a plan je bio da se za tu namjenu izdvoje dvije milijarde kuna. Ulična pročelja Grad je trebao sufinancirati u iznosu od 80 posto, a ostala u iznosu od 60 posto, ostatak bi financirali vlasnici čija se pročelja obnavljaju. U vrijeme otvaranja novouređenog sjevernog dijela Britanskog trga s fontanama, te 2017. na dvije zgrade postavljene su skele. Dvije godine radovi nisu počeli pa su skele skinute, a u vjetar je bačeno više od pola milijuna kuna, koliko je stajalo njihovo postavljanje. Bandić odgovornost za neučinjeno nikad nije preuzeo.

No zagrebački gradonačelnik ne žali kad se novac dijeli šakom i kapom, kad se troši na fontane, spomenike, zlatne WC-e ili kad se preplaćuje zagrebačka žičara. Arhitekt Otto Barić, koji je najavio kandidaturu za Bandićeva nasljednika, navodi kako je Bandićev “New Deal” obnove fasada bio klasična laž i opsjena. Točno je, kaže, da je obnova fasada obveza vlasnika, odnosno suvlasnika nekretnina, ali i napominje da bi im grad koji drži do svojih sugrađana, od čijeg se prireza sve financira, trebao u tome pomoći.

- Kad bi se Grad Zagreb bavio onim što je bitno, a to je funkcioniranje komunalnog sustava, od kanalizacije, vodovoda, pa do fasada, krovova i dimnjaka, uvjeren sam da ima dovoljno novca u gradskom proračunu kako bi se te stvari rješavale u suradnji s građanima. No sve dok se gradska vlast bavi politikantstvom i podilaženjima, neće biti tako - kazao je arhitekt Barić.

Najčitaniji članci